Sisältöön sitemap
11.06.2021

Usein kysyttyjä kysymyksiä asuntosijoittamisesta – lue kattava listauksemme

Asuntosijoittamiseen liittyy paljon isompia ja pienempiä kysymyksiä, joista osa toistuu hyvinkin usein. Tälle sivulle olemme koonneet kattavan listan asuntosijoittajan usein kysytyistä kysymyksistä. Olemme järjestäneet kysymykset aihealueittain alle.

 

Asuntosijoittamisen aloittaminen

Miten asuntosijoittaminen toimii?

Asuntosijoittamisen kaksi tyypillisintä tapaa yksinkertaistettuna ovat seuraavat:

 • Osta asunto ja hanki sinne vuokralainen. Kun vuokralainen maksaa vuokraa enemmän kuin mitä sinulta menee asunnon ylläpitoon, saat asunnosta kuukausittaista tuloa.
 • Osta asunto ja myy se kalliimmalla kuin mitä itse siitä maksoit. Näin saat asunnosta kertaluontoisen myyntitulon.

Ideana on ostaa asunto, ja hankkia asunnon avulla rahaa. Strategioita on monia.

Kuinka asuntosijoittaminen aloitetaan?

Asuntosijoittamista aloitettaessa tulee huolehtia siitä, että oma talous kestää asuntosijoittamiseen liittyvän epävarmuuden. Aloitteleva asuntosijoittaja opiskelee asuntosijoittamisen lainalaisuuksia ja laskutoimituksia, tutustuu asuntomarkkinaan, laskee oman budjettinsa, neuvottelee sijoituslainan ehdoista, tekee ostotarjouksia sijoitusasunnoksi sopivista kohteista ja tarjouksen mennessä läpi strategiasta riippuen esimerkiksi joko laittaa asunnon sellaisenaan vuokralle tai remontoi sitä ennen vuokraamista tai myymistä.

Onko asuntosijoittaminen kannattavaa?

Lähtökohtaisesti kyllä – ja monesti erittäinkin kannattavaa. Asuntoihin (niin omaan kotiin kuin sijoitusasuntoihin) saa helpommin lainarahaa kuin osakkeisiin, ja tämä lainarahan eli asuntosijoitustermein velkavivun käyttö moninkertaistaa oman sijoitetun pääoman tuoton.

On myös olemassa kannattamattomia asuntosijoituksia. Kaikki kohteet eivät ole hyviä sijoituskohteita – kannattaa lukea kirjoittamamme artikkeli erään sijoittajan virheistä ja epäonnistumisista asuntosijoittamisessa.

Onko asuntosijoittaminen riskialtista?

Kaikkeen sijoitustoimintaan liittyy riskejä. Meidän mielestämme suurimmat riskit asuntosijoittajalle ovat

 • Tyhjät kuukaudet
 • Huono vuokralainen
 • Korkoriski
 • Taloyhtiön remonttien riski
 • Maantieteellinen riski
 • Asuntojen hintojen laskun riski
 • Negatiivinen kassavirta

Näihin kaikkiin riskeihin voi varautua ja sijoittaja voi omalla toiminnallaan vähentää riskien todennäköisyyttä. Voit lukea aiheesta lisää Asuntosijoittamisen riskit – kuinka varaudut riskeihin ja vältät niitä -blogikirjoituksestamme.

Paljonko tarvitsen rahaa aloittaakseni asuntosijoittamisen?

Käydään tätä läpi meidän asiakkuuspäällikkömme Aarnen lanseeraaman esimerkin kautta, jossa ollaan ostamassa 50 000 euron hintaista, velatonta sijoitusasuntoa.

Asunnon myyntihinta 50 000 euroa. Pankit antavat usein 70-80% tulonhankkimislainaa sijoitusasunnon myyntihinnasta. Oletetaan että tähän kohteeseen pankkilainaa eli velkavipua saa 75%, jolloin 25% pitäisi löytyä omasta takaa. Se tarkoittaa 12 500 euroaAsuntoa ostettaessa asunnon myyntihinnasta maksetaan valtiolle varainsiirtovero, mikä on kirjoitushetkellä (toukokuu 2021) asunto-osakkeen osalta 2% myyntihinnasta, eli 1000 euroa. Eli 50 000 euron hintaisen, velattoman sijoitusasunnon saa tällä esimerkillä 13 500 euron säästöillä.

Tätä laskukaavaa käyttämällä voit laskea omasta taskustasi löytyvän rahamäärän tarpeen riippuen ostettavan sijoitusasunnon hinnasta.

Sijoitusasuntoja on mahdollista ostaa myös ilman yhtään omaa rahaa, mikäli sinulle on kertynyt vapaita vakuuksia, joita voit ja haluat hyödyntää asuntosijoittamisessa.

Paljonko asuntosijoittamisella voi tienata?

Asuntosijoittamisella ja asuntosijoitustoiminnassa asioita oikein tekemällä ja mahdollisesti pienellä tuurilla voi tehdä tukuttain rahaa – ja tekemällä asioita väärin myös menettää paljon rahaa.

Koska sijoitusasuntoon saa pankeilta 70-80% lainarahaa, oman sijoitetun pääoman (eli se 30-20% asunnon hankintahinnasta) tuotto on reilusti parempi kuin ilman lainarahaa sijoitettaessa. Vuokratuottoa voi kohtuullisella lainalla, edullisilla vuokra-asunnoilla saada 15% vuodessa.

Remonttitaitoinen voi tehdä ahkerampaa asuntojen osto ja myynti -toimintaa eli asuntojen flippaamista. Jos esimerkiksi ostat asunnon 100 000 eurolla, teet siihen 20 000 euroa maksavan remontin ja myyt asunnon 150 000 eurolla, teet nettovoittoa 30 000 euroa. Neljä vastaa flippiä vuodessa tuo 120 000 euroa nettovoittoa.

Flippaaminen voi paperilla kuulostaa helpolta ja nopealta rahalta, mutta nopeaa se on vain erittäin taitaville ja remonttitaitoisille sijoittajille, helppoa ei kenellekään.

Kummalla tienaa enemmän, asunnoilla vai osakkeilla?

Asunnoilla ja osakkeilla voi osaava sijoittaja tehdä molemmilla hyvin tuottoisaa sijoitustoimintaa. Kyse on enemmänkin siitä, mihin sijoitusinstrumenttiin yksittäisen sijoittajan oma mielenkiinto ja osaaminen sopii paremmin – toiselle asunnot, vuokrailmoittelu ja remontointi on kuin toinen luonto, toista nämä eivät kiinnosta pätkän vertaa.

Ei ole kovin mielekästä miettiä, kummalla saa enemmän euroja. Etsi sen sijaan itsellesi sopivin sijoittamisen muoto.

 


 

Asuntosijoittajan laskutoimitukset

Mitä tarkoittaa asunnon vuokratuotto

Vuokratuotto on prosenttiluku, joka kuvastaa sijoitusasunnon tuottojen ja kulujen suhdetta asunnon hankintahintaan tai velattomaan hintaan, laskentatavasta riippuen.

Vuokratuottoprosentti on hyvä työkalu, kun asuntosijoittaja vertailee eri kohteita keskenään. Vuokratuoton laskeminen myös pakottaa asuntosijoittajan tutustumaan alueen vuokramarkkinaan ja kannustaa tutkimaan järkevää ostohintaa asunnolle.

Miten vuokratuotto lasketaan?

Perinteinen vuokratuoton laskentakaava on:

((vuokra – hoitovastike) * 12 / (velaton hinta + varainsiirtovero)) * 100 % = vuokratuotto

Vuokratuotto voidaan kuitenkin laskea monella eri tavalla, sillä perinteinen ja yksinkertaistettu vuokratuottolaskutoimitus ei ota huomioon mm. mahdollisia tyhjiä kuukausia, taloyhtiön tai asunnon remontteja tai asunnon arvonnousua.

((vuokra – hoitovastike) * 11 / (velaton hinta + varainsiirtovero + arvio remonttikustannuksista)) * 100 % = vuokratuotto

Tässä laskelmassa vuokratuotto on laskettu 11 kuukaudelle 12 kuukauden sijaan, ja velattomaan hintaan on lisätty arvio taloyhtiön ja asunnon remonttikustannuksista, jolloin saadaan asunnon hankintahinta. Remonttikustannusten arvioon kannattaa sisällyttää arvioidut remontit seuraavan 5-10 vuoden ajalta, sijoittajasta riippuen.

Paljonko on hyvä vuokratuottoprosentti?

Keskimääräinen vuokratuotto koko Suomessa on 5-6 % välimaastossa Vuokranantajat ry:n tutkimuksen mukaan. Hyvää vuokratuotto taas on sijoittajasta ja hänen strategiastaan kiinni: mikä on toiselle hyvä, ei välttämättä ole toiselle. Vuokratuloihin ja positiiviseen kassavirtaan vannova asuntosijoittaja haluaa reilusti tätä isomman vuokratuottoprosentin, mutta sijoitusasunnolleen arvonnousua hakeva tai turvallisuushakuinen sijoittaja voi olla tyytyväinen myös alle keskimääräiseen vuokratuottoprosenttiin.

Mitä tarkoittaa oman pääoman tuotto?

Oman pääoman tuotto tarkoittaa tuottoa, jonka saat rahalle minkä olet itse sijoitukseen laittanut. Tämä on tärkeä tunnusluku asuntosijoittajalle, koska asuntosijoittamisessa käytetään paljon lainarahaa eli velkavipua. Koska pankit lainoittavat mielellään sijoitusasuntoja, tarvitsee sijoittajan laittaa yleensä noin 20 – 30% ostettavan sijoitusasunnon kokonaishinnasta omaa rahaa sijoitukseen, loput 70 – 80% tulevat lainana pankilta.

Osakesijoituksiin ja rahastoihin ei pankeista saa läheskään yhtä helposti lainarahaa, vaan niissä sijoitukset tehdään lähtökohtaisesti 100% omalla pääomalla. Tämän takia vuokratuottoa ei kannata suoraan verrata osakkeiden tuottoihin.

Miten oman pääoman tuottoprosentti lasketaan?

Oman pääoman tuottoprosentin laskukaava on:

(((vuokra-hoitovastike) * 12 – lainan kulu ) / sijoitettu pääoma) * 100 % = oman pääoman tuottoprosentti

Lasketaan esimerkin avulla yksi oman pääoman tuottoprosentti.

Asunnon velaton hinta 50 000 €
Markkinavuokra 450 €
Hoitovastike 150 €
Oma pääoma (30%) 15 000 €
Pankkilaina (70%) 35 000 €
Lainan korko 1,5%
Lainan kulu per 12kk 525 €

((450-150) * 12 – 525 / 15 000) * 100 % = 20,5 %

 


 

Hyvä sijoitusasunto

Minkä kokoinen on hyvä sijoitusasunto?

Asunnon koko on erittäin oleellinen osa asuntosijoittamista, mutta oikea koko ei ole aivan yksioikoinen asia. Monesti pienempi on hyvä, koska ylläpitokustannukset ovat selvästi isompaa pienemmät, mutta tuotto ei laske samassa suhteessa.

Pääosin yksiöt ja kaksiot ovat tuottoisimpia sijoitusasuntoja, mutta myös kolmio tai neliö olla hyvä sijoitusasunto pitosalkkuun – flippaajalle etenkin. Asia riippuu paljon kohteen sijainnista, vuokramarkkinasta ja vastikeperusteesta. Lue lisää blogitekstistämme ”Minkä kokoinen sijoitusasunto kannattaa ostaa.

Mistä sijoitusasunto kannattaa ostaa?

Sijoitusasunnon sijaintiin on useita eri strategioita. Yksi suosituimpia ja mitä mekin suosittelemme on panostaa muuttovoittoisiin kaupunkeihin ja siellä alueisiin, joissa on nyt ja jatkossakin kysyntää vuokra-asunnoilla. Kasvukeskusten parhailla paikoilla sijaitsevat sijoitusasunnot ovat turvallisia, mutta todella kalliita ja usein kassavirtanegatiivisia. Kaupungin laitamilta voi löytää edullisemmin hyvätuottoisia kohteita, mutta niiden spekulatiivinen arvonnousuodottama on monesti heikompi kuin keskustoissa.

Myös taantuvilta alueilta voi tehdä erinomaisia löytöjä: monesti pienemmän kunnan sisällä muuttoa tapahtuu kunnan reuna-alueilta kohti kunnan keskustaa, joten jos sijoitusasuntosi sijaitsee kunnan parhaalla paikalla ja on kunnon hyvä asunto, ei siellä valot ole ihan hetkeen sammumassa.

Minkä kuntoinen sijoitusasunto kannattaa ostaa?

Sijoitusasuntoja voi ostaa, oli ne sitten hyväkuntoisia tai huonokuntoisia. Jos hinta on oikea ja alueella on kysyntää vuokra-asunnoille, ei asunnon huono kunto tarkoita että se olisi huono sijoitusasunto.

Itse asunnon kuntoa tarkasteltaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota niihin asioihin, joiden korjaaminen ja päivittäminen on kalleinta – tämä tarkoittaa melkeinpä aina asunnon kylpyhuonetiloja ja keittiötä. Lattiamateriaali vaihto on edullista ja kuluneet tai jopa reikäiset seinät saa päivitettyä myös edukkaasti.

Monet remonttitaitoiset sijoittajat etsivät nimenomaan ”pommikohteita,” joita edullisesti ostamalla ja omalla osaamisella päivittämällä he voivat kasvattaa asuntosalkkuaan edullisesti.

Asunnon kuntoa tarkasteltaessa kannattaa tarkastaa, onko keittiöön mahdollista asentaa astianpesukone ja kylpyhuoneeseen pyykinpesukone. Arvioi myös että mitä remontteja asuntoon kannattaa tehdä ja millä hinnalla, jotta asunto menee markkinavuokralla vuokralle. Näiden arvioiden kanssa voit laskea asunnon tuottoprosenttia.

 


 

Asuntosijoitustoiminta

Kannattaako minun sijoittaa asuntoihin osakeyhtiön kautta vai yksityishenkilönä?

Tähän ei ole suoraa vastausta, vaan erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille sijoittajille sopivat erilaiset valinnat ja strategiat. Yksityishenkilönä asuntoihin sijoittava saa monesti pankista lainaa pienemmällä korolla, rahaa ei kulu Patentti- ja rekisterihallituksen palvelumaksuihin, eikä sijoitustoiminnasta tarvitse pitää veroilmoitusta kummempaa kirjanpitoa. Osakeyhtiönkautta sijoittava maksaa vuokratuloistaan yhteisöveroa, kun taas yksityishenkilö pääomaveroa, joiden ero on merkittävä.

Punnitse omaa tilannettasi ja tarkastele oman salkkusi suhteen erilaisia skenaarioita. Aiheeseen kannattaa tutustua tarkemmin muun muassa lukemalla meidän tarkempi katsaus aiheeseen kirjoituksessa Sijoitusasunnot henkilökohtaisesti vai yrityksen nimiin.

Kannattaako sijoitusasunto ostaa näkemättä?

Jos kohde on hyvä ja excelissä kaikki näyttää hyvältä, niin ehdottomasti. Parhaista sijoitusasunnoista on nykypäivänä todella kova kilpailu, ja jos itse yrität järjestää näytön asunnolle, saattaa joku toinen sijoittaja poimia kohteen sillä välin omaan salkkuunsa. Jos asunnosta ja taloyhtiöstä on ajankohtainen dokumentaatio ja valokuvat saatavilla, ei paikanpäällä käyminen ole edellytys. Asunto ostetaan kuitenkin sijoitukseen eikä omaksi kodiksi.

Mitä tarkoittaa sijoitusasunnon ostaminen alle markkinahinnan?

Yleisesti alle markkinahintaan ostaminen tarkoittaa sitä, että asunnon ostaja maksaa sijoitusasunnosta pienemmän hinnan kuin mikä sen käypä markkinahinta todellisuudessa olisi. Esimerkiksi jos asuntosijoittajan mielestä asunto x on arvoltaan 150 000 euroa, mutta hän saa ostettua sen 140 000 euron hintaan, on ostanut sijoitusasunnon alle markkinahintaan.

Asuntomarkkinat eivät ole tehokkaita, ja siksi hinnoitteluvirheet ovat mahdollisia, mutta alle markkinahintaisia asuntoja voi löytää myös esimerkiksi nopeita kauppoja suosivilta myyjiltä, perikunnilta tai asuntojen tukkumyyjiltä. Myös me Sijoitusasunnot.comilla voimme myydä sijoitusasuntoja alle markkinahinnan, koska ostamme isoja asuntokokonaisuuksia tukkualennuksilla.

Asuntosijoittaminen ja verotus

HUOM! Vaikka olemmekin nämä kysymykset ja vastaukset kirjanneet parhaan osaamisemme mukaan, tarkista ajankohtainen tieto aina verottajalta. Joskus verotus muuttuu, eikä meidän sivu aina pysy vauhdissa. Sijoitusasunnon verotuksesta olemme kirjoittaneet erillisen blogikirjoituksen.

Miten asuntosijoitustoimintaa verotetaan pähkinänkuoressa?

Asuntosijoittaja maksaa asuntosijoittamisesta veroa

 • Ostaessaan asunnon
 • Saadessaan asunnosta vuokratuloa
 • Myydessään asunnon

Asuntoa ostettaessa sijoitustoimintaa varten siitä maksetaan varainsiirtoveroa 2% tai 4% velattoman hinnan määrästä riippuen, onko kyseessä osakehuoneisto vai kiinteistö. Vuokratuloista maksetaan pääomaveroa, veronsaajan pääomatuloista riippuen joko 30% tai 34%. Sijoitusasuntoa myytäessä mahdollisesta myyntivoitosta maksetaan luovutusvoittoveroa.

Mitä sijoitusasunnon verovähennys tarkoittaa?

Verovähennys tarkoittaa sitä summaa rahaa eli euroja, jonka verran sijoittaja voi verotettavaa tuloaan vähentää. Eli koko asuntosijoittamisella saadusta tulopotista ei tarvitse maksaa veroa, mikäli verotettavan vuoden aikana on tullut vähennyskelpoisia kuluja.

Jos esimerkkisijoittajallamme on ollut esimerkkivuonna vuokratuloja bruttona 10 000 euroa ja verovähennyskelpoisia menoja 4000 euroa, vuokratulojen vero lasketaan 6000 euron määrästä (10 000 € – 4000 €). Jos veroja maksettaisi 30% veroprosentilla, tarkoittaa tämä (10 000 €*0,30) – (6000 €*0,30) = 1200 € verran säästöä veroissa verrattuna tilanteeseen, jossa sijoittaja ei ilmoita vähennyskelpoisia menojaan verottajalle.

Mitä asuntosijoittaja saa vähentää verotuksessa?

Asuntosijoittaja voi verotuksessa vähentää mm. hoitovastikkeet, tuloutetut rahoitusvastikkeet, matkakulut asunnolle ja asuntojen vuosikorjausmenot. Lue lisää Sijoitusasunnon verotuksesta meidän blogikirjoituksestamme ja tarkasta aina vähennyskelpoiset menot suoraan verottajalta.

Milloin verotuksen näkökulmasta sijoitusasunnon vuokraustoiminta alkaa?

Vuokraustoiminnan alkaminen alkaa siitä hetkestä, kun julkaiset lehdessä/internetissä/vastaavassa mediassa ”annetaan asunto vuokralle” ilmoituksen tai kun teet vuokravälittäjän kanssa toimeksiannon asunnon vuokraamiseksi. Siitä hetkestä kun asunnon vuokraustoiminta on alkanut, voit vähentää esimerkiksi hoitovastikkeet ja matkakulut asunnolle verotuksessa.

Milloin verotuksen näkökulmasta sijoitusasunto on vuokraustoiminnan käytössä?

Sijoitusasunto on vuokraustoiminnan käytössä siitä hetkestä eteenpäin, kun asuntosijoittajan ensimmäinen vuokralainen kyseisessä asunnossa on muuttanut asuntoon. Vasta kun sijoitusasunto katsotaan tämän seikan mukaisesti olevan vuokraustoiminnan käytössä, voidaan sijoitusasunnon remonttikuluja vähentää verotuksessa.

 


 

Vuokraustoiminta

Mitä pitää tietää kun vuokraa sijoitusasunnon vuokralaiselle?

Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta asunnon vuokrauksessa on olemassa sudenkuoppia joihin voi pudota. Opettele ainakin seuraavat asiat:

 • Hyvän vuokrailmoituksen laatiminen
 • Asunnon alueen vuokramarkkina – paljonko asunnostasi voi pyytää vuokraa
 • Mitä kysyä potentiaaliselta vuokralaiselta ennen asunnon vuokraamista hänelle
 • Vakuus vuokrasuhteessa, kuinka kannattaa toimia
 • Vuokrasopimuksen laatiminen kirjallisesti parhaiden käytäntöjen mukaan
 • Luottotietojen tarkistaminen
 • Vuokranantaja palvelee vuokralaista, vuokralainenhan maksaa sinulle vuokraa

Voit lukea lisää Asunnon vuokraaminen – yhdeksän vinkkiä blogikirjoituksestamme.

Milloin vuokrasopimus voidaan purkaa?

Laki asuinhuoneen vuokrasopimuksesta (AHVL) säätelee vuokraustoiminnasta Suomessa. Pääsääntöisesti vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen jos vuokralainen ei noudata hänen velvoitteitaan vuokra-asunnon ja vuokrasopimuksen suhteen. Tähän kuuluvat mm. vuokranmaksun laiminlyönnit, asunnon kunnon huollosta piittaamattomuus ja jos asuntoa käytetään johonkin muuhun tarkoitukseen kuin siihen, mihin se on vuokrasopimuksessa sovittu käytettävän.

Lakia tulkitaan aina, eikä esimerkiksi ole peruste purkaa vuokrasopimusta jos vuokra on kaksi päivää myöhässä. Aikamäärää ei ole laissa, mutta oikeuskäytäntö on näyttänyt että maksamattomia vuokria pitää olla kahdesta kolmeen kuukauden vuokran verran, selvissä tapauksissa kahden kuukauden verran.

Kun harkitset vuokranantajana vuokrasuhteen yksipuolista purkamista, tutustu AHVL:n ja lue kirjoituksemme Kuinka toimia, kun vuokra maksetaan toistuvasti myöhässä. Tarvittaessa kysy lisää meiltä tai joltain lainoppineelta taholta.

Saako vuokranantaja valita vuokralaisen?

Lähtökohtaisesti kyllä. Vuokranantaja saa vuokrata omaa omaisuuttaan kenelle hän haluaa, mutta vuokranantaja ei saa kuitenkaan syrjiä potentiaalisia vuokralaisia esimerkiksi sukupuolen, uskonnon tai ihonvärin perusteella.

Voiko vuokranantaja pitää vuokratun asunnon avaimen hallussaan?

Kyllä voi ja kannattaakin. Sijoitusasunto on vuokranantajan omaisuutta, ja vaikka kaikki meneekin usein hyvin mikäli vuokralaisvalinta on tehty oikein, ei vara-avaimelle ole mitään käyttöä. Tilanne voi kuitenkin joskus olla toinen, joten vuokranantajan kannattaa säilyttää itsellään vähintään yksi avain jokaiseen sijoitusasuntoonsa.

Saako asuntosijoittaja mennä vuokraamaansa asuntoon milloin vain?

Ei milloin vain. Asunnon omistajalla on oikeus päästä vuokra-asuntoon tarkistamaan asunnon kunto tai esittelemään asuntoja uudelle vuokralaisehdokkaalle tai potentiaaliselle ostajalle. Asunnossa käymisestä ja sen ajankohdasta pitää sopia vuokralaisen kanssa, koska kyseessähän on vuokralaisen koti, vaikka se vuokranantajan omaisuutta onkin.

Ajankohta pitää sopia yhteistyössä vuokralaisen kanssa, mutta jos häntä ei millään tavoiteta käynnistä sopimiseksi, voi vuokranantaja tässä tapauksessa ilmoittaa tästä käynnistä kirjallisesti vähintään kahta viikkoa ennen ja pyytää vuokralaista olemaan yhteydessä, mikäli ilmoitettu ajankohta ei hänelle sovi. Jos vuokralainen ei ole yhteydessä vuokranantajaan ilmoituksen johdosta, voimme olettaa hänen hyväksyneen käynnin siten ettei sille ole esteitä.

Mistä tunnistaa hyvän vuokralaisen?

Hyvä vuokralainen kertoo avoimesti ja selkeästi itsestään ja elämäntilanteestaan sinun näistä kysyessäsi. Hyvä vuokralainen kertoo hänen vuokranmaksukyvystään (onko hän työsuhteessa ja jos on, millainen on hänen työtilanteensa, onko hän opiskelija vai tuleeko vuokra esimerkiksi Kelan tuen kautta), syistä miksi hän on kiinnostunut asunnosta (esimerkiksi sijainti voi olla lähellä hänen työpaikkaa/perhettä, uusi asunto on tullut ajankohtaiseksi perhetilanteen tai vesivahingon takia, asunto on paremman kokoinen kuin nykyinen tai paremman hintainen suhteessa asunnon kuntoon jne.) ja muutenkin saat hänestä positiivisen kuvan.

Sinulla on oikeus valita vuokralainen omaan asuntoosi, joten kannattaa olla täysin varma siitä, kenelle vuokraat asuntoa ja että hän pitää siitä huolta. Älä huolehdi siitä että olisit liian tungetteleva, kun kysyt syitä muutolle tai kysyt että mistä hän saa rahat vuokraa varten.

Mitä vuokranantaja saa kysyä potentiaaliselta vuokralaiselta?

Potentiaaliselta vuokralaiselta saa kysyä kysymyksiä, jotka liittyvän hänen kykyynsä maksaa vuokra ja hänen asumiseensa sekä asunnosta huolehtimiseen. Yksityisyydensuojaan liittyviä kysymyksiä sen sijaan ei saa kysyä, kuten esimerkiksi rikosrekisteristä, uskonnollisesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta tai parisuhdetilanteesta. Saat ja kannattaakin kysyä että kenen/keiden kanssa vuokralainen olisi asuntoon muuttamassa (tämä liittyy asumiseen ja on tärkeä tieto vuokranantajalle), mutta varsinaisesti parisuhdetilanteesta ei sovi kysyä.

Hyviä kysymyksiä ovat mm. seuraavat:

 • ”Millainen työtilanne/koulutilanne/elämäntilanne sinulla on?”
 • ”Onko sinulla näyttää palkkakuittia nykyisestä työstäsi?”
 • ”Kuinka tuttu tämä asuinalue on teille entuudestaan?”
 • ”Tupakoitteko, ja jos kyllä, niin miten tupakoitte, sisällä, parvekkeella vai mitenkä?”
 • ”Asunnossa on parketti/laminaattilattia ja kylpyhuone on laatoitettu. Jos vain sopii niin käydään yhdessä läpi, miten niistä pidetään asianmukaisesti huolta.”

Kannattaa kysyä selkeiden kyllä/ei -vastattavien kysymyksien lisäksi avoimia kysymyksiä, joihin ei voi vastata pelkästään kyllä tai ei. Näin saat vuokralaisen kertomaan omasta tilanteestaan hänen omin sanoin, ja saat arvokasta tietoa vuokralaisvalintaa varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *