Sisältöön sitemap
05.11.2021

5 vinkkiä vuokralaisehdokkaan luottotietojen tarkastamiseen

Luottotiedot pitää aina tarkistaa, kun asuntoa vuokrataan uudelle vuokralaiselle.

Sijoitusasunnon vuokraamisessa kolme tärkeintä asiaa ovat tärkeysjärjestyksessä:

  1. Tarkista vuokralaisen luottotiedot
  2. Tarkista vuokralaisen luottotiedot
  3. Tarkista vuokralaisen luottotiedot

Toimiva vuokraustoiminta on yksi tuottavan osta-ja-pidä asuntosijoittamisen tärkeimmistä peruspilareista. Ilman vuokralaista asunto tuottaa pitosalkussa lähinnä tappiota, ellei sen arvo nouse hurjasti.

Miksi luottotietojen tarkistaminen sitten on niin tärkeää, että se valtaa kaikki kolme tarjolla olevaa top 3-sijoitusta asuntojen vuokraamisen tärkeimmistä asioista?

Sen takia, että asuntoon löydettäisi hyvä vuokralainen, joka pitää hänelle vuokratusta asunnosta hyvää huolta mutta myös maksaa vuokransa niin kuin on sovittu. Väärä vuokralaisvalinta voi viedä sinut keskelle pahaa painajaista.

Hyviä vuokralaisia on aina tarjolla ja valtaosa vuokramarkkinoilla asuntoa etsivistä henkilöistä ovat hyviä vuokralaisia, joilla on puhtaat tarkoitusperät. Mutta huijareita, jopa ammattimaisia sellaisia, liikkuu vuokramarkkinoilla etsimässä itselleen asuntoa, jonka avulla hyötyä vuokranantajasta ja tämän omaisuudesta.

Luottotietojen tarkistaminen on hyvä keino erotella huonot vuokralaisehdokkaat hyvistä. Eikä vain sen takia, että asuntosijoittaja näkisi, onko potentiaalisella vuokralaisella maksuja rästissä. Maksuhäiriömerkintä voi olla este asunnon vuokraukselle, mutta on tilanteita, jolloin maksuhäiriömerkinnän saanut henkilö voi hyvinkin olla erinomainen vuokralainen.

Kysy vuokralaiskandidaatilta, että mitenkäs on luottotietojen laita

Potentiaalisen vuokralaisen luottotietoja ei pidä tarkistaa, ennen kuin olet kysynyt häneltä itseltään että onko luottotiedot kunnossa. Riippumatta siitä mitä hän tähän vastaa, keskustelun lopuksi toteat hänelle, että tarkistat aina itse vuokralaisten luottotiedot, ja että jos päädyt tarjoamaan asuntoa hänelle, tarvitset hänen henkilötunnuksensa tätä varten.

Jos potentiaalinen vuokralainen toteaa luottotietojen olevan kunnossa, niin se on hyvä homma. Todennäköisesti hän puhuu totta, mutta asiasta ei voi olla koskaan varma. Tarkasta luottotiedot.

Jos potentiaalinen vuokralainen toteaa että luottotiedoissa on merkintöjä, kysy, että minkä verran niitä merkintöjä on ja mistä ne ovat tulleet. Tämän jälkeen tarkastat luottotiedot ja näet, puhuiko hän totta siitä, että minkä verran merkintöjä on ja mistä ne ovat tulleet.

Tiedämme lukemattomia tapauksia meiltä ja muilta vuokranantajilta, missä vuokralaiskandidaatti on pokkana sanonut että ”tiedoissa on muutama pieni merkintä.” Kun tiedot on tarkastettu ja todettu merkintöjä olevan 85 kappaletta, on ainoastaan tämä asunnon etsijä ollut sitä mieltä, että 85 kpl merkintöjä on pieni määrä.

Ei vain se luottotietojen laatu, vaan vuokralaisen johdonmukainen tarina

Kuten jo aiemmin kirjoitin, on tilanteita joissa asunnon voi vuokrata henkilölle, jolla on tullut maksuhäirintämerkintöjä. Merkintä luottotiedoissa ei itseisarvoisesti ole läheskään aina este asunnon vuokraukselle. Itse merkintöjä tärkeämpää on asuntosijoittajan saama tieto potentiaalisen vuokralaisen tarinan johdonmukaisuudesta. Jos tarkastat itse vuokralaiskandidaatin kertomat asiat ja ne pitävät paikkansa, on se hyvä merkki siitä, että tässä on potentiaalisesti erinomainen vuokralainen.

Esimerkiksi jos vuokralainen kertoo etsivänsä uutta asuntoa koska nykyisessä asunnossa on tilat käyneet liian pieneksi ja että vuokra maksetaan palkasta, jonka maksavan työnantajan palveluksessa hän on ollut nyt useamman vuoden ja että hänen luottotiedot ovat kunnossa. Vuokranmaksun keinot on helppo tarkistaa esimerkiksi palkkakuitista, luottotiedot tarkistaa netin palveluista ja jos työkuvioiden jatkuvuus epäilyttää, voi oikein noheva vuokranantaja pyytää vuokralaiselta työnantajan edustajan yhteystietoja ja kysellä sieltä, että onhan tämä tyyppi yhä teidän palkkalistoilla. Työntekijän asumiskuvioiden sujuvuus on todennäköisesti myös työnantajan etujen mukaista.

Ihminen, jolla on luottotiedoissa merkintä, tietää sen kyllä. Maksuhäiriömerkintä ei synny noin vain maksamalla jokunen lasku pari kertaa myöhässä. Maksuhäiriömerkinnän voi saada usealla tavalla, mutta yleisimmin se tulee, kun velkoja on hakenut laskulle tai velalle käräjäoikeudesta maksutuomion. Ja maksutuomio ei tule velalliselle yllätyksenä: nimittäin ennen kuin tuomiota haetaan, on laskujen maksussa luistaneelle henkilölle kerrottu perintäkirjeessä että sinulle laitetaan tuomionhaku vireille jos et maksa ja että siitä tulee maksuhäiriömerkintä. Ja tämän jälkeen tulee vielä haaste sieltä käräjäoikeudesta. Eli varsin selväksi velalliselle tehdään, että kohta tulee merkintä jos et maksujasi hoida.

Johdonmukainen tarina on erityisen tärkeä silloin, kun potentiaalisella vuokralaisella on maksuhäiriömerkintä.

Älä anna vuokralaisen tarkistaa itse omia luottotietojaan, vaan tarkista ne itse

Tarkista itse aina vuokralaisen luottotiedot. Meille on käynyt sitä, että vuokralaisella on vuokranäytöllä mukanaan tulostettuna A4-arkille kuvakaappaus luottotietorekisteristään. Toisella vuokralaiskandidaatilla se voi näyttää tyhjää, ja toisella siellä voi olla merkintöjä, joista potentiaalinen vuokralainen haluaa sanojensa mukaan olla avoin ja tuoda ne itse vuokranantajan tietoisuuteen – ja yleensä hänellä on myös esittää suunnitelmat siitä, kuinka hän aikoo nämä velkansa hoitaa.

Tämä vaikuttaa alkuun hyvältä merkiltä kummassakin tapauksessa: asuntoa etsivä henkilö edistää itse läpinäkyvää keskustelua ja proaktiivisesti pyrkii helpottamaan vuokranantajan vuokrausprosessia. Muista kuitenkin, että tämmöistä printtiä on todella helppo peukaloida. Ei tarvitse olla minkäänlainen atk-nero, etteikö omaa luottotietorekisteriotettaan pystyisi kaunistelemaan – saati että ottaisi jonkun toisen luottotietorekisteriotteen ja lätkäisisi oman nimen siihen päälle.

Tulostetut luottotiedot voivat myös olla vanhentuneet, ja merkintöjä tullut lisää. Paperille tulostettu tieto alkaa vanheta heti siitä hetkestä alkaen, kun tulostus on tehty. Osittain senkin takia paperisten sanomalehtien menekki on vähentynyt – niistä löydät monesti vain eilisen uutisia.

Tämän takia tarkista aina itse vuokralaisen luottotiedot haluamastasi palvelusta. Jos asuntonäytöllä vuokralainen on puhut tai näyttänyt paperilta luottotietojaan koskevia tietoja ja ne täsmäävät siihen mitä oma tarkastuksesi näyttää, niin tilannehan on oikein hyvä.

Älä vain sano tarkastavasi luottotiedot, vaan ihan oikeasti tarkista ne

Älä ole yksi niistä sijoittajista, jotka kirjoittavat ”annetaan asunto vuokralle” ilmoitukseen että tarkistat luottotiedot, ja sitten luotat että se karkottaa ei-toivotut-vuokralaiset pois eikä sinun tarvitse tarkistaa luottotietoja. On oikein hyvä idea kirjoittaa että luottotiedot tarkistetaan, mutta ne on ehdottoman tärkeää tarkistaa vuokraustilanteessa.

Luottotietojen tarkistaminen maksaa aina muutaman euron, hinta riippuu käyttämästäsi palvelusta sekä siitä, kuinka monesti sinun tarvitsee eri henkilöiden luottotietoja tarkastaa. Joten korkean hinnan takia luottotietojen tarkastusta ei ainakaan kannata jättää tekemättä, etenkään kun sen kulun voi vähentää verotuksessa.

Mikäli olet valmis vuokraamaan asunnon henkilölle, jolla on maksuhäiriömerkintä, voit lisätä ilmoitukseesi että ”luottotiedot tarkistetaan, mutta pienet merkinnät eivät automaattisesti ole este asunnon saannille.” Jos taas vaadit puhtaita luottotietoja, voi senkin ihan hyvin kirjoittaa ilmoitukseen.

Pidä huoli, että tarkistat varmasti vuokralaiskandidaatin etkä jonkun muun luottotietoja

Luottotietojen tarkastamista varten tarvitaan tarkastettavan henkilön henkilötunnus. Palvelut, joista luottotiedot tarkastetaan, yksilöivät henkilöt henkilötunnuksen mukaan, ja tarkastaminen tapahtuu syöttämällä henkilötunnus järjestelmään. Tämän jälkeen ruudulle pamahtaa kyseisen henkilötunnuksen omaavan henkilön luottotiedot.

Vuokranantajan pitää olla varma, että henkilötunnus kuuluu tälle potentiaaliselle vuokralaiselle. Älä siis pyydä hetua tekstarilla tai sähköpostilla, vaan pyydä nähdä hänen ajokortti, passi tai vastaava kuvallinen henkilöllisyystodistus ja tarkasta henkilötunnus siitä.

Harvoin mutta joskus on tilanteita, joissa ilmoitettu hetu ei kuulukkaan vuokralaisehdokkaalle. Tämä ansa on kuitenkin helppo välttää esimerkiksi juuri ajokorttia vilkaisemalla.

Nämä muistamalla ja maalaisjärkeä käyttämällä onnistut luottotietojen tarkastamisessa ja teet sen oikein. Muista tarkastaa aina luottotiedot itse, tarkista henkilöllisyys ja pyri selvittämään vuokralaisehdokkaan tarinan johdonmukaisuus.  Luottotietoja ei tarkasteta vain maksuhäiriömerkintöjen tarkastamista varten, eikä merkinnät luottotiedoissa aina tarkoita sitä, etteikö henkilö olisi asiansa hoitava, hyvä vuokralainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi