Sisältöön sitemap
19.10.2021

Suurin riski asuntosijoittamisessa

Asuntosijoittamisessa on riskejä, ihan kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa. Korot voivat nousta, vuokralainen voi paljastua sekopääksi tai asuinalueen hintakehitys voi lähteä laskuun. Asuntosijoittamisen riskeistä olemme kirjoittaneet erillisen kirjoituksen. Se kannattaa lukaista,  jos asuntosijoittamisen riskit kokonaisuudessaan kiinnostavat sinua.

Se kirjoitus ei kuitenkaan ota kantaa asuntosijoittamisen suurimpaan riskiin.

Asuntosijoittajan suurin riski on aloittamatta jättämisen riski.

Jos ei aloita, ei toki mikään muu asuntosijoittamisen riski pääse konkretisoitumaan.  Mutta jos ei aloita, ei pääse myöskään varallisuuden kasvuun ja omistamiseen kiinni. Ja etenkin omistamiseen on tärkeä päästä kiinni, sillä kun omistat jotain joka tuo sinulle lisää tuloja, pääset hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, joka on vaurastumisen avain.

Kukaan ei nimittäin ole rikastunut siten että palkkatöistä saadusta palkasta olisi kuukausittain jemmannut tietyn summan rahaa patjan alle. Pääoma on tärkeä saada poikimaan ja kasvamaan korkoa korolle.

Vitkastelu ja liian myöhään aloittaminen liippaavat läheltä, mutta eivät ole läheskään yhtä suuria riskejä kuin aloittamatta jättäminen. Kuitenkin esimerkiksi Harri Hurun isännöimässä, suositussa Ostan asuntoja -podcastissa moni vieras kertoo asuntosijoitusurallaan katuvansa lähinnä sitä, ettei tajunnut aloittaa aikaisemmin.

Asuntosijoittaminen voi jäädä aloittamatta sen takia, että

  • pelkää menettävänsä kaiken sijoitetun omaisuuden
  • jämähtää opiskelemaan ja lukemaan aiheesta, muttei lähde tarjoamaan kohteista
  • löytää muita, itselleen mielekkäämpiä sijoitusinstrumenttejä

Jos rahojen menettäminen pelottaa, niin luultavasti olet sijoittamassa kerralla liian paljon rahaa varallisuuteesi nähden, horisonttisi ei ole tarpeeksi kaukana, pelkäät kaikkien munien laittamista samaan koriin tai et ole lukenut asuntosijoittamisesta tai vuokranantajuudesta tarpeeksi.

Jos taas muut sijoitusinstrumentit kiinnostavat enemmän, se on täysin ok.

Aloittaminen on kaikista tärkeintä. Ensimmäinen sijoitusasunto harvoin on paras sijoitusasunto mitä sijoittajaa tulee hankkimaan, täydellisestä sijoitusasunnosta puhumattakaan. Eikä ensimmäisen sijoitusasunnon pidäkään olla paras – hyvä riittää.

Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole vähätellä muita riskejä tai usuttaa aloittelijoita suin päin markkinoille susien syötäväksi. Perusasiat haltuun joko kirjaston kirjoilla tai meidän ilmaisella verkkokurssilla. Sen jälkeen käytännön toimenpiteet jatko-opiskelun lomassa opettavat ja vievät eteenpäin isolla kädellä.

Esimerkiksi juuri kukaan nuoremman polven asuntosijoittaja ei ole nähnyt korkoriskin realisoitumista tai asuntojen hintojen romahtamista. Etenkin näinä alhaisten korkotasojen aikana mahdollinen korkojen nousun merkitys omalle taloudelle ja sijoitustoiminnalle on tärkeä selvittää.

Läksyt pitää tehdä. Sen jälkeen markkinoille harjoittelemaan ja tekemään löytöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vuokralainen vaihtuu – toimi fiksusti ja säästä rahaa

03.05.2023

Vuokralaisen vaihtuminen asunnossa on osa vuokraustoimintaa. Vuokranantaja voi välttyä turhalta stressiltä vuokralaisen vaihtuessa tekemällä muutamia pieniä asioita, jotka eivät paljoa vaivaa vaadi, mutta tuottavat arvoa sitäkin enemmän.

Case study: asuntosijoittajan laskelmat sijoituskaksiosta

20.04.2023

Tällä kertaa näytän kädestä pitäen, kuinka voit laskea potentiaalisen ostokohteen luvut auki, tutustua kohteen markkinaan ja tehdä päätöksen numeroiden perusteella siitä, sopiiko kohde sinun asuntosalkkuusi.

Asuntoflippausta Diilin malliin – kuinka TV-viihde eroaa oikean elämän asuntoflippaamisesta?

20.03.2023

Businessreality Diilin nyt televisiossa pyörivän kauden kolmosjaksossa kilpailevat joukkueet saavat tehtäväksi tehdä asuntoflipin, ja voittajaksi kruunataan joukkue, jonka asunnon arvo nousee tiimin tekemien toimenpiteiden myötä eniten. HUOM. Kirjoitukseni sisältää spoilereita ja juonipaljastuksia jaksosta, joten jos haluat säästää itsesi niiltä, lue teksti vasta katsottuasi ohjelman.

Kaakelimaalia kylpyhuoneeseen ja asunto paremmin vuokralle

16.03.2023

Epäiletkö, että sijoitusasuntosi kylpyhuoneen ankea tunnelma heikentää kohteesi vuokrattavuutta mutta kylpyhuoneen teknistä käyttöikää on vielä hyvin jäljellä? Kylpyhuoneen kaakelimaalaus on hyvä keino parantaa sijoitusasunnon vuokrattavuutta ja tuottoa ilman suurta kylpyhuoneremonttia, pienellä rahalla ja vaivalla.

Lue lisää blogistamme

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi