Sisältöön sitemap
17.03.2019

Älä syytä säätä, jos tuulipuvussa tulee kylmä

Suomen Vuokranantajien ylläpitämässä Vuokranantajapalsta –facebook ryhmässä oli aivan erinomainen postaus vuokramarkkinaan liittyen, josta kehkeytyi aivan mieletön tarina lopulta. Se suorastaan pakotti kirjoittamaan tämän jutun, koska nyt päästään tarraamaan asuntosijoitustoiminnan ytimeen niin, että heikkoja hirvittää. Kaikkien asuntosijoittajien ja asuntosijoittajiksi aikovien olisi syytä ottaa tästä tapauksesta opikseen.

Tarina alkaa siitä, että kuopiolainen asuntosijoittaja Kalle (nimi muutettu) kirjoittaa facebook-ryhmään, että hän on tänä keväänä tarjonnut vain 50 metriä Kuopion torilta sijaitsevaa, pian valmistuvaa uudiskohdeyksiötä markkinahintaan, mutta vuokrahakemuksia ei tullut yhtään. Ei yhtään! Ja tätä Kalle ihmettelee, koska sijainti on hänen mielestään Itä-Suomen viimeisin paikka, johon vuokralaista ei saa.

Hän kertoo pitkässä kirjoituksessaan muun muassa siitä, kuinka hän on panostanut vuokrailmoituksiin, markkinointiin sekä asiakaspalveluun tuloksetta, ja kysyy samalla muilta asuntosijoittajilta kommentteja sekä apua hänen tilanteeseensa.

Lopussa hän on sitä mieltä, että uudiskohteita on rakennettu jo aivan liikaa ja hän miettii omien varauksiensa peruuttamista uudiskohteisiin, sakkomaksusta huolimatta. Viimein hän manaa lähes koko Suomen asuntomarkkinan. Hän pelkää, että on markkinoilla, jossa tulevina vuosina tilanne vain huononee, ja josta kannattaisi irtautua mahdollisimman pian tappiot minimoidakseen. Hän jatkaa, että ainoastaan pääkaupunkiseutu, Tampere sekä Turku voivat toimia jonkinlaisina suojasatamina asuntosijoittajalle, ja jossa ehkä kysyntää riittää jatkossakin. Muu Suomi taitaa olla hänen mukaansa menetetty ja hän on hyvin lohduton tilanteeseensa.

Aika lohdutonta luettavaa. Ei ihme, jos asuntosijoitusmarkkinoilla on ollut hiljaisempaa, jos sijoittajilla on tällaisia kokemuksia.

Asuntosijoittajat rientävät apuun

Kallen avaukseen tuli hurja määrä kommentteja, yli 350 kappaletta. Todella moni asuntosijoittaja analysoi tilannetta erinomaisesti ja antoi mahtavia vinkkejä. Kallella oli oletus, että hän tekee asioita oikein, mutta muut huomasivat monta parannuskohtaa, joita hän lähti korjaamaan:

– Vuokrahinnan alentaminen ja ensimmäiset 2kk edullisempaan hintaan.
– 2 kk vuokravakuuden pienentäminen 1 kk vuokravakuudeksi
– 12 kk minimikesto pois
– Lemmikkikielto pois, lemmikit sallituiksi tapauskohtaisesti
– Tekstin muotoilu (mm. kova ja saneleva vaatimuslista pois, ylimielisen kuvan välttäminen)
– Vähemmän tekstiä ja tiiviimpi sisältö
– Hakuprosessi tiivistetymmäksi, ei henkilötunnuskyselyä

Ja mitä sitten tapahtui? Kallen kertoi pian, että hakemuksia alkoi sataa oikein urakalla ja kohde meni lopulta ensimmäisellä näytöllä erinomaiselle kandidaatille. Hän jatkoi, etteivät Kuopion vuokra-asuntomarkkinat siis minnekään ollutkaan kuihtuneet, kunhan kohde on oikein markkinoitu ja hinnoiteltu. Vetäytymisen sijaan hän olikin nyt jo päättänyt ostaa yhden asunnon lisää. Lopuksi hän vielä kiittää kehittävistä ideoista.

Hyvä ettei ilon kyyneleitä tirahtanut, kun luin tämän tarinan loppuun! Ensin Kalle oli sitä mieltä, että Kuopiosta ovat loppuneet hyvät vuokralaiset ja lähes koko Suomi on pilalla. Hän manaa koko uudisrakentamisen, peruu lähes kaupat uusista asunnoistaan ja usko on hiuskarvan varassa koko asuntosijoittamiseen. Sitten muutamalla pienellä muutoksella Kallelle tulee tulvien vuokrahakemuksia, hän vuokraa asuntonsa helposti ja vastoin, että peruisi varauksiaan, onkin intoa täynnä ostamassa lisää uusia asuntoja. Melkoinen täyskäännös.

Mitä ihmettä tässä tapahtui?

Upeaa oli se, että Kalle aloitti pyytämällä apua tilanteeseensa. Ilman sitä, tällä kertomuksella olisi voinut olla aivan toisenlainen loppu. Vähintään yhtä hienoa oli, että muut asuntosijoittajat osasivat auttaa häntä. Heidän kommentit tulivat Kallelle osittain yllätyksenä ja jopa loukkasivat häntä, mutta monet niistä osuivat napakymppiin olemalla täysin oikeita ja rehellisiä. Välillä totuus tekee kipeää, mutta totuuksien kieltäminen aiheuttaa lopulta paljon suurempaa tuskaa.

Kaikista mahtavinta oli kuitenkin se, että Kalle teki asioille jotain. Vinkkien pääpointti oli, että vuokralaiskandidaatteja oli erilaisilla ehdoilla karsittu liikaa ja vuokraamisprosessi oli tehty liian hankalaksi. Hän teki tarvittavat korjaukset ja sai sen jälkeen asuntonsa nopeasti tuottamaan. Hyvä Kalle ja apua tarjonneet asuntosijoittajat!

Vuokramarkkina

Kuopion vuokramarkkinassa ei lopulta ollutkaan mitään vikaa. Päinvastoin, sehän olin aivan erinomainen. Ehkä Kalle sai nähdä hieman enemmän vaivaa asunnon vuokraamiseen kuin aiemminkin, mutta oikeilla teoilla tulijoita oli jonoksi asti.

Juuri tällainen markkina on tällä hetkellä monessa muussakin kaupungissa. Sijoitusasuntojen vuokramarkkinassa on totuttu siihen, että asunnon oston jälkeen täydellinen vuokralainen vain muuttaa sisään ja tilille alkaa paukkua euroja. No nyt alalle on tullut edes hieman kilpailua, yllätys yllätys, kun markkinataloudessa elämme. Turha sitä on kauhistella, koska vain heikoimmat eivät nykyisessä markkinassa pärjää.

Aivan kuutamolla ovat myös monet muut kokeneemmatkin asuntosijoittajat, jotka teilaavat vastaavilla kommenteillaan tai kirjoituksillaan markkinaa. He ovat useasti väärässä, tietämättömiä tai osaamattomia – tai näitä kaikkia. Kun kuuntelee tai lukee näitä juttuja, huomaa lähes aina asioita, joista he ovat pihalla. Nämä surkuhupaisat kommentit alkavat jo kyllästyttää ja ne kertovat usein vain julkaisijan epäpätevyydestä muuttuneessa markkinassa.

Suomen vuokramarkkinassa häärii nykyään jo yli 300.000 yksityistä asuntosijoittajaa, joilla useimmilla on 1-2 sijoitusasuntoa. Koska he eivät tee asuntosijoittamista ammattimaisesti, he tekevät paljon virheitä mm. vuokrauksessa, mikä on hyvin ymmärrettävää. Tämä osa-aikaisten ei-ammattilaisten massa on helppo päihittää vuokramarkkinassa(kin) tekemällä asioita hieman heitä paremmin, kuten Kalle lopulta teki onnistuneesti.

Älä ruikuta, vaan tee

Jos asuntosi ei mene vuokralle, tee sille jotain. Listaa ylös asiat, jotka voivat olla vuokrauksen esteenä ja asiat, joilla voisit parantaa vuokrattavuutta. Jos asuntosi ei mene vuokralle, älä syytä markkinaa, vaan katso peiliin. Tästä enemmän aiemmassa kirjoituksessamme vuokramarkkinasta, joka kannattaa ehdottomasti lukea.

Kun hakee Vuokraovessa vuokrattavia asuntoja Jyväskylästä, niin hakutulos näyttää tällä hetkellä lukemaa 840, mikä on aika paljon. Jyväskylän vuokramarkkinan on sanottu heikentyneen ja niin se takavuosista onkin. Ei meillä ole silti ollut mitään haastetta voittaa noita vapaana olevaa 840 asuntoa, kun olemme vuokranneet omia kohteitamme. Asunnot ovat olleet hyvin erilaisia keskenään (uutta, vanhaa, yksiötä, kaksiota, rempattua, remppaamatonta, hyvältä sijainnilta, lähiöistä jne.), mutta näytöillä pyörii porukkaa ja asunnot menevät vuokralle.

He sössivät, enemmän tai vähemmän, ketkä eivät saa Jyväskylästä asuntoja vuokrattua. Ja ihan samat terveiset lähetän Kuopioon. Ja melkein mihin tahansa Suomen kaupunkiin, missä valot palavat. Mistä tahansa olemme kohteita ostaneet, niin aina ollaan keksitty keinot, että asuntoihin ovat vuokralaiset löytyneet.

Vielä kerran: jos et saa asuntoasi vuokrattua, älä syytä mitään tai ketään, koska syy on oikeasti sinussa ja toiminnassasi.

 1. Mitä keinoja olette keksineet millä olette löytäneet vuokralaiset ja millaisia haasteita teillä on ollut esim sijainnista riippuen löytää vuokralaisia?

  1. Meiltä on tulossa tästä aiheesta laaja artikkeli/opas, jonka julkaisemme syksyn aikana. Siinä on loistavia vinkkejä vuokraukseen.

 2. Tervehdys!
  Itselläni toiselainen kokemus uudiskohteem vuokraamisesta.Ostin hyvinkäältä yksiön luhtitalosta alueelta jossa itsekkin asun ,vertailin vuokrahintoja ja tein ilmoituksen vuortaovi.vomiim ,
  Tuli 16 halemusta ,kun asunto valmis meni ensimmäiselle hakemuksen tehneelle,asunut kohta 9kk ja hyvin mennyt,Hommasin parvekematon ,lastan pesuhuoneeseen ja ulkoharjan .Vuokralainen nuori opiskelija ja ollut aiemminkin vuokralla oletan pitävän asunnosta huolta hyvän käsityksen ka tuntuman hänestä sain.Ajattrlin hommata toisen asunnon ,mutten hirveän kaukaa hyvinkäästä uudiskohde kohteena.

 3. Jos sinulla on ollut vastaavia haasteita, jotka olet onnistunut voittamaan – tai muuta kommenttia aiheeseen liittyen, niin ole hyvä ja kerro toki mitä mielessäsi liikkuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
 • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
 • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi