Sisältöön sitemap
31.07.2021

Vuokranantajan vakuutus apuna jokaisessa sijoitusstrategiassa

Asuntosijoitustrategioita on monenlaisia, kuten on myös syitä vakuuttaa oma sijoitusasuntosi itse.

Onko strategiasi flippaus vai remontointi ja uudelleenrahoitus? Ehkä vuokraat kalustettuja asuntoja, majoitat Airbnb:llä tai vuokraat pitkäaikaisesti? Lue, miten hyödyt vakuutuksesta eri tilanteissa:

Osta ja pidä -asuntosijoittaja

 • Osta ja pidä -strategian sijoittajana vuokranantajan vakuutus on hyvä apu sijoituksesi arvon säilyttämiseen ja monipuoliseen vahinkoriskeihin varautumiseen. Sen avulla varmistat, että sijoitusasuntosi on aina varmasti vakuutettu. Vuokralainen ei ole lain mukaan velvoitettu ottamaan kotivakuutusta, eikä pitämään sitä voimassa.
 • Vakuutuksen vastuuturva on apunasi, jos aiheutat vuokranantajana vahinkoa taloyhtiölle tai vuokralaiselle. Oikeusturva korvaa riitoja taloyhtiön tai vuokralaisen kanssa esimerkiksi vuokran maksuun, vuokrasopimuksen ehtoihin, tai asunnossa aiheutettujen vahinkojen korvaamiseen liittyen.
 • Voit vakuuttaa huoneiston kiinteät pinnat asuntoosi sopivalla enimmäiskorvausmäärällä, sillä taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa asunnon vahingot tyypillisesti vain perustasoon. Perustasona pidetään pääsääntöisesti talon valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutasoa. Jos olet itse asentanut huoneistoon esim. uuden kalliin parketin ja taloyhtiössä tapahtuu vesivahinko, yhtiön kiinteistövakuutus ei välttämättä riitä vastaavan parketin uusimiseen.
 • Lisäksi, jos vakuutuksesta korvattava vahinko tekee asunnosta asuinkelvottoman, vuokratulon keskeytysturva varmistaa tasaisen kassavirran myös korjaustöiden ajan, jopa 12 kuukauteen asti. Et jää pulaan lainanlyhennysten kanssa yllättävien tilanteiden edessä.

Asuntojen flippaus

Asunnon flippaaminen tarkoittaa sitä, että asunto ostetaan alle markkinahinnan halutulta alueelta, asunto remontoidaan arvon nostamiseksi ja tämän jälkeen myydään voitolla. Flippaamisesta voit lukea tarkemmin aihetta käsittelevästä Asuntojen flippaus -blogikirjoituksestamme.

 • Flippaustoiminnassa on tärkeä turvata oma selustansa erilaisten vastuu- ja riitatilanteiden varalta. Yksityishenkilön oikeusturva ja vastuuvakuutus eivät yleensä ulotu asuntosijoitustoimintaasi.
 • Vuokranantajan vakuutus on voimassa myös remontin aikana, ja siihen saat vastuuvakuutuksen, joka korvaa mahdollisia remontoinnissa itse aiheuttamiasi vahinkoja esimerkiksi taloyhtiölle.
 • Oikeusturvasta on apua, jos ajaudut riitaan taloyhtiön tai urakoitsijan kanssa tai esimerkiksi asuntokauppohin liittyen.
 • Remontoitpa kerrostaloasuntoa tai omakotitaloa, tulee muistaa, että vesi- ja putkityöt sekä sähkötyöt kuuluvat aina ammattilaisille, joilla on asianmukaiset luvat, koulutukset sekä sertifikaatit.
 • Jos käytät ulkopuolista remontin tekijää, vaadi myös tältä todistusta vastuuvakuutuksesta.

Kalustettujen asuntojen vuokraaminen

 • Kalustettuna vuokrattavissa asunnoissa ovat samat riskit kuin muutenkin, mutta tällöin vuokranantajalla on asunnossa myös enemmän irtaimistoa. Irtaimiston vakuuttaminen laajalla tasolla, riittävällä enimmäiskorvausmäärällä sekä sopivalla omavastuulla onkin tärkeää. Tällöin vakuutus korvaa mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kalusteille tai laitteille sattuneita vahinkoja, mukaan lukien mahdolliset rikkoutumiset.
 • Irtaimistoa ovat vuokranantajan omistamat asunnossa olevat tavarat, kuten sohvat, matot, taulut, televisio sekä erilaiset kodinkoneet, esimerkiksi jääkaappi ja astianpesukone. Vuokralaista ei voi vaatia käyttämään omaa kotivakuutustaan niiden vahingoittuessa.
 • Huoneistossa tai taloyhtiössä tapahtuva vahinko voi aiheuttaa pitkän remontin ennen kuin asunto on jälleen vuokrauskelpoinen. Vuokratulon keskeytysturva korvaa menetettyä vuokratuloa jopa 12kk ajalta.

Lyhytaikainen majoittaminen

 • Kotivakuutus korvaa tavanomaisessa elämisessä syntyneitä vahinkoja myös lyhytaikaisen majoittamisen aikana. Vakuutusehtojen mukaan vakuutusyhtiölle pitää kuitenkin ilmoittaa, jos antaa kotinsa vuokralle.
 • Jos asuntoa käytetään pääasiassa lyhytaikaiseen majoittamiseen, siihen tulee ottaa vuokranantajan vakuutus.
 • Tyypilliset Airbnb-vieraiden vahingot ovat huolimattomuudesta johtuvia rikkoutumisia, eli vaikkapa lamppu tai jokin kodinkone särkyy.
 • Lisäksi majoitusten aikana sattuu selkeitä käyttövirheistä aiheutuvia vahinkoja, jotka valitettavasti jäävät vakuutuksen ulkopuolelle. Niitä voi ehkäistä parhaiten laatimalla vuokralaiselle käyttöohjeet omasta kodista ja sen laitteista. Muun muassa lukkojen, kodinkoneiden ja lämmitysjärjestelmien käytössä voi olla eroja maiden välillä. Myös sauna voi olla monelle uusi tuttavuus.

Sijoitusasunnon vakuutus on tulonhankkimistarkoitusessa verovähennyskelpoinen, ja maksaa Ifillä noin 10 euroa kuukaudessa riippuen vakuutuksen laajuudesta ja valitusta omavastuusta. Vakuutuksen hinnan lasket parissa minuutissa Ifin verkkokaupassa, eikä hinnanlasku sido sinua ostoon.

 

Kirjoittaja

Henrik Rantanen
Tuotepäällikkö, If Vakuutus

Ifin vuokranantajan vakuutus oli Suomen Vuokranantajien vuonna 2019 ja 2020 tekemässä vertailussa kattavin kilpailevien  yhtiöidentuotteisiin verrattuna. Ifin laaja kotivakuutus oli Kuluttajalehden testivoittaja 2020 hintaa, ehtoja ja asiakastyytyväisyyttä mittaavassa vertailussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
 • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
 • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi