Mitä kannattaa ja ei kannata kysyä potentiaaliselta vuokralaiselta?

Vuokranantajalla on velvollisuus olla kartalla siitä millaisia asioita vuokralaiselta saa vuokrattaessa kysyä – ja mitä ei saa kysyä.

Joskus vuokranantajalle saattaa tulla kiusaus kysyä myös liian henkilökohtaisia asioita. Tämä riski on varsinkin silloin, jos vuokrattava asunto tuntuu omalta sydänkäpyseltä, eikä haluaisi kenenkään tuhoavan sitä. Vaikka vuokratessa kysyisi potentiaaliselta vuokralaiselta koko hänen elämäntarinansa, niin silti joskus tulee huteja. Ei niihin voi aina varautua, vaikka kyselisi mitä.

Voit mainita jo vuokrailmoituksessa, mikäli sinulla on joitain ehdottomia edellytyksiä vuokralaiselle. Lainsäädäntö kuitenkin asettaa tietyt rajat sille, millaisia tietoja vuokralaisehdokkaalta saa kysyä. Vuokrailmoitukseen voidaan kirjata esimerkiksi se, että etsit luottotiedot omaavaa vuokralaista tai että lemmikit eivät ole sallittuja.

Vuokrasuhteeseen liittymättömien asioiden kysyminen ei missään tilanteessa ole hyväksyttävää. Esimerkiksi uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen tai alkuperään liittyvät seikat eivät vaikuta vuokralaisen kykyyn hoitaa velvoitteensa vuokralaisena, eikä tällaisten kysymysten esittäminen ole tällöin perusteltua.

Et myöskään voi vuokratessa sulkea hakijoita pois näiden tietojen perusteella. Valitettavasti tästä huolimatta välillä uutisotsikoihin nousee otsikoita siitä, kuinka vuokralaista on kohdeltu syrjivästi.

Jos mahdollista, niin vuokralainen kannattaa aina tavata kasvotusten ennen vuokrauspäätöstä. Puhelimessa vuokralaisesta saatava ensivaikutelma ei ole niin selkeästi arvioitavissa. Elämäntilannetta ja maksukykyä saattaa myös olla helpompi kaunistella puhelimitse kuin kasvokkain.

Mitä voit kysyä vuokralaiselta:

 • Henkilötiedot (myös henkilötunnuksen)
  • Henkilötunnusta ei ole välttämättä tarpeen pyytää huoneistoon muuttavilta lapsilta. Heidän osaltaan voit halutessasi pyytää esimerkiksi syntymävuodet.
 • Miksi hän on muuttamassa?
 • Miksi hän on kiinnostunut juuri tästä asunnosta?
 • Onko alue hänelle ennestään tuttu?
 • Onko hänellä luottotiedot kunnossa? 
 • Tuloista/vuokranmaksukyvystä, mahdollisuudesta maksaa vakuus tai takaajasta
  • Voit halutessasi pyytää vuokralaisehdokkaalta palkkakuitin tai todistuksen eläkkeestä, asumistuesta tai työttömyyskorvauksesta
 • Onko hänellä lemmikkiä ja millainen lemmikki on kyseessä?
 • Suositusta edelliseltä vuokranantajalta

Vuokralaisen henkilötietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, jota varten ne on alun perin vuokralaiselta kerätty. Muiden kuin edellä mainittujen tietojen kerääminen on sallittua, mikäli vuokralaisehdokas näitä tietoja tai asiakirjoja oma-aloitteisesti tarjoaa. Tietojen lypsäminen ei ole ok.

Luottotietojen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, mikäli vuokralainen haluaa muuttaa ”muuten vain” tai mainitsee erikseen, että vuokrat on totisesti aina maksettu ajallaan. Voit muistuttaa hakijaa siitä, että vuokranantajalla on lupa selvittää luottotiedot joka tapauksessa. Siihen ei tarvita vuokralaisen suostumusta, kunhan luottotietojen tarkistus tehdään ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Jos vuokralainen kertoo rehellisesti, että luottotiedot ovat menneet ja kertoo sille järkevän syyn tai kertoo korjaavansa parhaillaan virheitään, niin se kertoo tietynlaisesta suoraselkäisyydestä. Mikäli vuokralainen vähättelee tilannetta tai yrittää salata sen, se on suurempi hälyttävä tekijä.

Luottotietoja tarkistaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko vuokralaisella merkittäviä merkintöjä asumiseen liittyvistä maksuista. Luottotietojen tarkistaminen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen on mahdollista vain perinnän suunnittelua varten tai saamalla suostumus vuokralaiselta.

Iida-Elina Pekkarinen

sposti: etunimi.sukunimi@sijoitusasunnot.com
puh. 050 353 8313

0 Kommentit

Jätä kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *