Sisältöön sitemap
13.11.2018

Miten löydän hyvän sijoitusasunnon?

Kasvanut kysyntä sijoitusasuntoja kohtaan on nostanut hintoja ja tehnyt hyvän sijoitusasunnon löytämisestä vaikeaa. Mukana on paljon sijoittajia, jotka ovat tyytyväisiä 3-4% vuokratuottoihin. Varsinkin uudiskohteissa yli 5% vuokratuotto on jo harvinaista. Tästä huolimatta tälläkin hetkellä hyvän sijoitusasunnon voi ostaa ainakin seuraavia kanavia pitkin:

Julkinen markkina

Julkisesta markkinasta on vieläkin mahdollista löytää hyviä sijoituskohteita. Valitettavan usein tilanne on kuitenkin se, että jos hakuvahtiisi ilmestyy hyvätuottoinen yksiö hyvältä sijainnilta, menee se kaupaksi jo ensimmäisen tunnin aikana. Näissä tilanteissa on hyvä, että sinulla on jo valmis lainalupaus pankista ja olet valmis tekemään nopeita päätöksiä.

Toinen strategia etsiä asuntoja julkisesta markkinasta on päin vastainen, etsi ns. ”happamia” kohteita, eli niitä jotka ovat olleet myynnissä jo pitkään. Usein tällaisissa tapauksissa on kyseessä kohde, joka on lisätty myyntiin huonoilla kuvilla ja pyyntihinta on asetettu 10-20% markkinahinnan yläpuolelle. Ostajat ovat internetin aikakaudella varsin hintatietoisia eivätkä usein vaivaudu paikanpäälle katsomaan tällaista kohdetta. Tästä seuraa se, että tarjouksia ei tule ja asunnon myyntiaika venyy. Mikäli kysyntää ei ole, avaa se mahdollisuuden neuvotella hinnasta aivan uudella tavalla. Kun asunto on ollut tyhjillään myynnissä 6 kuukautta, on jokainen tarjous myyjälle iloinen yllätys ja syy avata kuohuvat.

Miten ostajan kannattaa tällaisessa tilanteessa toimia? Otetaan esimerkki: kasvavan kaupungin keskustan läheisyydessä on tarjolla pitkään myynnissä ollut pieni kaksio, jonka pyyntihinta on 100 000€. Arvioit kohteen olevan noin 90 000€ arvoinen. Arvioit, että asunnon vuokra olisi n. 650€/kk, vastike on 150€ joten 90 000€:n hinnalla vuokratuotto olisi 6,67%. Oma vuokratuottotavoitteesi kohteelle on kuitenkin 7,5% tähän päästäksesi kohteesta pitäisi maksaa 80 000€. Kannattaako suoraan tarjota tuo 80 000€? Ei. Tarjoa ensin 75 000€. Todennäköisesti myyjä ei tätä tarjousta hyväksy, mutta esittää vastatarjouksen n. 90 000€. Ilmoita, että et ole kiinnostunut tekemään kauppoja kyseiseen hintaan. Tässä vaiheessa myyjä tiputtaa hintansa 85 000 euroon. Tule hieman vastaan ja tarjoa 78 000€. Myyjä tulee taas vastaan ja ilmoittaa, että 82 000€ on viimeinen tarjous. Pidä pääsi kylmänä, sinulle ei ole pakottavaa tarvetta tehdä kauppoja ja olet todennäköisesti ainoa tarjoaja, joten pallo on sinulla. Ilmoita että voit tehdä kaupat hintaan 80 000€, jos myyjä hyväksyy tarjouksen illan aikana (näin varmistat, että myyjän tunteet eivät pääse viilenemään yön aikana).  Mutta mitä jos myyjä ei hyväksy? Silloin, et osta asuntoa. Mikäli aioit käyttää tätä taktiikkaa, on hyvä nyrkkisääntö, että jos tarjouksistasi hyväksytään yli 10% tarjoat liikaa.

Verkostoitumalla

Verkostoitumalla asuntosijoittajiin voit myös päästä käsiksi hyviin kauppoihin. Tutulle asuntoa myytäessä vaakakupissa painaan asioinnin nopeus, helppous ja myös välittäjäpalkkion puuttuminen vähentää kaupasta syntyviä kustannuksia myyjälle, mikä usein näkyy myös ostajan hinnassa. Asuntosijoittaminen on parhaillaan tiimityötä, jossa hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa voi tehdä kaikille kannattavia win-win diilejä!

Ostamalla enemmän voit päästä käsiksi hyviin ”tukkualennuksiin”. Rakennusliikkeet ja kaltaisemme toimijat antavat harvoin alennusta yhdestä asunnosta, mutta jos tarkoitus on ostaa kymmenen asuntoa on tilanne täysin erilainen. Jos verkostollasi on tarpeeksi ostovoimaa kannattaa harkita kokonaisen kohteen ostamista, tällöin voitte saada sijoitusasuntoja huomattavasti alle markkinahinnan.

PS. tulemme alkuvuodesta tarjoamaan Sisäpiirillemme kokonaista 13 asunnon kerrostaloa. Jos kiinnostuit niin liity Sisäpiiriimme ilmaiseksi!

Välittäjiin verkostoituminen saattaa myös kantaa hedelmää, tee välittäjille selväksi mitä olet etsimässä. Kannattaa myös painottaa, että olet valmis nopeisiin kauppoihin. Välittäjien provisiot riippuvat usein kuukausittaisesta kauppamäärästä, joten heillä saattaa olla kova tarve saada kaupat päätökseen vielä saman kuun aikana. Vaikka asiansa osaava välittäjä on usein asuntosijoittajalle loistava kumppani ja apu, kannattaa kuitenkin aina muistaa, että välittäjät toimivat pääosin provisiopalkalla, joten sijoittajan auttamisen sijaan välittäjän päämäärä on usein vain saada kaupat aikaiseksi. Kuuntele siis välittäjien mielipiteet ja pointit, mutta tee päätökset aina itse.

Osta, remontoi ja vuokraa

Eniten työtä vaativa taktiikka on ostaa huonokuntoisia asuntoja ja remontoida niistä tuottavampia. Huonokuntoiseen asuntoon on usein huomattavasti vähemmän kysyntää kuin remontoituun. Vähempi kysyntä taas johtaa suurempaan neuvotteluvaraan hinnassa! Tästä taktiikasta kerromme lisää myöhemmin julkaistavassa artikkelissamme!

Liity sähköpostilistallemme ja odota hyviä kohteita!

Me Sijoitusasunnot.comilla Teemme jatkuvaa yhteistyötä niin yksityisten kuin julkistenkin tahojen kanssa, jotta saamme mahdollisuuden ostaa asuntoja isoina tukkuina välikädet minimoiden. Teemme huolellisen analyysin ostettavasta kohteesta, joka pitää sisällään mm. kartoituksen talotekniikan ja rakenteiden kunnosta.

Myymme ostamiamme asuntoja yksittäin eteenpäin suoraan sähköpostilistallemme liittyneille sijoittajille. Suuret ostoerät mahdollistavat tukkualennukset ja lähtökohtana hinnoittelussamme onkin aina se, että hintamme ovat alhaisempia kuin mitä saman – tai vastaavan – kohteen hinta on vapailla markkinoilla.

Tässä vielä kertauksena 5 vinkkiä joiden avulla voit ostaa hyvän sijoitusasunnon!

  1. Mieti kriteerisi valmiiksi ja pidä niistä kiinni, näin pystyt nopeasti ohittamaan sinulle sopimattomat kohteet. Se kuinka tiukkoja kriteerisi ovat on omasta sijoitussuunnitelmastasi kiinni.
  2. Hyvät sijoitusasunnot menevät nopeasti kaupaksi, joten neuvottele laina valmiiksi, jotta voit tehdä nopeita päätöksiä. Lue aiheeseen liittyvä artikkeli – Vinkkejä sijoituslainan neuvotteluun pankista
  3. Verkostoidu välittäjiin. Kerro heille, että olet valmis tekemään nopeita peliliikkeitä, mikäli heillä on tarjota hyviä sijoituskohteita. Välittäjien provisiot riippuvat usein kuukausittaisesta kauppamäärästä, joten heillä saattaa olla kova tarve saada kaupat päätökseen vielä saman kuun aikana.
  4. Aseta hakuvahdit Oikotiehen ja Etuoveen – saat tiedot potentiaalisista kohteista suoraan sähköpostiisi.
  5. Liity sähköpostilistallemme! Lupaan, että tarjoamme tänä vuonna vielä monta tuottavaa kohdetta Sinulle!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi