Vuokrasopimuspohja sekä -lomake

vuokrasopimus pohja, lomake ja malli

Olemme laatineet ammattimaisen ja lakimiehen tarkistaman vuokrasopimuspohjan, joka turvaa asemasi vuokranantajana paremmin kuin mikään muu näkemämme vuokrasopimus. Saat ladattua vuokrasopimuspohjan word -tiedostona ilmaiseksi liittymällä postituslistallemme.

LATAA MAKSUTON VUOKRASOPIMUSPOHJA

Olemme laatineet ammattimaisen ja lakimiehen tarkistaman vuokrasopimuspohjan, joka turvaa asemasi vuokranantajana paremmin kuin mikään muu näkemämme vuokrasopimus.

Saat ladattua vuokrasopimuspohjamme ilmaiseksi liittymällä alla olevalla lomakkeella sähköpostilistallemme!

Lataa vuokrasopimuspohja ilmaiseksi

Saat sähköpostiisi välittömästi liittymisen jälkeen linkin, josta voit ladata vuoksasopimuspohjan ja materiaalit. Lähetämme sähköpostiisi ainoastaan hyödyllistä sisältöä. Emme koskaan luovuta tietojasi kolmansille osapuolille

Liittymällä saat käyttöösi kaikki seuraavat edut

 • Kaksi vuokrasopimuspohjaa
 • Ammattimaisen vuokratuottolaskurin
 • Kauppakirjapohjan asunto-osakekauppoihin
 • Tarjouksia alle markkinahintaisista asunnoistamme
 • Excel-taulukon tuottojen seuraamiseen
 • Paljon muita hyödyllisiä työkaluja asuntosijoittamiseen

Esikatsele vuokrasopimuspohjia

Suosittelemme lataamaan samalla tiedoston, jossa on lisätietoa, vinkkejä ja valmiiksi kirjoitettuja vaihtoehtoisia pykäliä, joita vuokrasopimukseen voi ottaa mukaan koskien esim. lemmikkieläimiä ja maksusitoumusta/henkilötakausta. Tiedosto helpottaa vuokrasopimuksen tekemistä, koska jokainen asunnonvuokraustapaus on hieman erilainen emmekä itse usko siihen, että on olemassa vain yksi oikea tapa tehdä täysin luotettava ja ammattitaitoinen vuokrasopimus.

Vuokrasopimuksen ehtojen tarkastelu

Alla on käsitelty tarkemmin vuokrasopimuksen tärkeimpiä ehtoja, jotka olemme ottaneet huomioon vuokrasopimuspohjassamme. Kerromme myös mitä ehtoja itse käytämme ja oman kokemuksen kautta kertyneen näkemyksen eri pykäliin. Numerointi on yhtäläinen sopimuspohjan kanssa. Alla käsiteltyihin asioihin löydät valmiit tekstit lataamalla vuokrasopimuksen lisäosan.

3. Vuokrauskohde

Vuokralaisen (yksinomaisessa) käytössä olevista tiloista voi mainita tässä sopimuksen kohdassa esim. varastokoppi, kerhohuone ja pesutila.

Jos on sovittu että asuntoon tehdään muutoksia, kannattaa ne kirjata sopimukseen. Muutoksia voi olla esim. uuden jääkaapin ostaminen, seinien maalaus tai laminaatin asentaminen. Olemme myös tehneet vuokralaisten kanssa sopimuksia, että maksamme remonttitarvikkeet ja vuokralainen on tekee remontin asuntoon. Jos remontti tehdään hyvin, on tämä vuokranantajalle hyvä sopimus, koska työvoimasta ei tarvitse maksaa. Lisäksi asunnon arvo todennäköisesti nousee ja vuokralaiset viihtyvät asunnossa pitkään, koska ovat kiinnostuneita laittamaan sen hyvään kuntoon.

Erityisen tarkka vuokranantaja voi ottaa myös valokuvia huoneistosta, jotta asunnon kunnosta saadaan selvyys sillä hetkellä, kun asunto luovutetaan vuokralaiselle. Valokuvat ovat erinomaista todistusaineistoa, jos myöhemmin tulee kiistaa onko asunnon kuluminen ollut normaalia vai ei. Jos asunnon kuluminen ei ole ollut vain normaalia kulumista, on vuokralaisella velvollisuus korvata vahingot vuokranantajalle.

Mielestämme valokuvien ottaminen on ihan hyvä idea erityisesti hyväkuntoisiin asuntoihin, mutta se vaatii jonkin verran vaivaa. Meillä on melko vähän erityisen hyväkuntoisia asuntoja eikä meillä ole tullut koskaan kiistaa normaalin kulumisen kanssa, joten emme ole ottaneet kuvien ottamista omaan käytäntöömme.

Huoneistosta voi laatia myös tarkastusraportin, johon vuokralaisen kanssa käydään yhdessä läpi asunnon kunto. Tarkastusraportti sopimuksen liitteeksi.

4. Vuokrausaika

Lähtökohtaisesti suosittelemme tekemään vuokralaisen kanssa aina vuoden määräaikaisen sopimuksen, joka umpeutuu silloin, kun vuokralaisia on helpoin löytää eli usein heinä-, elo- tai syyskuun aikana. Henkilökohtaisesti sisällytämme vuokrasopimukseen pykälän, joka mahdollistaa määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen, mutta tässä tapauksessa vuokralainen joutuu maksamaan yhden kuukauden vuokraa vastaavan sakon. Jos vuokralainen lähtee sopimuskauden aikana ja tilalle saa heti uuden vuokralaisen, saa vuokranantaja yhden kuukauden vuokran ylimääräistä. Sopimussakko voi olla myös esim. 2 kuukauden vuokraa vastaava summa. Pykälä on myös vuokralaiselle hyvä, koska elämäntilanteen muuttuessa asunnosta pääsee melko pienellä vahingolla eroon.

Sopimusteksti toistaiseksi voimassa olevaan vuokrasopimukseen löytyy lisäinfo -tiedostosta, johon on myös sisällytetty mukaan sakko sopimusrikkomuksesta. Tällöin toistaiseksi voimassa oleva sopimus on muuten samanlainen kuin määräaikainen sopimuskin, mutta se jatkuu sovitun sakkopäivämäärän jälkeen toistaiseksi voimassa niin kauan kuin toinen osapuoli irtisanoo sopimuksen. Huono puoli vuokranantajalle on se, että irtisanominen voi tapahtua huonoon aikaan ja tilalle ei välttämättä löydy heti hyvää vuokralaista. Hyvä puoli on se, että ei tarvitse muistaa uusia sopimusta.

5. Muuttopäivä

Suosittelemme jättämään sopimuskohdan muuttopäivän osalta kuten se on sopimuksessa. Jos muuttopäivä on sovittu AHVL:n mukaan, niin muuttopäivä on kuun ensimmäinen arkipäivä, jolloin muuttopäivä saattaa venyä kuun alusta riippuen viikonlopusta ja/tai pyhäpäivistä.

7. Vakuus

Vuokrasopimuksessa kannattaa käyttää ehdottomasti termiä ”vakuus” eikä ”vuokravakuus” tai ”takuuvuokra”, koska jälkimmäisissä vakuudella saa kattaa vain maksamattomia vuokria eikä asunnolle aiheutuneita vahinkoja.

Monesti vakuutena käytetään myös maksusitoumusta ja joskus myös henkilötakausta, joihin löytyy valmiit sopimustekstit sekä henkilötakaukseen hyödyllinen lomake ladattavasta lisäinfoa -tiedostosta.

8. Vuokran korottaminen

Vuokrankorotukseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Vuokran voi sitoa esimerkiksi elinkustannusindeksiin, jolloin vuokranantajan on tarkistettava ja laskettava Tilastokeskuksen sivuilta saatavan tiedon mukaan vuokrankorotus. Muita korotusvaihtoehtoja ovat mm. 2-4% vuosittainen korotus, kiinteä X euron korotus tai näiden yhdistelmä, jota itse käytämme sopimuksessamme (elinkustannusindeksi TAI kiinteä korotus)

10. Muut ehdot

Vuokrasopimuksessamme on muissa ehdoissa lukuisia eri pykäliä, joilla pyritään turvaamaan vuokranantajan asemaa ongelmatapauksissa. Ehdot liittyvät mm. tupakointiin, avaimiin, vakuutuksiin, edelleenvuokraukseen ja siivoukseen.  Voit oman harkintasi mukaan jättää pykälät sopimukseen tai poistaa osan.

Ehdot sopimuspohjan käyttämiseen:

*Nämä malliasiakirjat on tarkoitettu ainoastaan toimimaan esimerkkinä ja auttamaan Asiakkaitamme heidän omien asiakirjojen laadinnassa. Sijoitusasunnot.com ei vastaa malliasiakirjojen oikeellisuudesta, virheettömyydestä, puutteettomuudesta eikä soveltuvuudesta Asiakkaan käyttöön. Asiakas vastaa itse malliasiakirjojen käytöstä ja niiden muokkaamisesta sopimaan omaan tarkoitukseensa. Sijoitusasunnot.com ei vastaa miltään osin malliasiakirjojen käyttämisestä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista tai niiden aiheuttamista riitatilanteista Asiakkaan ja Asiakkaan sopimuskumppanin välillä.

Haluatko lisää rahanarvoisia vinkkejä asuntosijoittamiseen?

Liity yli 14 000 sähköpostitilaajamme joukkoon ja saat uusimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisiOpettavaisia tositarinoita, kullanarvoisia vinkkejä, sijoitusasuntojen analysointia, onnistumisia ja haasteita - Seuraa Suomen kiinnostavimpia asuntosijoittajia!

3 Kommentit
 1. Harri Huru
  Harri Huru says:

  Terve,

  Hyviä pointteja perusteluineen.

  Sidoin vuokrat aikaisemmin elinkustannusindeksiin ja vaihtoehtoisesti minimiprosenttikorotukseen. Elinkustannusindeksin madellessa lähes muuttumattomana jää prosenttikorotuksesta joillekin vuokralaisille paha maku ja ajatus, että ”vuokraisäntä rikastuu taas vuokralaisen pienistä rahoista”. Olen loiventanut tätä kertomalla vuokrankorotuskirjeessä, miten hoitovastikkeet ja mahdolliset muut kulut ovat lisääntyneet ja yleensähän nämä korotukset ovat suurempia kuin vuokrankorotukset mutta tulevat usein hyppäyksin muutaman vuoden välein.

  Nyt sidon kaikki uudet vuokrasopimukset asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksiin. Jo nimensä puolesta tämä kertoo paremmin vuokralaiselle, mistä on kyse. Lisäksi korotukset vastaavat paremmin todellista kustannusten nousua eivätkä täten kalva vuokratuottoa pitkässä juoksussa.

  Olen saanut toistaiseksi tästä hyviä kommentteja muilta sijoittajilta ja isännöitsijöiltä.

  Vastaa
  • Henri Neuvonen | Ylläpitäjä
   Henri Neuvonen | Ylläpitäjä says:

   Terve Harri,

   Tuo on hyvä tapa, että ilmoittaa vuokrankorotuskirjeessä perustelut vuokran nostamiselle.

   Katsoin juuri Tilastokeskuksen sivuilta asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksiä ja vertasin sitä vuokrien nousuun. Nopealla silmäyksellä näytti siltä, että indeksi nousee hitaammin kuin vuokrat. Näin ollen jos vuokralainen asuu asunnossa pitkään, voi vuokra jäädä markkinahinnan alapuolelle. Täytyy myös ottaa huomioon, että asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksi kertoo yleisestä kustannustason muutoksesta, joten toteutuneet kustannukset voivat olla vuokranantajan omistamassa taloyhtiössä paljon suuremmatkin tai hyvässä lykyssä toisinpäin.

   Vastaa
 2. Tiina Tapiovaara
  Tiina Tapiovaara says:

  Mitä tulisi ottaa huomioon vuokrasopimuksessa yhteisötalossa asuvien kohdalla.
  Esim. iso okt, 9 sopimusta, jossa yhteisissä tiloissa vuokranantajan hankkimat kalusteet, astiat, koneet. Lähinä pohdin yhteisvastuullisuutta pihakunnostuksista ja kiinteisöön tai irtaimistoon kohdistuvista vahingoista.

  Vastaa

Jätä kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *