Sisältöön sitemap
25.01.2021

Tämän takia käytämme vuokraustoiminnassamme monesti 250 euron vakuutta

Takuuvuokra, vuokravakuus, vakuus ja vuokraennakko. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, summaa ja logiikkaa. Miksi me käytämme Sijoitusasunnot.comilla monesti omassa vuokraustoiminnassamme 250€ suuruista vuokravakuutta?

Vakuuden suuruus on merkityksetön asia, kun vuokralaisvalinta on tehty huolellisesti!

Vakuus on asia, josta jokaisella vuokranantajalla on hieman oma erilainen mielipiteensä. Olemme ottaneet monessa kohteessa käyttöön 250 € arvoisen vakuuden, joka on herättänyt kysymyksiä. Tästä syystä päätin kirjoittaa tähän artikkeliin hieman omia ajatuksiani vakuudesta ja sen määrän vaikutuksesta vuokraustoimintaan.

Vuokravakuudesta löytyy useita kirjoituksia, joissa kerrotaan termien oikeasta käytöstä ja väärän sanan aiheuttamista rajoitteista. Nopeana yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että kun vuokrasopimuksessa käyttää sanaa vakuus, saa tilanteen niin vaatiessa käyttää vakuuden niin maksamattomien vuokrien kattamiseen, kuin asunnon vaurioidenkin korjaamiseen.

Asuntoa vuokratessa tärkeintä on löytää hyvä vuokralainen, joka pitää huoneistosta huolta, sekä maksaa vuokransa niin kuin on sovittu. Kun nämä asiat menevät nappiin, on asuntosijoittaminen helppoa ja kivaa. Mikäli vuokralainen ei pidä asunnosta huolta, eikä maksa sovitusti vuokria, tulee vuokrasopimus purkaa ja asuntoon tulee etsiä uusi vuokralainen. Vuokrasopimuksen purkaminen ja vuokralaisen häätäminen voi monesti olla useiden kuukausien, yli puolen vuoden mittainen projekti, jonka päätteeksi kirsikkana kakun päällä saattaa asunto näyttää häädön jälkeen ihan hirveältä.

Kun vakuus on maltillinen, vaikkapa 250€, saat asuntoon enemmän hakijoita, jolloin pääset valitsemaan hyvistä vuokralaiskandidaateista parhaan! Hyvin tehdyllä vuokralaisvalinnalla pystytään pelastamaan asunto heitteillejättöön rinnastettavalta kohtelulta, mutta suurella vakuudella ei.

Asioiden mennessä pahasti pieleen, voi vuokralaisen aiheuttama harmi olla tuhansien, jopa kymmenien tuhansien eurojen arvoinen. Tällaisessa tilanteessa on mielestäni melko samantekevää, onko vakuus määrältään 250, 500 vai 1000 euroa.

Kahden kuukauden vuokraa vastaavan vakuuden harha

Kahden kuukauden vuokraa vastaava summa on melko yleisesti käytössä oleva vakuussumma. Tämä on toimiva käytäntö, mikäli hakijoita asuntoon on ja siihen löytyy helposti hyvä vuokralainen. 2 kuukauden vakuudessa on kuitenkin ongelmansa;

Jos vuokra on esimerkiksi 700€ kuukaudessa, kahden kuukauden vuokraa vastaava summa on tällöin 1400€ ja se on monelle hyvällekin vuokra-asujalle niin iso raha, että se estää vuokrauksen, vaikka vuokralaiskandidaatti olisi muuten priimaa! Esimerkiksi ensimmäistä vuokra-asuntoaan hankkiva nuori voi tarvita reilusti rahaa myös irtaimistoonsa (jota ei välttämättä ole vielä yhtään), joten sen lisäksi ison vakuuden asettaminen voi sulattaa hyvänkin lääkisopiskelijan tilin ikävälle mallille!

Onko rahavakuus vanhanaikainen käytäntö?

Olen monesti pohtinut, voitaisiinko rahavakuuden käyttämisestä siirtyä alalla yleisesti eteenpäin johonkin nykyaikaisempaan ja ketterämpään malliin. Rahavakuuksien siirtely, seisottaminen tuottamattomana, vakuustilien perustaminen, tilinumeroiden kysyminen on melko työlästä ja aikaa vievää touhua varsinkin isoja asuntomassoja hallinnoitaessa. Lähtökohtaisesti kuitenkin monissa muissakin bisneksissä perusoletuksena voidaan pitää ajatusta, että ihmiset hoitavat velvoitteensa sovitusti. Korvaavia malleja voisi vakuuskäytäntöön olla monenlaisia. Tarjolla onkin jo esimerkiksi Igglo -vuokravakuuspalvelu, jossa pääomaa ei tarvitse sitoa, vaan vakuudesta maksetaan kuukausittaista korvausta. Tällainen palvelu antaa turvaa myös vuokralaiselle. Kokematon tai vilpillinen vuokranantaja saattaa pidättää tietämättömältä vuokralaiselta vakuuksia turhan helposti tai liikaa. Kun vakuuden perintä tapahtuu ulkopuolisen tahon kautta, on vakuuden pidätykselle oltava oikeat ja riittävät perusteet. Em. palvelulla on kuitenkin se huono puoli, että siitä tulee maksaa kuukausittain, joka aiheuttaa yllättävän suuret kulut vuositasolla.

Nouseeko henkilötakaus yleisemmäksi käytännöksi?

Henkilötakaus on myös yksi kätevä malli, jolla voidaan luoda lisäturvaa vuokrasopimuksen velvoitteiden täyttämisen takaamiseksi. Tämä on siinä mielessä hyvä, että rahan ei välttämättä tarvitse vaihtaa omistajaa, ellei ole tarvetta sille. Lisäksi henkilötakaus on hyvin helppo sopimus tehdä. Mikäli käytät henkilötakausta, muistathan tarkastaa luottotiedot myös takaajalta!

Vanhemmat tai ystävät vastuuseen henkilötakauksella

Henkilötakauksen yhtenä hyvänä puolena pitäisin myös sitä, että vuokralaisen jättäessä asiat hoitamatta, joutuu läheiset korvaamaan hänen tekemiään virheitä. Valtaosalle ihmisistä siltojen polttaminen läheisten kanssa on toivottavasti merkityksellisempi asia, kuin vaikkapa 2.000 € vakuuden menettäminen. Vakuuskeinona henkilötakaus todennäköisesti on siinä mielessä tehokkaampi, kuin rahavakuus.

Huolellinen vuokralaisvalinta tärkeintä!

Oli käyttämäsi vakuuskäytäntö mikä hyvänsä, on tärkein asia vuokraamisessa huolellinen vuokralaisvalinta. Luottotietojen tarkastus tulee tehdä aina, joka ikinen kerta. Vuokralaisvalinnassa olisi mielestäni hyvä pyrkiä tilanteeseen, jossa vuokralainen on niin hyvä, että uskaltaisi vuokrata asunnon jopa ilman vakuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi