Sisältöön sitemap
06.04.2022

Sijoitusasunnon myyminen – näin onnistut!

Sijoitusasunnon myyminen tulee varmastikin kaikille asuntosijoittajille ajankohtaiseksi jossain vaiheessa sijoittamisen taivalta. Asuntojen flippaajalla ostettujen asuntojen myynti on merkittävä osa strategiaa ja voitto tehdään myynti- ja ostohinnan erotuksella. Vuokraustoimintaa harjoittavalla asuntosijoittajalla asuntojen myyminen ei välttämättä ole osana päivittäistä sijoitustoimintaa.

Sijoitusasunnon myyminen ja ostaminen poikkeavat omistusasunnon myynnistä ja ostamisesta. Sijoitusasunnossa asuu todennäköisesti vuokralainen ja asunto tullaan ostamaan tunteita todennäköisemmin järkiperusteisesti, enemmänkin excelistä kuin ikkunasta näkymiä katsellen. Tästä artikkelista saat hyödyllistä tietoa ja vinkkejä sijoitusasunnon myymiseen. Mikäli haluat päästä sijoitusasunnon myynnissä mahdollisimman helpolla, niin suosittelen hyppäämään suoraan viimeiseen kohtaan ”Haluatko päästä helpommalla?”.

Myynnin ajoittaminen

Syitä sijoitusasunnon myynnille voivat olla heikko tuotto, pääoman hankkiminen uusiin sijoituksiin, sijoitusstrategian muuttuminen, horisontissa siintävä kalliit korjaukset taloyhtiössä tai halu realisoida arvonnousu. Ennen asunnon myyntiin laittamista kannattaa kuitenkin arvioida, että onko juuri nyt hyvä aika myydä. 

Mikäli asuntosijoittaminen perustuu huoneiston arvonnousuun, niin sijoittaja hankkii remontoitavan asunnon, remontoi sen ja myy voitolla eteenpäin. Tällaisissa tilanteissa asunnon myyntiajankohdalla ei ole suurta merkitystä.

Jos asunto ei tuota odotusten mukaisesti on hyvä arvioida että, voiko tuottoa parantaa esimerkiksi pienellä pintaremontilla tai vuokrankorotuksella. Asunnon perusparannuskustannukset voi vähentää myyntivoitosta verotuksessa. Jos taas taloyhtiöön on tulossa kalliita remontteja, niin kannattaa ennen myyntipäätöstä laskea mitä remonttien kustannukset tulevat olemaan omalta osaltasi ja mitä mahdollisia hyötyjä remonteista seuraa. 

Jos vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen olet edelleen sitä mieltä, että myynti on paras vaihtoehto, niin silloin on aika kääriä hihat. Asunto kannattaa yleensä myydä sijoitustarkoitukseen ensisijaisesti valmiiksi vuokrattuna, sillä se tekee asunnon hallinnoinnin aloittamisesta ostajalle vaivatonta. Lisäksi saat todennäköisesti asunnosta tällöin paremman hinnan ja nopeammat kaupat. Ennen myynnin aloittamista kannattaa varmistaa, että vuokran määrä vastaa markkinatasoa ja tehdä mahdollisuuksien mukaan ilmoitus tulevasta vuokrankorotuksesta.

Hinnoittelu

Myyntiprosessin aluksi kannattaa selvittää asunnon markkinahinta. Asuntojen markkina-arvo ei aina ole yhtä suuri kuin lopullinen myyntihinta. Markkinahinnan selvittäminen on kuitenkin tärkeää myyntihinnan määrittämiseksi. Mikäli asuinalue on tuttu, on hinnan määritteleminen helpompaa. Mikäli asunto sijaitsee vieraammassa kaupungissa tai asuinalueella, niin arvon määrittäminen vaatii huolellisempaa perehtymistä.

Erilaiset asuntojen hintatietopalvelut ja asuntojen myyntisivustot voivat auttaa markkina-arvon arvioinnissa. Myös kiinteistönvälittäjän tekemästä hinta-arviosta voi olla apua. Oman arvion ja kiinteistönvälittäjän tekemän arvion pohjalta aletaan varmastikin olemaan jo lähellä realistista pyyntihintaa. Hintaa päätettäessä kannattaa varautua siihen, että oli hinta mikä tahansa, niin ostaja tulee todennäköisesti tinkimään. Hinnoitellessa voi miettiä jo valmiiksi sitä, että kuinka paljon on tarvittaessa valmis tinkimään hinnasta.

Hinnoitteluun kannattaa käyttää ajatusta, ellei halua myydä asuntoa polkuhintaan tai roikuttaa ylihintaista asuntoa netissä loputtomiin.

Myyntikanavat ja -tavat

Sijoitusasunnon myyminen varsinkin yksityishenkilönä vaatii usein aikaa ja vaivaa. Asuntoa täytyy markkinoida ja myydä aktiivisesti, jotta sijoitusasunto menee mahdollisimman nopeasti kaupaksi. Varsinkin, jos asuntosi myydään tyhjillään, niin se on hyvä saada ripeästi eteenpäin uudelle omistajalle. 

Merkittävä osa asuntojen myynti-ilmoituksista, ostajista ja myyjistä on nykyään verkossa. Yksityishenkilönä voit markkinoida sijoitusasuntoasi esimerkiksi Tori.fi:ssä, Oikotie.fi-sivustolla, omassa Facebook-profiilissasi tai sijaintikaupungin Facebook-ryhmissä. Mikäli omistat asunnon yrityksen nimissä, niin se avaa ovet esimerkiksi Huutokaupat.com-sivustolle. Kiinteistönvälittäjän hyödyntäminen mahdollistaa markkinoinnin esimerkiksi Etuovi.com-sivustolla. Yksi perinteisimmistä (tai voisiko sanoa vanhanaikaisimmista) markkinointikeinoista on mainostaa asuntoa paikallislehdessä. Nopeista tuloksista sillä saralla on vaikea antaa arviota, mutta voihan sekin toimia joissain tapauksissa. 

Joka tapauksessa sijoitusasuntojen myynnissä on järkevää käyttää useampaa markkinointikanavaa tulosten ja kattavuuden maksimoimiseksi.

Myynti-ilmoituksen sisältö

Asunnosta on tärkeää olla laadukkaat, valoisat ja kattavat valokuvat. Mikäli et ole itse lahjakas valokuvaaja, niin suosittelemme lämpimästi kuvauksen ulkoistamista. Esimerkkinä laadukkaista asuntokuvauksen palveluntarjoajista mainittakoon Zentuvo.

Asunnon avainluvut ovat merkittäviä ostopäätöksen kannalta, varsinkin silloin kun ollaan ostamassa sijoitusasuntoa. Kerro siis myynti-ilmoituksessa ainakin: velaton myyntihinta, mahdollisen yhtiölainan määrä, myyntihinta, tämänhetkinen vuokra, hoitovastike, rahoitusvastike, asunnon neliöt.

Kerro, onko asuntosi valmiiksi vuokrattu. Myös vuokratuottoprosentti on tärkeä tieto, kun asuntoa ollaan myymässä sijoitustarkoitukseen. Hyvä vuokralainen voi olla merkittävä myyntivaltti sijoitusasunnon kohdalla. Hyvä voi tässä tapauksessa tarkoittaa esimerkiksi siistiä, tunnollisesti vuokransa maksavaa tai pitkäaikaista. Yhteistyökykyisen vuokralaisen kanssa saat lisäksi järjestettyä valokuvaukset ja asuntonäytöt helpommin. Bonuksena voi olla se, että ostaja vakuuttuu ostopäätöksestä tavattuaan vuokralaisen.

Haluatko päästä helpommalla?

Mikäli haluat päästä sijoitusasuntosi myynnissä mahdollisimman helpolla niin suosittelemme antamaan asunnon osaavan välittäjän käsiin. Silloin sinun ei tarvitse tehdä juuri muuta kuin kertoa tietosi asunnosta, allekirjoittaa toimeksiantosopimus, hyväksyä myynti-ilmoitus ja allekirjoittaa kauppakirja. Välittäjä auttaa hinnoittelussa, tekee myynti-ilmoituksen puolestasi, markkinoi asuntoasi, hoitaa myyntineuvottelut ja järjestelee kaupanteon.

Sijoitusasunnot.comin oma välitysliike Kauppa Käy LKV on yksi erinomainen vaihtoehto hoitamaan oman sijoitusasunnon myyntiä. Sijoitusasunnot.com-sivujen ja sähköpostilistan kautta tavoitamme kymmeniä tuhansia sijoitusasunnoista kiinnostuneita henkilöitä, joten markkinoimme välittämiämme kohteita juuri sille yleisölle, joka on kiinnostunut nimenomaan sijoitusasuntojen – ei ihanien kotien ostamisesta.

Yhdistämällä laajan asiakaskuntamme, nykyaikaisen sähköisen kaupankäynnin ja laadukkaan markkinoinnin, olemme saavuttaneet todella hyviä tuloksia. Markkinointi, varaukset ja kaupat tehdään ennätysnopeasti ja ammattimaisesti, laadusta tinkimättä!

Kauppa Käy LKV – Lue lisää

Välitysliikkeen hyödyntämisessä on sekin hyvä puoli, että sijoitusasunnon myyntikulut, kuten välityspalkkion voi vähentää myyntivoitosta verotuksessa.

 

Piditkö lukemastasi?

Tilaa uutiskirjeemme, ja pysyt askeleen edellä muita asuntosijoittaja. Voit halutessasi perua uutiskirjeen koska tahansa muutamalla painalluksella.

 


  1. Vanhemmillani on sijoitusasunto, kaksio 56m2, kysyn heidän puolestaan. Asunto on maksettu kokonaan, se on ostettu noin 10v sitten noin 100 tuhannella. Taloyhtiö on vanha, jossain vaiheessa putkiremontti edessä. Pintaremontti on tehty sinä aikana kun he itse asuivat asunnossa, ja asunto melko siisti, kylpyhuoneen kaakelit kuitenkin ladottu vähän miten sattuu. Vuokralaiset vaihtuvat ja väliin tulee tyhjiä kuukausia. Viimeksi 4kk. Vuokralaisen saaminen tuntuu aina hankalalta. Nykyinen vuokralainen ei maksa vuokraa eräpäivänä, vaan joka kerta on pitänyt kysellä perään. Selityksiä löytyy. Aina on vuokra kuitenkin maksettu jossain vaiheessa. Toukokuussa aloittanut luottotiedot menettänyt mies on eilen kertonut, että ehkä irtisanoo sopimuksen tässä kuussa. Asunto on Nurmijärven kirkonkylässä. Siellä ei ole rataa eikä juuri mitään opiskelumahdollisuuksia. Jos tämän asunnon myisi niin mitä kannattaisi/voisi myyntihinnalla tehdä. Toiveena olisi remonttivapaa yksiö ja varma vuokra joka kuukausi, silloinkin kun vuokralainen vaihtuu. Vanhempani eivät ole muuten sijoittajia ollenkaan eivätkä halua ottaa taloudellisia riskejä eivätkä yhtään lainaa, vaikka varmasti saisivat. Ainoa rahasto heillä on pankin mahdollisimman varovainen valinta. Tämä asunto ja epävarma vuokra stressaa erityisesti äitiä. Toistaiseksi he eivät ole halunneet ajatella muita vaihtoehtoja, mutta yritän lämmitellä sille ajatukselle, että erilaisia mahdollisuuksia on. Itsekään en tosin tiedä tarpeeksi, mutta ajattelin lähteä kysymään. Rahat ovat heillä tiukassa ja eläke pieni, itse on totuttu vuokraamaan ja hoitamaan asiat. En tiedä mihin he olisivat valmiita, mutta minusta näyttää siltä, että järkevintä olisi myydä tämä ja ostaa uusi stressittömämpi sijoitusasunto. Olen itse katsonut asuntosijoituksesta kertovia you tube videoita ja sitä kautta ymmärtänyt, että on aika lailla väliä missä asunto sijaitsee ja onko se uusi vai vanha. Itsellänikään ei ole sijoituskokemuksia, mutta olen alkanut kiinnostumaan aiheesta. Millaisia vinkkejä antaisitte tähän vanhempieni tilanteeseen?

    1. Moi Laura!

      Alkajaisiksi suosittelen katsomaan etenkin asuntojen vuokrauksesta kertovat osiot meidän ilmaiselta asuntosijoittamisen verkkokurssilta, ja jos aihe kiinnostaa, niin muutkin osiot kannattaa katsoa läpi. Tuolta saat erittäin hyvät perustaidot ja pari kehittyneempääkin niksiä asuntosijoittamiseen. Asunnon vuokraus vuokralaisen vaihtuessa on taitolaji, jossa pitää kehittyä jatkuvasti jotta pysyy muiden vuokraajien perässä.

      Vaikea tuohon on kenenkään sanoa että pitäisikö teidän myydä vai pitää asunto – sen sijaan suosittelen että te porukalla mietitte vielä vanhempiesi tavoitteita ja toiveita sijoittamiselle yhdessä. Sijoittaminen ja säästäminen kannattaa myös eläkkeellä, mutta onko teillä tiedossa tavoitteet ja toiveet omalle toiminnalle? Onko tarkoituksena säästää kuinka monen vuoden päähän, onko näkyvissä että sijoitukset tarvitsisi realisoida lähivuosina jne. Kirkastamalla omat tavoitteet ja toiveet sekä perehtymällä asuntomarkkinaan ja vielä vähän tarkemmin asuntosijoittamisen maailmaan, pääsette varmasti eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi