Sisältöön sitemap
01.08.2014

Varastotilat ovat löytämättömiä kovatuottoisia sijoituskohteita

Piensijoittajat eivät useinkaan sijoita varastotiloihin. Kysyntä varastotiloille on ainakin toistaiseksi melko pientä ja siksi tuotot ovat erittäin hyvät. Normaalia suurempaa tuottoa hakevalle sijoittajalle tämä vaihtoehto sopii erittäin hyvin.

Omat kokemuksemme varastosijoittamisesta

Olemme olleet mukana sijoittajina kolmessa eri varastokohteessa ja kokemuksemme niistä ovat positiiviset. Vuokralaisia on ollut helppo löytää ja vuokrausaste on saatu pidettyä hyvänä. Jos kevät on huonointa aikaa asuntojen vuokraamiselle, on tilanne varastojen kohdalla juurikin päinvastainen. Keväällä on hyvin kysyntää erilaisille varastotiloille. Määräaikainen sopimus kannattaa ajoittaa umpeutumaan keväällä, jos sellainen on tarkoitus vuokralaisen kanssa tehdä.

Kaikki ostamamme varastotilat ovat olleet tavallisen kerrostalon alimmassa kerroksessa eli osana taloyhtiötä. Asuntoihin tulevat remontit kohdistuvat myös varastoihin, mutta koska vastike on jyvitetty, kustannus on huomattavasti pienempi neliömetriä kohti.

Varastot suhteessa asuntoihin

Varasto- ja asuntosijoittamisessa on paljon samoja piirteitä, mutta tiettyihin asioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lue myös seitsemän syytä miksi sijoittaa asuntoihin.

On hyvin tärkeää tietää millainen kysyntä ostamallasi kohteella on. Kiinnitä huomiota onko sijainti hyvä potentiaaliselle kohderyhmälle esim. hyvin kulkuyhteyksien varrella tai lähellä yrityksiä. Esimerkiksi teollisuusalueet voivat olla sijainnin puolesta erinomaisia.

Tilaan on oltava mieluiten helppo kulku. Jos autolla pääsee aivan varaston eteen tai sen sisälle, on se aina plussaa. Rappuset ja pitkät kävelymatkat eivät ole hyväksi.  Varustelutasossa huomion arvoisia seikkoja ovat esimerkiksi vesipiste, wc, lattiakaivo, sähköt, suuret ovet, ikkunallinen/ikkunaton, turvallisuus ja ilmastointi. Mieti myös soveltuuko tai ovatko tilat muutettavissa myös muuhun tarkoitukseen esim. toimistoksi tai puuhastelupajaksi?

Hyvät puolet

 • Ovat edullisia
 • Hyvät vuokratuotot
 • Pieni vastike ja korjauskustannukset, jos osakkeet/vastike on jyvitetty
 • Ei tarvitse paljoa ehostusta tai kunnossapitoa

Hyvällä vuokratuotolla tarkoitamme tässä tapauksessa vähintään 8% tuottoa. Sivuillamme on kaksi erillistä pientä kohdetta, molemmat Jyväskylästä. Toinen varastotila on Muurainkujalla ja toinen Pupuhuhdantiellä. Molemmissa vuokratuotto on 10% luokkaa.

Varaston osakemäärä ja vastike on usein jyvitetty, jos tilat ovat kerrostalon yhteydessä. Se tarkoittaa sitä, että jos asunnoissa yksi m2 vastaa yhtä osaketta, niin varastotilojen kohdalla tarvitaan esim. 3 m2 yhtä osaketta kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vastike voi olla vain 30% siitä mitä se on samankokoisessa asunnossa. Samoin taloyhtiön remontit rasittavat omistajaa samassa suhteessa.

Huonot puolet

 • Vuokralaisen saaminen hankalampaa kuin asuntojen kohdalla
 • Vakuusarvo huonompi kuin asuntojen -> pienempi velkavipu
 • Työmäärä suurempi, jos kyseessä on paljon pieniksi tiloiksi

Vuokralaisten saaminen varastotilaan voi olla hankalampaa kuin asukkaiden vuokra-asuntoon. Ainakin keväällä varastoille on hyvin kysyntää, joten jos suosit määräaikaista vuokrasopimusta, uusi se aina keväisin.

Vakuusarvo on valitettavasti pienempi kuin asuntojen. Yleensä se liikkuu 50-60% välissä. Jotkut lainaneuvottelut pankin kanssa eivät välttämättä ole kovin mieluisia, koska pankit voivat olla nihkeitä myöntämään lainaa.

Työmäärä lisääntyy, jos omistat kokonaisuuden, jossa on esimerkiksi 50 pientä varastotilaa tai -koppia. Tosin neliöhinta pienissä tiloissa on huomattavasti kovempi ja niillä voi päästä jopa yli 20% tuottoihin.

 1. Perheelläni on halli, ja olen miettinyt, voisiko sen muuttaa jotenkin sijoituskohteeksi ja juurikin varastotilaksi se olisi sopiva. Olenkin etsiskellyt mistähän sinne löytäisi varastokalusteet edullisesti. Kiitos kun olitte listanneet varastoihin sijoittamisen hyvät ja huonot puolet, ja muutoinkin tästä kirjoituksesta löytyi hyviä näkökulmia asiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
 • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
 • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi