Sisältöön sitemap
28.06.2021

Vuokra-asumisen asiakasarvo ja sen arvoulottuvuudet – näitä tutkittiin meille tehdyssä opinnäytetyössä

Vuokra-asunnon viihtyvyys ja kodin tunne oli tutkimukseen vastaajien mielestä tärkeämpää kuin asuinalueen rauhallisuus.

Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa tradenomiopintojaan viimeistellyt Pauliina Sulkava tutki opinnäytetyössään vuokra-asujien asiakasarvon muodostumista neljän eri arvoulottuvuuden avulla neljässä kohdekaupungissa: Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Vaasassa.

Sulkavan tekemän tutkimuksen mukaan vuokralaisen valitessa itselleen vuokra-asuntoa, valinnassa vaikuttaa eniten vuokran määrä ja muiden rahallisten kustannuksien suuruus. Hieman ehkä yllättäen toiseksi tärkeintä oli asunnon viihtyisyys sekä kodinomaisuus, joka kiilasi sijaintia ja asunnon tarjoamia toiminnallisia ominaisuuksia tärkeämmäksi kriteeriksi vuokramarkkinassa.

 

Asiakasarvo?

Asiakasarvolla tarkoitetaan asiakkaan tuotteesta tai palvelusta saatavan hyödyn ja sen uhrausten luomaa erotusta – toisin sanoen nettohyötyä. Vuokra-asunnossa yksinkertaistaen hyöty on saada katto pään päälle, ja uhraus siitä maksettava vuokra. Hyödyn kasvaessa (esimerkiksi asunto on todella hieno, se sijaitsee lähellä työpaikkaa tai jos taloyhtiöstä löytyy oma kuntosali ja saunatilojen yhteydestä kattoterassi) asiakas voi nostaa omaa uhraustaan (esimerkiksi maksaa enemmän vuokraa, ottaa asunnon syrjempää tai rauhattomammalta seudulta tai hyväksyä heikommassa kunnossa olevan asunnon) nettohyödyn pysyessä samana.

Kansanomaisesti tästä ilmiöstä käytetään Suomessa termiä hinta-laatusuhde, mutta hinta on vain yksi ulottuvuus uhrausten maailmassa ja laatu hyötyjen puolella.

Vuokra-asuntojen markkinoinnissa asiakkaalle luotava arvo on yksi tärkeimmistä tehtävistä. Tällä arvolla pyritään täyttämään asiakkaan tarpeet ja laitetaan pystyyn luottamuksellinen suhde.

Vuokralainen pyrkii tietysti löytämään itselleen parhaan yhdistelmän, eli maksimoimaan oman hyötynsä ja minimoimaan uhraukset. Näin toki me kaikki kuluttajat toimimme ostopäätöksiä tehdessämme.

Arvoja ja uhrauksia on muitakin kuin vain hinta ja laatu (joista etenkin laatu on varsin leveä ilmaisu). Tässä tutkimuksessa asiakasarvon muodostumista vuokralaisten kohdalla tutkittiin neljästä eri ulottuvuudesta käsin

  • Taloudellinen ulottuvuus, eli vuokran määrä, käyttökustannusten (vesimaksu, autopaikka ym.) määrä, vuokravakuuden määrä
  • Toiminnallinen ulottuvuus, eli kyky suorittaa toivottuja toimintoja ja olla ylipäänsä hyödyllinen. Esimerkiksi keittiön varustelu, asunnon pohjaratkaisu ja asunnon lähiympäristön tärkeimmät toiminnallisuudet
  • Emotionaalinen ulottuvuus, eli vuokra-asujan tunteet asunnossa asumiseen ja itse asuntoon ja siellä viihtymiseen liittyen
  • Symbolinen ulottuvuus, oma identiteetti ja sen ilmaisu. Esimerkiksi ”haluan asua Hervannassa ja olla hervantalainen,” ja kuinka tärkeää on vuokralaista itseään kuvastavassa asunnossa asuminen

Taloudellinen ulottuvuus nousi – ei lainkaan yllättäen – tärkeimmäksi seikaksi vuokra-asuntoa etsittäessä. Vuokra-asujat kokivat tärkeimmäksi asunnon valintakriteeriksi sopivat kuukausittaiset menot (50% vastaajista). Vastauksista 33 % sai emotionaalinen arvoulottuvuus vuokra-asujien vastatessa tärkeäksi asunnon luoman kodin tunteen ja viihtyvyyden. Asunnon sijaitseminen tietyllä alueella ei ollut tärkeää ja tietyistä toiminnallisuuksistakin oltiin valmiita joustamaan, eikä symbolinen arvoulottuvuus ollut tärkeää.

Kuukausittaisista menoista vuokralla asuvat toivoivat, että lämmitys kuuluisi vuokraan, sähkösopimus tehdään itse ja että autopaikka saisi maksaa alle 20 euroa kuukaudessa. Toiminnallisuuksista etenkin asunnossa olevat tiskikone sekä pyykinpesukoneelle paikka olivat tärkeitä, ja lähiympäristössä lähikauppa ja bussipysäkki nousivat suosituimmiksi. Työpaikan sijainti lähellä ei ollut vastaajille tärkeä.

Lähes neljä viidestä tutkimukseen vastanneesta kertoi, että etsisi itselleen uuden vuokra-asunnon, mikäli hän ei tuntisi asuntoa viihtyisäksi ja kotoisaksi. Taloyhtiön piha-aluetta tai yhteisiä tiloja ei nähty tärkeänä. Alueen rauhallisuuden merkitys korostui, kun vastaajien ruokakunnan koko oli vähintään kolme henkeä.

 

Mitä yksittäinen asuntosijoittaja voi ottaa mukaansa tästä opinnäytetyöstä?

Asuntosijoittaja eli vuokranantaja tekee varsinaisen sijoitustyön lisäksi myös markkinointityötä löytääkseen asuntoonsa asiansa hoitavan, asunnosta huolta pitävän ja vuokransa maksavan vuokralaisen. Annetaan vuokralle -ilmoituksissa potentiaalista vuokralaista eniten kiinnostava kohta on vähemmän yllättäen vuokran määrä. Taloudellinen ulottuvuus on tärkeä sekä vuokralaiselle, että vuokranantajalle: vuokralainen haluaa maksimoida oman hyöty-uhraussuhteensa, ja samoin haluaa vuokranantaja.

Vuokranantaja voi kasvattaa asiakasarvoa lisäämällä vuokralaisen kokemia hyötyjä ja vähentämällä hänen uhrauksia asumisen
suhteen. Kun asiakasarvo on kohdallaan, vuokralaiselle ei helposti tule asuntoon tai asuinalueeseen liittyviä syitä vaihtaa vuokra-asunnosta toiseen.

Asiakasarvoa voi nostaa siis joko hyötyjä kasvattamalla, tai uhrauksia pienentämällä. Harvoin asuntosijoittaja lähtee kokeilemaan innokkaasti vuokralaisen taloudellisen ulottuvuuden uhrauksia pienentämistä (eli vuokran alentamista), vaan monesti kannattaakin katsoa, voisiko hyötyjä kasvattaa. Onko asunnossa tarvittavat toiminnallisuudet, kuten astianpesukone paikallaan, pyykinpesukoneelle vähintään liitäntä, seinät ehjänä ja lattia nykypäivän vaatimusten mukainen.

Moni vuokralainen on valmis maksamaan asunnosta, jossa on kodin henkeä lisääviä ominaisuuksia. Ihan vaikka vain pöytämallisen astianpesukoneen hankkiminen ja toimittaminen asuntoon voi nostaa sekä asunnon kiinnostavuutta vuokramarkkinoilla, asunnosta saatavaa vuokraa että asiakaspysyvyyttä.

Mieti, onko joku asiakashyöty minkä voisit asuntoon järjestää. Laske, että mitä tämä järjestely sinulle maksaisi, ja mitä tästä hyödystä vuokralainen olisi valmis maksamaan.

Kaikki voittavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi