Asunnon vuokraaminen – Näin vuokraat asunnon jopa alle tunnissa!
Asunnon vuokraaminen – 9 vinkkiä, joiden avulla vuokraat asunnon jopa alle tunnissa!
Asunnon vuokralle saaminen tekee siitä sijoituksen, tyhjänä pitäminen kalliin harrastuksen. Asunnon vuokraaminen on elintärkeää asuntosijoittamisessa, joten tässä meidän neuvomme ja näkemyksemme asunnon tehokkaaseen vuokraamiseen!
Asunnon vuokraaminen – Itse vai välittäjän kautta?
Vuokranvälittäjä tekee asuntosijoituksen helpommaksi, mutta syö yleensä vähintään yhden kuukauden vuokratuotot.
Jos sijoitusasuntosi sijaitsee kaukana eikä sinulla ole asiaa kyseiselle paikkakunnalle, kannattaa usein käyttää apuna vuokranvälittäjää. 400 kilometrin edestakainen matka asunnolle maksaa jo matkakuluina ja menetettynä vapaa-aikana helposti vuokranvälitystä isomman summan.
Myös moni paljon asuntoja omistava sijoittaja haluaa ulkoistaa kaikki asuntoihin liittyvät käytännön työt. 100 asunnon hallinnointi käy helposti jo päivätyöstä varsinkin, jos sijoitukset on maantieteellisesti hajautettu ympäri Suomea.
Vuokravälittäjää käytettäessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, kenelle asuntonsa antaa välitettäväksi.
Jos asunnot sijaitsevat lähellä omaa elinympäristöä ja niitä on alle 10, kannattaa asuntoja mielestäni vuokrata itse, mikäli aika ja motivaatio vain suinkin riittävät. Miksi näin?
- Parannat tuottojasi. Kuukauden vuokran suuruinen välityspalkkio syö helposti lähes 1,5 kuukauden tuotot, sillä joudut kuitenkin itse maksamaan vastikkeen kuukaudelta, jolta et käytännössä saa vuokraa.
- Saat todennäköisesti parempia vuokralaisia. Vuokravälittäjän intressi on valitettavan usein saada välityspalkkio mahdollisimman pienellä vaivalla. Välittäjä usein valitsee vuokralaiseksi ensimmäisen paperilla kriteerit täyttävän hakijan. Välittäjän intressinä ei ole esimerkiksi mahdollisimman pitkäaikainen vuokralainen, sillä sehän tarkoittaisi huonoa hänen bisnekselleen, kun uutta toimeksiantoa ei tulisikaan pitkään aikaan.
- Pystyt vuokraamaan asunnon nopeammin. Suuret välitystoimistot eivät ole tunnettuja reagointinopeudestaan. Yksityishenkilönä voit tarjota ketterää ja henkilökohtaista palvelua vuokralaiskandidaateillesi.
- Osaat myydä asuntosi paremmin kuin vuokranvälittäjä. Myyjän pitää uskoa tuotteeseensa. Jos olet ostanut asunnon, näet siinä varmasti paljon hyvää ja sinä itse osaat varmasti tuoda asuntosi parhaat puolet esille vuokranäytöllä. Pystyt kehumaan vuokralaiselle esimerkiksi keittiön induktioliettä tai makuuhuoneen liukuovikaappeja.
8 neuvoa sijoitusasunnon vuokraamiseen:
”Jos ilmoituksessa on vain julkisivukuva ja 2 lausetta tekstiä, on vuokranantajalle ihan oikein, että asunto on tyhjillään”
-Henri Neuvonen
1. Tee hyvä vuokrailmoitus.
Hyvä vuokrailmoitus ei ole 3 lauseen mittainen. Mitä enemmän kerrot asunnosta ja sen hyvistä puolista, sen parempi. Hyvin tehty ilmoitus vähentää myös turhia kyselyitä, esimerkiksi jos asuntoon ei saa ottaa lemmikkejä, se kannattaa mainita ilmoituksessa.
Hyvässä vuokrailmoituksessa kerrotaan ainakin seuraavat asiat:
- Asunnon koko ja huoneluku
- Sijainti
- Vapautumisen ajankohta
- Vuokran, takuuvuokran suuruus ja käyttömaksut
- Onko autopaikka mahdollinen
- Ovatko lemmikit sallittuja
- Jos astianpesukone tai paikka sille löytyy kannattaa se mainita, samoin kuten pesukoneliitäntä kylpyhuoneessa
- Tarkistetaanko luottotiedot ja vaaditaanko puhtaita luottotietoja
2. Ota asunnosta edustavat kuvat
Ensivaikutelmaa ja sitä kautta kuvien merkitystä asuntoilmoituksissa ei voi korostaa liikaa. Usein törmää vuokrailmoituksiin, joissa on kuva pelkästä julkisivusta ja pohjapiirroksesta. Hyvät kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja vaikuttavat kysyntään huomattavasti.
Tässä kokemuksiamme elävästä elämästä: Loppukeväästä hallituksemme pj:n asunto oli tyhjentynyt ja vuokralaista oli etsitty tuloksetta jo yli kuukausi. Jotain piti tehdä. Kävin ottamassa asunnosta hyvät ja valoisat kuvat ja laitoimme sen Toriin uutena ilmoituksena. Samana päivänä, kun kuvat vaihdettiin, asuntoon tuli 3 hyvää hakijaa, jotka kaikki olivat valmiit ottamaan asunnon pelkkien kuvien perusteella näkemättä sitä.
Miten otan hyvät kuvat asunnosta?
– Jos asunnossa on vuokralainen, pyydä häntä siivoamaan asunto ennen kuin menet ottamaan kuvia.
– Hyvällä kameralla on helpompi onnistua. Laajakuvalinssillä varustettu järjestelmäkamera on paras työkalu asuntojen kuvaamiseen. Hyvällä kamerapuhelimellakin voi toki saada kohtalaisia kuvia.
– Koeta saada aikaan mahdollisimman laajoja kuvia, joista pystyy hahmottamaan asunnon. Parhaat kuvat saat usein menemällä mahdollisimman kauas nurkkaan.
– Jos et onnistu, palkkaa ammattilainen. Ammattivalokuvaaja veloittaa asunnon kuvaamisesta yleensä n. 100-200 euroa. Hyvän kuvaajan ottamat kuvat antavat asunnosta houkuttelevan kuvan potentiaalisille vuokralaisille. Hyviä kuvia voitkin käyttää uudestaan myös seuraavissa vuokrailmoituksissa ja mahdollisen myynnin yhteydessä.
3. Aseta sopiva vuokrapyynti
Vuokra-asuntoa etsivät ovat hyvin hintatietoisia – älä siis aseta vuokrapyyntiäsi yli markkinahintojen. Liian korkeaksi asetettu vuokrapyynti tulee helposti kalliiksi tyhjän kuukauden muodossa. Mikäli olet vasta ostanut tyhjän asunnon vuokrattavaksi tai asuntosi on tyhjillään esimerkiksi vasta valmistuneen remontin johdosta, kannattaa tällaisessa tapauksessa asettaa vuokrapyynti mieluusti vähän alakanttiin tai tarjota vaikka ensimmäinen kuukausi puoleen hintaan. Näin vältyt tyhjiltä kuukausilta. Vuokratasoa pystyt helposti tutkimaan esimerkiksi Vuokraovesta tai Tori.fi:stä.
4. Tee asunnosta lemmikkiystävällinen
Lemmikki asunnossa aiheuttaa toki hieman lisää riskejä asunnon kunnon kannalta, mutta niiltäkin voi turvautua esimerkiksi ottamalla lemmikin omistajalta 3 kuukauden takuuvuokran. Suurin osa vuokranantajista ei halua asuntoonsa lemmikkejä, joten tämä avaa markkinaa niille, ketkä sen sallivat.
5. Markkinoi oikeissa kanavissa
Omat suosikkikanavani ovat Facebookin vuokra-asuntoryhmät ja Tori.fi. Molemmat kanavat ovat ilmaisia ja tehokkaita.
Paikallisten Facebook-ryhmien avulla olen itse löytänyt asuntoon vuokralaisen parhaillaan alle tunnissa. Paikalliset Vuokra-asunto ryhmät löydät Facebookista helposti laittamalla hakuun: vuokra-asunnot [Paikkakunta]. Kaupungissa saattaa olla useita vastaavia ryhmiä – suosittelen liittymään jokaiseen ja ilmoittamaan kaikissa.
Ryhmät ovat myös loistavia paikkoja paikallisen markkinatilanteen tutkimiseen. Ryhmiä seuraamalla saa hyvän kuvan siitä, millaiset asunnot tekevät kauppansa ja millaiset eivät. Esimerkiksi Raumalla kysyntä ylitti selvästi tarjonnan yksiöiden ja kaksioiden kohdalla. Tilannetta seuranneena innostuin ostamaan itselleni pienen kaksion kyseisestä kaupungista.
Tori.fi on myös loistava kanava asunnon vuokraamiseen, sillä se on ilmainen ja sen kautta tavoitat myös vanhemmat asunnon etsijät, jotka eivät tarkkaile Facebook-ryhmiä. Kun Facebookissa yhteydenotot tulevat nopeasti, mutta myös loppuvat parin päivän sisällä, tulee Torista taas kyselyitä pitkään (varsinkin, jos olet kuten minä ja unohdat poistaa ilmoituksen vuokrasopimusten allekirjoituksen jälkeen).
Myös Vuokraovi ja Oikotie saattavat olla potentiaalisia kanavia tietyillä alueilla ja tietynlaisten asuntojen markkinointiin. Vuokraoven ilmoituksen hinta on 70 euroa (Suomen vuokranantajat Ry:n jäsenet saavat hinnasta -50%). Oikotien perusilmoitus on ilmainen ja paremman näkyvyyden ja luottotietotarkistuksen sisältävä Premium ilmoitus maksaa 70 euroa.
6. Tarkasta luottotiedot ja henkilöllisyys
Luottotietojen tarkastaminen kannattaa aina. Puhtaat luottotiedot pienentävät luottotappioidesi riskiä ja kertovat hyvää vuokralaisesta. Toki puhtaiden luottotietojen ei aina tarvitse olla edellytys vuokraamiselle. Jos henkilö avoimesti kertoo maksuhäiriömerkinnästään, velat on maksettu ja tulot ovat vakaat, saattaa hän tällöin olla erittäin varma ja luotettava vuokranmaksaja. Taas henkilö, jolla on ulosotossa 10 000 euron pikavippivelat, ei välttämättä ole ihan paras mahdollinen vuokralainen.
Huom. avainten luovutus kannattaa tehdä vasta, kun vuokralainen on maksanut vuokravakuuden tilillesi!
7. Tee hyvä vuokrasopimus
Tämä on helppo steppi. Lataa vain meidän ilmainen vuokrasopimuspohja, ja saat varmasti tehtyä oikeudenmukaisen ja laillisen vuokrasopimuksen!
Varsinkin yliopistokaupungeissa kannattaa määräaikainen sopimus asettaa päättymään 31.7., eli aikaan, jolloin uudet opiskelijat etsivät kuumeisesti vuokra-asuntoja.
8. Seuraa vuokranmaksua ja puutu tarvittaessa vuokrarästeihin ajoissa
Yksinkertaisimmillaan vuokraseurannan voi toteuttaa Excel-taulukon avulla. Kuitenkin asuntomäärän kasvaessa kannattaa miettiä työtä vähentäviä palveluita vuokra-asuntojen hallinnointiin. Esimerkiksi Flatco tarjoaa palvelua vuokra-asuntojen hallinnointiin.
Mikäli huomaat, että vuokralainen ei ole maksanut vuokraansa ajallaan, kannattaa asiaan puuttua mahdollisimman pian keskustelemalla vuokralaisen kanssa ja sopia mahdollisista maksujärjestelyistä. Jos vuokralaiselle ehtii kertymään paljon vuokrarästejä, se aiheuttaa hänelle todennäköisesti suuria vaikeuksia maksaa niitä takaisin.
9. Älä unohda vuokran tarkistusta
Vuokrasopimuksessa on hyvä olla kirjattuna, milloin vuokra tarkastetaan. Vuokran suuruus kannattaakin tarkistaa kerran vuodessa. Säännöllisesti tehty vuokrankorotus pitää huolen siitä, ettei vuokratuottosi jää pieneksi inflaation tai kohonneiden kustannusten takia.
Muista kuitenkin olla kohtuullinen vuokrankorotuksen kanssa! Kohtuuton korotus käy sinulle helposti kalliiksi, mikäli vuokralainen päättääkin korotuksen takia vaihtaa asuntoa. Lisää vuokrankorotukseta löydät vuokrasopimusta käsittelevästä artikkelistamme.
Lue seuraavaksi
Sijoitusasunnot henkilökohtaisesti vai yritykselle?
Useimmiten vastaus on, että asunnot kannattaa pitää omissa nimissään, mutta ei aina. Keräsimme kaikki oleellisimmat asiat, jotka vaikuttavat päätöksentekoon.
Turhanpäiväinen ajankäyttö syö tuottosi
Asuntosijoittamisessa mahdollisia tutkittavia asioita on aivan loputtomasti ilman, että siitä olisi juuri mitään hyötyä. Se on siis joillekin aikamoinen ansa, koska heillä on tuntemus, että ostokohteen asioita pitäisi käydä mahdollisimman paljon läpi, mutta moni ei sen vuoksi saa sijoitetuksi mihinkään. Usein ne ketkä kyselevät eniten, eivät lopulta sijoita mihinkään.
Vinkkejä sijoituslainan neuvotteluun pankissa
Sijoittajan suhde pankkiin tai pankkeihin on tärkeässä roolissa. Listasimme tärkeimmät seikat, joilla olet vahvoilla neuvottelupöydän ääressä.