Sisältöön sitemap
10.10.2023

Tämän verran tarvitset rahaa ensimmäisen sijoitusasunnon ostamiseen

Tämän verran tarvitset rahaa ensimmäisen sijoitusasunnon ostamiseen

Usein luullaan, että asuntosijoittamisen aloittaminen vaatii valtavasti omaa rahaa eli omarahoitusosuutta. Totuus on kuitenkin se, että siihen pääsee kiinni melko pienellä rahalla. Tässä artikkelissa avataan tarkemmin sitä kuinka sijoitusasunnon ostaminen yleensä rahoitetaan.

Miten sijoitusasunnon osto tyypillisesti rahoitetaan?

Asuntosijoittajat hyödyntävät yleensä asunnon ostossa pankkirahoitusta. Tyypillisesti kohteen rahoitus koostuu kahdesta osasta:

1. Oma pääoma: Tämä on se osuus kauppahinnasta, jonka maksat itse. Osuus vaihtelee, mutta yleensä se on noin 30% asunnon hinnasta. Osuuden määrittää lainan myöntävä pankki. Mitä enemmän sijoitat omaa rahaa, sitä pienemmällä lainalla ja lainakuluilla pääset. Useimmiten on kuitenkin järkevää rahoittaa kohde mahdollisimman pitkälti lainarahalla, jotta voit säästää rahaa esimerkiksi seuraavan sijoitusasunnon ostamiseen.

2. Pankkilaina: Suurin osa asuntosijoittajista rahoittaa suurimman osan asunnon hinnasta pankkilainalla. Pankkilaina kattaa yleensä n. 70% asunnon kokonaishinnasta. Laina tulee tietenkin maksaa takaisin ajan mittaan, mutta tämä järjestely antaa mahdollisuuden ostaa sijoitusasuntoja ilman ylitsepursuavaa pankkitiliä.

 

Kimpassa ostaminen

Yksi ratkaisu ostamisen helpottamiseen on se, että ostat sijoitusasunnon yhdessä esimerkiksi ystäväsi tai perheenjäsenesi kanssa. Oman rahan tarve on pienempi, kun asunnon hinta menee puoliksi. Lue lisää kimppaostamisesta meidän blogista Sijoitusasunnon ostaminen yhdessä toisen henkilön kanssa.

 

Miten pankkirahoitus toimii sijoitusasuntoa ostettaessa?

Pankkilainan käyttäminen sijoitusasunnon ostamiseen on samankaltainen prosessi kuin asuntolainan hakeminen oman asunnon ostamiseksi. Pankki arvioi lainahakemuksesi perusteella luottokelpoisuutesi ja lainan ehdot. Mikäli kaikki on heidän mielestään kunnossa, niin pankki myöntää sinulle lainan, jonka avulla voit ostaa haluamasi sijoitusasunnon.

On hyvä tietää, että pankki voi vaatia suurempaa omarahoitusosuutta sijoitusasunnon ostoon verrattuna oman asunnon ostoon. Myös korot voivat olla hieman korkeammat sijoitustarkoitukseen nostetuissa lainoissa.

 

Esimerkki:

Mikäli ostat 50 000 euron arvoisen asunnon ja rahoitat sen hinnasta 70% pankkilainalla, asunnon ostoon vaadittava oma pääoma on vain 15 000 euroa. Loput 35 000 euroa rahoittaa pankki. Yleensä vuokralaiselta saamasi vuokra kattaa asuntoa koskevat kuukausittaiset lainan lyhennykset ja kulut. Näiden lisäksi vuokrasta jää usein euroja myös sinun pankkitilillesi.

Oletetaan, että ostamasi asunnon vuokra on 550€ kuukaudessa. Asunnon hoitovastike, jolla katetaan taloyhtiön ylläpitokuluja on 190€ kuukaudessa. Mikäli otat tähän asuntoon 35 000 euroa lainaa 25 vuoden laina-ajalla ja 5,0% kokonaiskorolla ovat lainanhoitomenot kuukaudessa 205€. Kun asunnon vuokrasta (550€/kk) vähennetään asunnon kulut (hoitovastike 190€/kk ja lainanhoitokulut 205€/kk) jää sinun tilillesi kulujen jälkeen 155€ kuukaudessa.

 

Yhteenveto:

Asuntosijoittaminen on siis erinomainen tapa kasvattaa varallisuutta, vaikka sinulla ei olisi ennestään suurta omaisuutta. Oma pääoma ja pankkilaina ovat yleisimmät rahoitusvaihtoehdot sijoitusasunnon hankintaan. Kannattaa siis ryhtyä toimeen ja tulet taatusti huomaamaan, että olet oppinut asuntosijoittamisesta valtavasti matkan varrella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi asuntosijoittaminen on parempi vaihtoehto kuin moni muu sijoituskohde?

24.11.2023

Sijoittaminen on mainio keino laittaa raha tuottamaan sen sijaan, että makuuttaisi rahaa tilillä. Nykyään sijoittajalle on tarjolla monia eri vaihtoehtoja ja sijoitusmaailma voi vaikuttaa erityisesti ensikertalaisen silmin monimutkaiselta. Asuntosijoittaminen erottuu kuitenkin vaihtoehtojen joukossa edukseen. Tässä artikkelissa pureudumme siihen, miksi asuntosijoittaminen on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi rahastoihin sijoittaminen.

Tämän verran tarvitset rahaa ensimmäisen sijoitusasunnon ostamiseen

10.10.2023

Usein luullaan, että asuntosijoittamisen aloittaminen vaatii valtavasti omaa rahaa eli omarahoitusosuutta. Totuus on kuitenkin se, että siihen pääsee kiinni melko pienellä rahalla. Tässä artikkelissa avataan tarkemmin sitä kuinka sijoitusasunnon ostaminen yleensä rahoitetaan.

Tämän vuoksi sinun kannattaa aloittaa asuntosijoittaminen

10.10.2023

Ensimmäisen sijoitusasunnon ostamista ei kannata jäädä harkitsemaan loputtomasti. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä pidempi aika sinulla on kasvattaa varallisuuttasi ja kerryttää vuokratuloja.

Aloita asuntosijoittaminen: houkutteleva tapa kasvattaa omaa varallisuutta

06.10.2023

Asuntosijoittaminen on sijoitusmuoto, joka tarjoaa houkuttelevan tavan kasvattaa varallisuutta ja saavuttaa taloudellista riippumattomuutta. Lue miksi juuri nyt on erinomainen aika astua asuntosijoittamisen maailmaan ja miksi se sopii lähes kaikille. 

Lue lisää blogistamme

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi