Sisältöön sitemap
29.12.2023

Vuoden 2023 yhteenveto: Onnistumisia haastavassa markkinatilanteessa

Olipahan kiinteistöalalle melkoinen vuosi! Ennen kuin katseet käännetään vuoteen 2024 ja tulevaan, niin on hyvä vetää yhteen kuluneen vuoden onnistumisia ja oppimiskokemuksia.

Kaikille kiinteistöalan toimijoille vuosi 2023 oli varmasti haastava. Lista sadelleista iskuista on pitkä: korkojen nousu, asuntojen arvojen lasku, kassavirran heikentyminen, rakennuskustannusten ja hoitovastikkeiden nousu, rahoituksen saatavuuden heikentyminen ja asuntojen myynnin hidastuminen. Listaa voisi jatkaa pidemmällekin.

Miten meillä meni?

Pärjäsimme lopulta olosuhteet huomioon ottaen kuluvana vuonna erittäin hyvin ja joustava strategiamme on osoittautunut toimivaksi myös haastavammissa olosuhteissa. Syitä siihen on useita.

Ensinnäkin sijoitamme pääosin pk-seudun ulkopuolisiin kohteisiin, joissa on vahvempi kassavirta ja korkojen nousulla on ollut vähäisempi merkitys niin kassavirtaan kuin arvonlaskuunkin. Emme lähteneet hulluttelemaan kuumassa markkinassa pk-seudun huutokauppoihin, joissa hinnat kuplaantuivat. Meillä ei ole taseessa juuri uudiskohteita tai muita alhaisen tuoton kohteita, jotka ovat ottaneet eniten osumaa. Taseemme on ollut riittävän vahva kestämään iskut omavaraisuusasteen ollessa n. 45% paikkeilla.

Suuri asiakasrekisterimme on suuri kilpailuetu ja se on omalta osaltaan mahdollistanut edelleen korkeat asuntojen myyntimäärät. Keskityimme myymään erityisesti edullisia korkean tuoton asuntoja, koska niiden menekkiin korkojen nousulla on ollut vähäisin merkitys. Saimmekin myytyä omasta taseesta ja yhteisyrityksestä yhteensä yli 450 asuntoa vuoden aikana. Ei lainkaan huonosti ”jäätyneessä” markkinassa.

Katseet eteenpäin

Parasta on ollut se, että emme ole vain selvinneet haasteista, vaan käynnistimme jo uuden kasvupolun. Ostimme ja myimme loppuvuoden aikana useampia kerrostaloja, joista olemme saaneet rakennettua erinomaisen myyntipolun tulevalle vuodelle. Kirsikkana kakun päällä oli loppuvuonna tehty portfoliokauppa, jossa myimme yhden kerrostalon ja ostimme useita kohteita eri puolilta Suomea. Alkuvuodellekin on sovittuna jo uusia kauppoja. On ollut todella hienoa päästä tekemään taas paljon kauppaa ja saada onnistumisia.

Olen sanonut aiemmin, että markkinahaasteet voivat luoda hyviä tilaisuuksia. Juuri se markkina on tällä hetkellä päällä ja sitä hyödynnämme. Lähtökohdat tulevalle vuodelle ovat erinomaiset. Kuten talousjohtajamme Miikka sanoi: ”Me ollaan jo lähtötelineissä, kun muut ei oo saanu verkkareita jalasta.”

Yksi vuoden 2023 keskeisistä teemoista oli usko omaan tekemiseen. Vaikka kiinteistöala oli jumissa, niin me luotimme omaan strategiaamme ja tiimiimme. Tiimi on hitsautunut yhteen entistä paremmin ja meillä on tahtotila tehdä hommat parhaalla mahdollisella tavalla.

Haastavissakin tilanteissa pitää uskoa tulevaisuuteen ja tehdä oma osuutensa sen eteen, että tilanne koko kiinteistöalalla kääntyy. Joulukuun lopulla euribor kääntyi taas laskuun ja markkinat uskovat, että Euroopan keskuspankki saattaa aloittaa rahapolitiikan keventämisen. Vuosi 2024 vaikuttaa siis lupaavalta asuntosijoittajien näkökulmasta ja meillä on paljon erinomaisia kohteita tulossa myyntiin ensi vuodelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi