Sisältöön sitemap
10.09.2021

Näin vuokranantajia yritetään huijata – vältä yleisimmät huijausyritykset

Vuokralaismarkkinoilla liikkuu hyvin pieni, mutta sitäkin ikävämpi huijarien joukko

Huijarit vaanivat myös asuntosijoittajia. He haluavat vääryydellä, viekkaudella ja rikollisin keinoin hyötyä asuntosijoittajasta, viedä tämän rahat ja muuta omaisuutta.

Käyn tässä tekstissä läpi tyypillisiä tapoja, joilla huijarit yrittävät Suomen markkinassa huijata asuntosijoittajia. Opit tunnistamaan huijausyritykset ja välttämään ne.

Korostan nyt vielä sitä, että vuokralaismarkkinoilla leijonanosa asuntoa etsivistä tahoista on rehtejä, asiansa hoitavia ja vuokransa maksavia hyviä vuokralaisia. Pieni osa on niitä, joilla elämänhallinta saattaa jostain syystä pettää ja asiat alkavat jäädä hoitamatta, ja vielä pienempi osa on niitä, jotka systemaattisesti ja jopa ammattimaisesti huijaavat hyväuskoisia tai huolimattomia asuntosijoittajia eli vuokranantajia.

Älä ole hyväuskoinen tai huolimaton, vaan opettele tunnistamaan yleisimmät huijausyritykset ja tiedä, kuinka ne vältetään. Kun nämä opit ja osaat soveltaa oppimaasi käytännössä omassa vuokraustoiminnassasi, vältät todennäköisesti myös muita huijausyritykset.

Potentiaalisesta vuokralaisesta ei kuulu mitään ensimmäisten viestien jälkeen

Tämä ei varsinaisesti ole vielä huijaus, mutta halusin nostaa tämän kevyen luokan tapauksen tähän kärkeen.

Laitat ”vuokrataan asunto” -ilmoituksen mihin tahansa kanavaan ja saat siihen viestin, missä tiedustellaan mahdollisuutta päästä katsomaan asuntoa. Vastaat takaisin ja pyydät kysyjää kertomaan ensin vähän itsestään ja tilanteestaan. Kysyjä ei vastaa koskaan.

Tämmöiset renkaatpotkijat ärsyttävät monesti, vaikka kyse on varsin pienestä asiasta. Etenkin jos sijoitusasuntoosi ei tällä hetkellä ole kauheasti kysyntää vuokralaisten keskuudessa: kun se viikon ainoakin kyselijä kaikkoaa kuin pieru Saharaan ensimmäisen viestin jälkeen, voi tehdä mieli laittaa kaikki kämpät lihoiksi ja rahat johonkin ihan muuhun kuin sijoitusasuntoihin.

Monesti näissä kyselijoiden ”ghostaamisissa” on kyse joko siitä, että joku toinen vuokranantaja vastasi nopeammin, tai että kyselijällä ei ole puhtaat jauhot pussissa, eikä hän halua kertoa tarkemmin omasta tilanteestaan. Etenkin jos kysyit, että mitenkä on luottotietojen laita ja ilmoitit samalla vaativasi puhtaita luottotietoja, moni (mutta tietenkään ei suinkaan jokainen) jättää suoraan vastaamatta.

Tässä tapauksessa väistät luodin. Aikaa ei tuhraannu todennäköisesti heikon vuokralaisen kanssa asioista neuvottelemiseen, vaan voit käyttää tarmosi hyvän vuokralaisen löytämiseen.

Mikäli tilanne on se, että potentiaalisia vuokralaisia ei löydy ja renkaanpotkijoidenkin puute harmittaa, kannattaa lukaista blogikirjoituksemme asunnon vuokraamisesta ja ottaa vinkit käyttöön.

Älä luovuta sijoitusasunnon avaimia ennen vakuuden suorittamista

Uusi vuokralainen saattaa hyvinkin ihan pyyteettömästi pyytää asunnon avaimia haltuunsa ennen vakuuden siirtoa sovitusti joko vakuustilille tai muuta vakuuden suorittamiseksi sovittua toimintoa, mutta tämä on myös yleinen tapa huijarien keskuudessa. Kyse voi siis olla vuokralaisen puolelta myös tietämättömyydestä, mutta yhtä kaikki, sijoitusasunnon avaimia ei tule koskaan eikä missään tapauksessa luovuttaa vuokralaiselle tai tämän edustajalle ennen kuin vakuudesta on sovittu ja sen siirto on tehty. Vuokrasopimuksen purkaminen on paljon vaikeampaa heti, kun vuokralainen on muuttanut sisään. Ja tätä huijarit käyttävät hyväkseen.

Vakuudesta voi aina neuvotella, sen määrästä, suoritustavasta ja -ajankohdasta. Siinä ei ole mitään ongelmaa tai väärää. Sen sijaan kun vuokralainen haluaa neuvotella siten, että ”minulle olisi tärkeää saada avaimet maanantaina, maksan vakuuden kyllä heti tiistaina,” pitää vuokranantajan kellojen soida.

Monesti näissä tilanteissa vakuus jää kokonaan maksamatta ja vuokralainen muuttaa asuntoon. Ja jos vakuuden suorituksesta on sovittu mutta sitä ei silti tehdä, mitä veikkaat mitä tapahtuu vuokranmaksupäivänä? Kun huijari jolla ei ole maksukykyä on asuntoon päässyt sisälle, hän voi asua siellä useita kuukausia maksamatta vuokraa, koska vuokralaisen häätöprosessissa voi kestää tuskastuttavan pitkä aika.

Suosittelemme kirjaamaan vuokrasopimukseen vaikka omin sanoin siten, että asunnon vuokrasopimus on voimassa sopimuksen allekirjoitushetkestä lähtien, ja asunnon avaimet (x kpl) luovutetaan vuokralaisen hallintaan sovitun vakuuden suorittamisen ja suorituksen todistamisen jälkeen.

Kova kiire saada asunto ja epämääräiset syyt tämän syyn taustalla

Potentiaalisen vuokralaisen suuri kiire saada itselle uusi vuokra-asunto, epämääräiset syyt tämän kiireen taustalla ja kova hinku päästä pian asuntoon voivat kieliä siitä, että kaikki ei ole nyt kunnossa. Toki jos nykyisessä asunnossa on paljastunut kosteusvaurio tai puoliso on heittänyt pihalle, niin kyllähän se järkeen käy että potentiaalisella vuokralaisella on kiire löytää uusi koti ja tarkoitusperät sen takana ihan asialliset.

Mutta jos potentiaalinen vuokralainen haluaisi muuttaa nopeasti sisään ja on valmis ottamaan asunnon sitä näkemättä, ei asuntosijoittajan kannata nähdä pelkästään mahdollisuutta välttää yksi tyhjä kuukausi, vaan kyseessä voi hyvinkin olla riski.

Sama juttu, jos vuokralaisen vakuus on Kelan maksusitoumus – odota hyväksytty maksusitoumus ennen avainten luovutusta. Kelan päätös maksusitoumuksesta tulee riittävän nopeasti, että ennätät vuokralaisen kanssa tarkastaa hänen taustat ja tiedot.

Kysele asunnosta kiinnostuneelta tarkemmin tämän muuton syistä, tilanteesta elämässä ja pyydä tarvittaessa lisää todistuksia ja henkilöitä, joille voit soittaa ja kysyä lisää. Mikäli tällä henkilöllä on epäjohdonmukainen tarina omasta työllisyystilanteestaan, muuttotarpeistaan ja siitä, millaista asuntoa hän etsii, saatat olla tekemisissä huijarin kanssa.

Pyydä vuokralaiselta esimerkiksi tosite palkkakuitista ja kopio työsopimuksesta. Mikäli ne täsmäävät aiemmin hänen kertomaansa tarinaan, alkaa vuokralainen varmasti vaikuttaa luotettavammalta.

Epäilyttävä tekstiviesti asuntoilmoitukseesi liittyen

Tekstiviestitse tehtävät maksutietojen, sähköpostin tai pankkitunnusten ja salasanan urkintahuijaukset ovat lisääntyneet myös asuntosijoittajien suosimissa kanavissa.

Jos saat tekstiviestin, jossa viitataan ”annetaan vuokralle” ilmoitukseesi ja perässä on epäilyttävä www-osoite (esimerkiksi vanha kunnon oikotie.fi kirjoitettu hämärään muotoon oikotie-fi-asunnot.com), älä klikkaa osoitetta äläkä vastaa lähettäjälle. Ja jos klikkaatkin linkkiä, älä täytä lomakkeita ja anna tietojasi ulkopuolisille. Poista viesti, muita toimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Lopuksi

Kuten alussa mainitsin, huijareita on marginaalinen määrä kaikista toimijoista vuokralaismarkkinoilla. Monesti jos sinulle tulee tunne, että nyt sinua koittaa joku huijata vuokraustoiminnassa, niin selvitä taustat ja tutki, ennen kuin alat syyttä ketään syyllistää.

Vaikealta tuntuva tilanne ei suinkaan aina ole huijaus.

Varmista siis tilanteen taustat ja pysy tilanteen päällä. Vuokralaisella saattaa hyvinkin olla rehdit tarkoitusperät, mutta hän ei välttämättä ole tietoinen asunnon omistamisen perusasioista, kuten esimerkiksi hoitovastikkeen maksamisesta tai parketin pesemisestä. Ja tilanne voi myös olla se, että sinua ei huijata, vaan tilanne on oikeasti päällä.

Aivan kuten sijoitusasuntoa ostettaessakin, kotiläksyt on tehtävä ja taustoihin tutustuttava.

Mutta jos joudut tekemisiin huijarin kanssa ja hän yrittää tai onnistuu rikollisin keinoin hyötymään sinusta tai omaisuudestasi, ota rohkeasti yhteyttä poliisiin. On aivan turha häpeillä sitä että sinua koitetaan huijata ja jättää sen takia ottamatta yhteyttä poliisiin. Viranomaisen tehtävä on auttaa sinua tässä tilanteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi