Sisältöön sitemap
12.11.2021

6 vinkkiä parempiin sijoitusasuntokauppoihin julkisessa markkinassa

 

Vieläkö julkisesta markkinasta voi tehdä hyviä löytöjä? Kyllä vain!

Hyvät diilit ovat avainasemassa kannattavan asuntosalkun kasvattamisessa. Kokosin kuusi vinkkiä, joiden avulla sinä saat tehtyä entistä parempia sijoitusasuntokauppoja. Sovellamme itse näitä vinkkejä niin yksittäisten asuntojen kuin kokonaisten kerrostalojenkin hankintaan, joten tämän lukemiseen kannattaa käyttää pari minuuttia. Lupaan, että saat ajallesi erinomaisen tuoton.

1. Käy ostamassa asuntoja, älä katsomassa

Myynti-ilmoituksen ja kuvien perusteella pystyy yleensä päättelemään onko kohde kriteereihisi sopiva. Älä juoksuta välittäjiä tai myyjiä näytöllä jos et ole valmis tekemään tarjousta.

Suurin osa kiinteistönvälittäjistä elää provikkapalkalla, joten listanpotkijoita ei kukaan jaksa palvella kovin pitkään. Itse pyrin tekemään tarjouksen jokaisesta katsomastani sijoitusasunnosta, jos näytöllä ei selviä mitään yllättävää.

Tutustu aina ennen näytölle menemistä kohteen lukuihin, kuviin ja taloyhtiön papereihin. Jos ne ovat kunnossa ja kohde sopii kriteereihisi, niin mene näytölle. Tämä säästää kaikkien aikaa.

2. Ole ystävällinen ja reilu

Sovi miten tehdään ja tee miten on sovittu. Välittäjät ja myyjät arvostavat helppoutta ja sujuvuutta. Jos nillität pienistä asioista ja reklamoit joka kaupan jälkeen, jää sinulta parhaat diilit tekemättä. Joskus kannattaa niellä vähän p*skaa ja maksella oppirahoja.

Kun välittäjät oppivat, että kanssasi on helppo ja kiva tehdä kauppaa, saat varmasti enemmän tarjouksia läpi ja pääset kiinni parempiin kauppoihin. Kun on itse mukava muille, niin yleensä muutkin tuppaavat olemaan mukavia sinulle.

3. Älä täytä tarjoustasi ehdoilla

Saat asunnon aina parhaaseen mahdolliseen hintaan, kun tarjoat helppoja ja nopeita kauppoja ilman ehtoja. Välittäjä tietää saavansa varman palkkion ja myyjä saa mielenrauhan. Hanki siis aina uusi lainalupaus kun aiempi menee umpeen, tai pidä pinkka kunnossa.

4. Suosi luottovälittäjiä

Monesti välittäjä on isoin kaupan este. Hommat ei etene tai tarjousta ei suostuta viemään myyjille. Itselläni on tiedossa muutama välitystoimisto, jonka asuntoja en vaivaudu edes tutkimaan, sillä kokemukseni mukaan kauppoihin ei ikinä päästä. Ollaan kateellisia eikä haluta myydä asuntoja niin, että flippaaja voisi pärjätä. Usein asunnot seisovatkin etuovessa tyhjänä ja lopulta poistuvat myynnistä kun toimeksianto loppuu.

Yleensä jokainen välittäjä voi myydä kaikkia ketjun kohteita, joten jos sinulla on hyviä kokemuksia saman ketjun toisesta välittäjästä, niin älä automaattisesti ota yhteyttä ilmoituksessa näkyvään henkilöön.

Jos haluat tehdä parhaita mahdollisia diilejä, on sinulla karkeasti 2 vaihtoehtoa (kohdat 5 ja 6):

5. Ole nopea ja tarjoa asunnosta heti kun se tulee vahtiisi

Lähes jokaisella sijoitusasuntoa etsivällä on hakuvahdit Etuovessa tai Oikotiellä, joten tieto uudesta kohteesta pamahtaa kiinnostuneitten sähköpostilaatikkoon lähes samalla sekunnilla.

Mikäli asunnossa on kaikki kunnossa ja hinta on edullinen, se todennäköisesti menee kaupaksi tunneissa, ellei jopa minuuteissa. Hyvän kohteen osuessa hakuvahtiin, pitää siis olla nopea ja tarjota pyynti (tai ehkä jopa hieman yli sen) nopeasti. Älä jää empimään tai kohde löytää tiensä vikkelämmän sijoittajan salkkuun. Nopeat, kotiläksynsä tehneet ja rahoituksensa järjestäneet sijoittajat vievät aina kermat kakun päältä.

6. Katso asuntoja joita muut eivät halua ja tarjoa rohkeasti alle pyynnin!

Jos asunto ei ole erityisen houkuttelevasti hinnoiteltu tai siinä on jotain muuta niin kutsuttua ”vikaa,” jää se usein hetkeksi roikkumaan Etuovelle/Oikotielle. Tällöin kannattaa muistaa, että ilmoituksessa kerrottu pyyntihinta ja asunnon myyntihinta ovat kaksi eri asiaa. Vaikka kohde ei pyyntihinnalla ole kiinnostava, korjautuu tämä asia usein halvemmalla ostohinnalla. Jos huonokuntoinen keittiö tai tulevat taloyhtiöremontit ovat karkoittaneet muut ostajat on sinulla pelin paikka, sillä vähissä ovat ne ongelmat, jotka eivät euroilla ratkea!

Jos haluaa tehdä hyviä kauppoja, niin näistä ”happamista” kohteista pitää tarjota usein, mutta matalalla hinnalla. Jos yli puolet tarjouksistasi menee läpi, et varmasti tee parhaita mahdollisia kauppoja. Nyrkkisääntönä; mitä pidempään asunto on ollut myynnissä, sitä enemmän hinnassa on usein tinkivaraa. Motivoitunut myyjä voi olla valmis tekemään kaupat edullisellakin hinnalla päästäkseen eroon ongelmistaan. Kerran olen tehnyt kaupat TV:stä tutun Huutokauppakeisarin opeilla ”Hulluhan se on, jos ei puolta tarjoa”.

PRO TIP: Miten tietää kauan asunto on ollut myynnissä? Esimerkiksi Oikotiellä julkaisupäivä näkyy sivun lähdekoodissa. Tässä esimerkki kuinka katsot myynti-ilmoituksen julkaisupäivän Google Chrome -selaimella. Näppärä osaa soveltaa ohjeet muillekin selaimille.

Jos olet jostain vinkistä eri mieltä tai haluat jakaa oman vinkkisi, kerro siitä meille kommenteissa alla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi