”Ostan vain Helsingistä hyväkuntoisia, pieniä yksiöitä, kovalla vuokratuotolla, edullisella myyntihinnalla ja hyvin hoidetusta taloyhtiöstä”
Jos asuntosijoitusstrategiasi on ostaa Helsingistä hyväkuntoisia, pieniä yksiöitä, joilla on odotettavissa arvonnousua mutta joista saa jo vahvaa vuokratuottoa, myyntihinta on edullinen, asunto sijaitsee hyvin hoidetussa jugend-aikakauden taloyhtiössä ja siihen on loistavaa vuokralaispotentiaalia jonoksi asti, niin loistavaa – et varmasti tee yhtäkään hutiostosta asuntosijoitusurallasi.
Et nimittäin välttämättä tee yhtäkään sijoitusasunto-ostosta.
Täydellistä sijoitusasuntoa ei ole olemassakaan.
Jokainen sijoitusasunto on kompromissi suuntaan tai toiseen:
-
Asunto, jonka velaton hinta on edullinen tarkoittaa jotain haastetta: joko alue ei ole priimaa, taloyhtiöön on tulossa remontteja tai asunto itsessään kaipaa laittamista
-
Jos taas asunto sijaitsee erinomaisessa alueella, hyvässä taloyhtiössä ja jos asuntokin on uusi/äskettäin remontoitu, ei asunnon velaton hinta todellakaan ole edullinen
-
Edullinen hinta tuo hyvän vuokratuottoprosentin, mutta arvonnousun varaan ei kannata laskea liikaa. Ja toisinpäin, arvonnousukohteessa kovemman velattoman hinnan takia vuokratuotto ei huimaa päätä
-
Ja niin pois päin esimerkiksi vuokratason ja kassavirran suhteen
Jokaisella järkevällä sijoitusasunnolla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Asuntosijoittajan tulee tunnistaa nämä ja ratkaista, voittavatko kohteen vahvuudet sen heikkoudet ja voiko kohteen heikkouksia lieventää tulevaisuudessa.
Esimerkiksi jos kohteen heikkouksia on asunnon koko (40m2 yksiö on varsin iso yksiöksi), sijainti syrjässä kaupungin laidalla tai kova myyntihinta, ei näitä sijoittaja oikein voi lähteä kehittämään jatkossa: neliömetrit pysyvät, taloyhtiötä ei laiteta rekan kyytiin ja siirretä toisaalla eikä kerran maksettua myyntihintaa aleta myöhemmin manipuloimaan. Näissä ei kannata tehdä kompromissia: osta sijoitusasunto alueelta, jonne on jatkossakin vuokrakysyntää tai arvonnousupotentiaalia, ja osta alueen profiiliin sopiva ja sopivankokoinen asunto oikeaan hintaan.
Mitä näille kolmelle asialle (koko, sijainti ja hinta) sitten voi tehdä?
Asunnon väärä koko on lähes aina dealbreaker. Osaava, saneeraustaitoinen/-tietoinen sijoittaja voi joskus tehdä tarjota kolmiosta ja remontoida sen kahdeksi asunnoksi, mutta nämä tilanteet ovat harvinaisia.
Sijainnin kanssa sijoittaja voi lähteä opiskelemaan itselleen uutta maantieteellistä aluetta. Kaikki Suomessa asuvat henkilöt eivät vieläkään ole muuttaneet Helsinkiin eivätkä kaikki helsinkiläiset Kruununhakaan, ja tuskin tulevatkaan sinne muuttamaan. Mikä pitää ihmiset tietyssä kaupungissa/postinumeroalueessa tai mikä saa ihmiset muuttamaan sinne. Ja miksi ihmiset muuttavat sieltä pois.
Jos tuntuu siltä, että sopivan hintaisia sijoituskohteita ei hakuvahteihin ilmaannu, voit kääriä hihat ja lähteä rohkeasti tarjoamaan ylihinnoitelluista asunnoista summaa, jolla yhtälön saa itselleen toimimaan. Yleensähän nämä eivät johda mihinkään, mutta kun ensimmäisen kerran pääset neuvottelemaan kaupanteosta röyhkeän tarjouksesi jälkeen, fiilis on loistava.
Toki voit myös lukkiutua ensimmäisessä kappaleessa mainittuun ”strategiaan” ja välttää hutiostokset – ja jos pinkka ei riitä, niin asuntokaupat ylipäänsä siinä sivussa.
Lue seuraavaksi
Tässä 10 vinkkiä, joilla varmistat, että pysyt köyhänä loppuelämäsi ajan
Haluatko sinäkin olla köyhä loppuelämäsi ajan? Lue Henri Neuvosen 10 vinkkiä, joiden avulla onnistut varmasti. Erityisesti viimeinen vinkki on todella vaarallinen.
Poikkeuksellisia mahdollisuuksia asuntomarkkinassa
Korkotason lasku on vaikuttanut positiivisesti sekä sijoittajien kysyntään, että sijoittajien markkinalta saamaan tuottoon. Positiivinen vire näkyy meillä sekä asuntojen varaus- että myyntimäärissä. Saimme nettisivumme kautta huimat 47 % enemmän varauksia juuri päättyneellä Q3:lla verrattuna edelliseen kvartaaliin. Teimmekin syyskuussa vuoden ennätysmyynnin ja myimme kuukaudessa 42 asuntoa!
Miksi remontoidun asunnon ostaminen on fiksu valinta?
Julkisessa markkinassa oli taannoin myytävänä asunto, joka osoitti hyvin asuntomarkkinassa esiintyvän tyypillisen hinnoitteluvirheen. Lue asiasta lisää Henri Neuvosen blogikirjoituksesta.