Suurin riski asuntosijoittamisessa
Asuntosijoittamisessa on riskejä, ihan kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa. Korot voivat nousta, vuokralainen voi paljastua sekopääksi tai asuinalueen hintakehitys voi lähteä laskuun. Asuntosijoittamisen riskeistä olemme kirjoittaneet erillisen kirjoituksen. Se kannattaa lukaista, jos asuntosijoittamisen riskit kokonaisuudessaan kiinnostavat sinua.
Se kirjoitus ei kuitenkaan ota kantaa asuntosijoittamisen suurimpaan riskiin.
Asuntosijoittajan suurin riski on aloittamatta jättämisen riski.
Jos ei aloita, ei toki mikään muu asuntosijoittamisen riski pääse konkretisoitumaan. Mutta jos ei aloita, ei pääse myöskään varallisuuden kasvuun ja omistamiseen kiinni. Ja etenkin omistamiseen on tärkeä päästä kiinni, sillä kun omistat jotain joka tuo sinulle lisää tuloja, pääset hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, joka on vaurastumisen avain.
Kukaan ei nimittäin ole rikastunut siten että palkkatöistä saadusta palkasta olisi kuukausittain jemmannut tietyn summan rahaa patjan alle. Pääoma on tärkeä saada poikimaan ja kasvamaan korkoa korolle.
Vitkastelu ja liian myöhään aloittaminen liippaavat läheltä, mutta eivät ole läheskään yhtä suuria riskejä kuin aloittamatta jättäminen. Kuitenkin esimerkiksi Harri Hurun isännöimässä, suositussa Ostan asuntoja -podcastissa moni vieras kertoo asuntosijoitusurallaan katuvansa lähinnä sitä, ettei tajunnut aloittaa aikaisemmin.
Asuntosijoittaminen voi jäädä aloittamatta sen takia, että
- pelkää menettävänsä kaiken sijoitetun omaisuuden
- jämähtää opiskelemaan ja lukemaan aiheesta, muttei lähde tarjoamaan kohteista
- löytää muita, itselleen mielekkäämpiä sijoitusinstrumenttejä
Jos rahojen menettäminen pelottaa, niin luultavasti olet sijoittamassa kerralla liian paljon rahaa varallisuuteesi nähden, horisonttisi ei ole tarpeeksi kaukana, pelkäät kaikkien munien laittamista samaan koriin tai et ole lukenut asuntosijoittamisesta tai vuokranantajuudesta tarpeeksi.
Jos taas muut sijoitusinstrumentit kiinnostavat enemmän, se on täysin ok.
Aloittaminen on kaikista tärkeintä. Ensimmäinen sijoitusasunto harvoin on paras sijoitusasunto mitä sijoittajaa tulee hankkimaan, täydellisestä sijoitusasunnosta puhumattakaan. Eikä ensimmäisen sijoitusasunnon pidäkään olla paras – hyvä riittää.
Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole vähätellä muita riskejä tai usuttaa aloittelijoita suin päin markkinoille susien syötäväksi. Perusasiat haltuun joko kirjaston kirjoilla tai meidän ilmaisella verkkokurssilla. Sen jälkeen käytännön toimenpiteet jatko-opiskelun lomassa opettavat ja vievät eteenpäin isolla kädellä.
Läksyt pitää tehdä. Sen jälkeen markkinoille harjoittelemaan ja tekemään löytöjä.

Älä syytä säätä, jos tuulipuvussa tulee kylmä
Kaikkien asuntosijoittajien ja asuntosijoittajiksi aikovien olisi syytä ottaa tästä tapauksesta opikseen.

Kasvua kohti – Christian Carpelan tarina
Christian Carpelan on turkulainen nuori asuntosijoittaja, joka osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa jo 18-vuotiaana. Häntä kiehtoo asuntosijoittamisen konkreettisuus ja mahdollisuus vaikuttaa itse tuottoihin. – Lue asiakastarina.

”Pankki ei lähtenyt tähän mukaan” – Kun rahoitus on asuntosijoittajan jarru, tee siitä kilpailuetu
Rahoituksen saanti on kiristynyt, mutta samalla avautuu mahdollisuus erottautua muista. Ymmärtämällä pankkien ajattelutavan, kehittämällä omaa toimintaa ja vähentämällä riippuvuutta lainarahasta voi kääntää haastavan markkinan edukseen. Lue, miten rakentaa kilpailuetua tiukentuneessa rahoitusympäristössä.

Sijoitusasunnon kylpyhuoneen ehostaminen – raikkaampi ilme pienellä budjetilla
Sijoitusasunnon kylpyhuoneen ehostus onnistuu helposti ilman suurta remonttia. Katso vinkit, joilla parannat asunnon ilmettä edullisesti ja nostat vuokra- tai myyntiarvoa tehokkaasti.