Sisältöön sitemap
14.06.2020

Kuinka toimia sijoittajana epävarmassa tilanteessa?

Epävarmuus lamaannuttaa sijoittajat

Maaliskuussa tuli melkoinen jytky, kun korona pysäytti Suomen. Samalla epävarmuuden vuoksi seisahtui myös monen sijoittaminen kuin seinään.

Meidänkin oli tehtävä suuria sijoituspäätöksiä. Juuri epävarmimmalla hetkellä maaliskuun lopussa meillä oli kaupantekoa vaille valmiita ostokohteita sovittuna useilla miljoonilla euroilla. Viedäkö kauppoja esimerkiksi Helsingissä sijaitsevasta kerrostalosta maaliin, kun koko Uusimaa oli suljettu?

Saman epävarmuuden kanssa joutuu tekemään sijoituspäätöksiä myöskin hyvinä aikoina. Olen saanut vuosien varrella paljon yhteydenottoja erilaisilta asuntosijoittajilta. Monet ovat kiinnostuneita kokonaisten kerrostalojen ostamisesta. Kun heille tulee jotain tarjolle, he eivät kuitenkaan enää olekaan kiinnostuneita ostamaan. Aina heille tulee jokin (teko)syy tai este.

Samoin käy monien piensijoittajien keskuudessa. Monella on tavoitteena hankkia 10 tai 20 sijoitusasuntoa, mutta harvempi lopulta yltää tähän. Moni puhuu, mutta vain harva tekee mitä puhuu, syystä taikka toisesta.

Aina löytyy joku tekosyy, jos sellaisen haluaa keksiä, miksi ei jatkaisi systemaattista sijoittamista. Meillä kaikilla on koko ajan jotain ongelmia, mutta ei niiden takia pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan keskittyä menemään eteenpäin. Erityisesti haastavina aikoina se ei aina tunnu helpolta. Sellaisina aikoina kuitenkin monesti ratkaistaan se, että ketkä pärjäävät pitkässä juoksussa parhaiten. Seppo Saarion ”pörssiraamatusta”:

”Mielestäni jatkuvan menestyksen kannalta ratkaisevaa on laatia itselleen selkeät ja yksinkertaiset sijoitusperiaatteet ja seurata niitä kurinalaisesti antamatta tilapäisten tekijöiden tai tunteiden sekoittaa asioita.”

Yksinkertaista, mutta ei helppoa.

Älä välitä taustamelusta

Kyllä, veimme koronatilanteesta huolimatta kauppoja maaliin yhtä pientä kauppaa lukuun ottamatta. Hyvät kaupat kannattaa mielestäni aina tehdä. Joitakin muita alustavissa neuvotteluissa olleita kohteita lykkäsimme myöhemmälle, koska kokonaisten talojen rahoitus oli hetkellisesti aika jäissä.

Kun muut jähmettyivät koronatilanteessa, puskimme monella rintamalla eteenpäin entistä kovemmin. Kuten sanonta kuuluu, ei pidä hukata hyvää kriisiä.

Jatkoimme jalostuskohteidemme remontteja normaalisti ilman irtisanomisia, lomautuksia tai viivytyksiä työmailla. Saimme edelleen myytyä valtavasti asuntoja eteenpäin. Tehostimme yhtiömme prosesseja ja toimintoja. Sovimme uusia rahoitusjärjestelyjä. Keskityimme paremmin henkilöstöön ja viestintään. Ja paljon muita pienempiä tekoja (eikä puheita).

Ja sitten myös jatkoimme taas uusien kohteiden ostoa. Tätä kirjoittaessa ei ole kuin muutama päivä viimeisimmästä tehdystä uudesta hankinnasta ja lisää katsotaan koko ajan.

Nyt kun katsoo viimeisiä kuukausia niin huomaa, että meillähän menikin todella hyvin. Ero sillä, että olisimme vain käpertyneet kilpikonnapuolustukseen ja sillä, mitä nyt teimme ja saimme aikaan, on valtava. Otimme harppauksia eteenpäin, kun monet ottivat askeleita taaksepäin. Tilanteesta huolimatta jatkoimme kasvua entistä vahvempina.

Jos menit poteroon itkemään sekä kertomaan itsellesi tekosyitä ja keskeytit sijoittamisen, on sillä seurauksensa. Se tulee sinulle lopulta kalliiksi. Nyt olisi aika kaivaa esiin (tai laatia) tavoitteesi ja päättää haluatko todella saavuttaa ne, koska se todennäköisesti edellyttää sijoitussuunnitelmassasi pysymistä.

Minä uskon, että jokaisessa markkinatilanteessa voi pärjätä ja että omia tavoitteita kohti pitää pyrkiä koko ajan. Koronat ja muut haasteet ovat vain taustakohinaa. Ja sen vuoksi voitimme haasteet. Mihin sinä uskot?

  1. Kuinka vahvalla velkavivulla viritetty asuntosijoitussalkku käyttäytyy potentiaalisessa finanssikriisissä? Jäisikö kellumaan tyrskyjen päälle vai painuisiko pohjaan kuin kivi?

    Tätä olen pohdiskellut jo pidempään. Passailen itse toistaiseksi uusien asuntokohteiden kanssa.

    1. Terve! Jos asunnon kassavirta toimii, niin eipä sitä finanssikriisit paljoa hetkauta, vaikka asuntojen arvot muuttuisivatkin. Korkojen nousu voisi olla ongelma, mutta siltäkin voi tarvittaessa suojautua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi