Suurin riski asuntosijoittamisessa
Asuntosijoittamisessa on riskejä, ihan kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa. Korot voivat nousta, vuokralainen voi paljastua sekopääksi tai asuinalueen hintakehitys voi lähteä laskuun. Asuntosijoittamisen riskeistä olemme kirjoittaneet erillisen kirjoituksen. Se kannattaa lukaista, jos asuntosijoittamisen riskit kokonaisuudessaan kiinnostavat sinua.
Se kirjoitus ei kuitenkaan ota kantaa asuntosijoittamisen suurimpaan riskiin.
Asuntosijoittajan suurin riski on aloittamatta jättämisen riski.
Jos ei aloita, ei toki mikään muu asuntosijoittamisen riski pääse konkretisoitumaan. Mutta jos ei aloita, ei pääse myöskään varallisuuden kasvuun ja omistamiseen kiinni. Ja etenkin omistamiseen on tärkeä päästä kiinni, sillä kun omistat jotain joka tuo sinulle lisää tuloja, pääset hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, joka on vaurastumisen avain.
Kukaan ei nimittäin ole rikastunut siten että palkkatöistä saadusta palkasta olisi kuukausittain jemmannut tietyn summan rahaa patjan alle. Pääoma on tärkeä saada poikimaan ja kasvamaan korkoa korolle.
Vitkastelu ja liian myöhään aloittaminen liippaavat läheltä, mutta eivät ole läheskään yhtä suuria riskejä kuin aloittamatta jättäminen. Kuitenkin esimerkiksi Harri Hurun isännöimässä, suositussa Ostan asuntoja -podcastissa moni vieras kertoo asuntosijoitusurallaan katuvansa lähinnä sitä, ettei tajunnut aloittaa aikaisemmin.
Asuntosijoittaminen voi jäädä aloittamatta sen takia, että
- pelkää menettävänsä kaiken sijoitetun omaisuuden
- jämähtää opiskelemaan ja lukemaan aiheesta, muttei lähde tarjoamaan kohteista
- löytää muita, itselleen mielekkäämpiä sijoitusinstrumenttejä
Jos rahojen menettäminen pelottaa, niin luultavasti olet sijoittamassa kerralla liian paljon rahaa varallisuuteesi nähden, horisonttisi ei ole tarpeeksi kaukana, pelkäät kaikkien munien laittamista samaan koriin tai et ole lukenut asuntosijoittamisesta tai vuokranantajuudesta tarpeeksi.
Jos taas muut sijoitusinstrumentit kiinnostavat enemmän, se on täysin ok.
Aloittaminen on kaikista tärkeintä. Ensimmäinen sijoitusasunto harvoin on paras sijoitusasunto mitä sijoittajaa tulee hankkimaan, täydellisestä sijoitusasunnosta puhumattakaan. Eikä ensimmäisen sijoitusasunnon pidäkään olla paras – hyvä riittää.
Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole vähätellä muita riskejä tai usuttaa aloittelijoita suin päin markkinoille susien syötäväksi. Perusasiat haltuun joko kirjaston kirjoilla tai meidän ilmaisella verkkokurssilla. Sen jälkeen käytännön toimenpiteet jatko-opiskelun lomassa opettavat ja vievät eteenpäin isolla kädellä.
Läksyt pitää tehdä. Sen jälkeen markkinoille harjoittelemaan ja tekemään löytöjä.
Vinkkejä sijoituslainan neuvotteluun pankissa
Sijoittajan suhde pankkiin tai pankkeihin on tärkeässä roolissa. Listasimme tärkeimmät seikat, joilla olet vahvoilla neuvottelupöydän ääressä.
Vuokratuottolaskuri: Sijoitusasunnon vuokratuoton laskeminen
Vuokratuottolaskuri on asuntosijoittajan tärkeimpiä työkaluja. Sen avulla voi nopeasti ja helposti laskea kohteen vuokratuoton eli sijoituskohteen kannattavuuden ja vertailla eri kohteita keskenään.
Kelan asumismenojen ylärajat ja niiden vaikutukset asuntojen vuokraustoimintaan
Kelan asumismenojen ylärajat ovat herättäneet keskustelua ja niiden vaikutukset näkyvät tällä hetkellä vuokramarkkinoilla. Tässä blogitekstissä käsitellään lyhyesti, mitä asumismenojen ylärajat tarkoittavat, miten ne vaihtelevat eri kaupungeissa sekä miten ne vaikuttavat vuokrattavuuteen ja vuokrankorotuksiin. Kelan tuet eivät kosketa kaikkia vuokralaisia, mutta ylärajoista ja niiden vaikutuksista on silti hyödyllistä olla tietoinen.
Tässä 10 vinkkiä, joilla varmistat, että pysyt köyhänä loppuelämäsi ajan
Haluatko sinäkin olla köyhä loppuelämäsi ajan? Lue Henri Neuvosen 10 vinkkiä, joiden avulla onnistut varmasti. Erityisesti viimeinen vinkki on todella vaarallinen.