”No ajattelin kyl että jotain voisin siitä kaksiosta tarjota”
Asuntosijoittajia on moneen lähtöön, mutta niin on kyllä kiinteistönvälittäjiäkin.
Jokunen aika sitten laitoin merkille, että yksi lähiökaksio ei ollut mennyt kaupaksi, vaikka sen ilmoitus oli jo reilun kuukauden roikkunut myyntiportaalissa. Tunnen taloyhtiön hyvin, sillä minulla on ollut kaksi asuntoa salkussani siitä, vaikka toisen olenkin jo myynyt.
Soitin välittäjälle ja kysyin, että ”onko tuo hintapyynti tiukka?”
”On se.”
Ei se sitten kuitenkaan ollut tiukka hinta
No niin, siinäpä se. Jos hinta on ankkuroitu liian ylös eikä siinä voida joustaa, niin ilmankos ei ole asunto liikkunut. En ollut innostunut tarjoamaan läheskään pyyntihintaa asunnosta, joten totesin välittäjälle että ”Joo selvä homma, aattelin että jotain voisin tuosta tarjota mutta en mä sit.”
Ääni vaihtui välittömästi kellossa.
”Tarjoo nyt jotain, vien kyllä tarjoukset myyjälle.”
”No ok, tarjoon kymmenen kiloo alle pyynnin, ilman ehtoja, voimassa iltakasiin asti.”
Menee pari tuntia, ja välittäjä soittaa takaisin.
”Voisitko yhtään nostaa tarjoustasi, tuntuu että lähellä ollaan kauppojen syntymistä!?”
”En nosta. Mutta alkuperäinen tarjoukseni taitaa vielä olla pari tuntia voimassa.”
”.. ok, heippa.”
Minulle ei olisi niin justiinsa että saisinko tämän asunnon vai en – etenkään, jos minun pitäisi vielä tarjoustani korottaa. Mieluummin pidän nämäkin rahat käteisvarannoissa hetken pidempään kuin että tarjoan tästä enempää.
Luotin siihen, että myyjä on halukkaampi myymään kuin minä ostamaan. Mielelläni toki maksaisin tästä asunnosta tämän tarjoamani hinnan, ei siinä mitään.
Ja niinhän siinä käy, että hieman ennen kello kahdeksaa puhelin soi, myyjä hyväksyy tarjoukseni.
Mitä tästä voidaan oppia?
Sekä flippaaja että osta-ja-pidä -asuntosijoittaja tekevät suurimman tuoton kohteen ostohetkellä: kun saat ostettua sijoitusasunnon edullisesti, se parantaa heti asuntosijoituksen kaikkia tunnuslukuja.
Osta-ja-myy -asuntosijoittaja saa samalla myyntihinnalla aina sitä paremman tuoton, mitä edullisemmin hän saa asunnon ostettua.
Osta-ja-pidä -asuntosijoittaja saa samalla vuokralla aina sitä paremman vuokratuoton, mitä edullisemmin hän on kyseisen sijoitusasunnon ostettua. Lisäksi hän voi uudelleenarvioittaa ja monesti myös uudelleenrahoittaa kohteen, jos hän on saanut ostettua sen edullisemmin kuin mitä sen reaalinen markkina-arvo voisi olla.
Kun juttelee välittäjille ahkerasti, kyselee kohteista ja tekee useasti myös ostotarjouksen, niin aina välillä sieltä jää haaviin asuntoja. Jos päättää tarjota reilusti alle sen, mitä myyjä on asunnosta pyytänyt, on ymmärrettävä, että tarjousten läpimenoprosentti pienenee ja pitää tarjota useammin, jotta kohteita jää omaan salkkuun – monesti joku on valmis maksamaan enemmän kuin se, joka tarjoaa ”sen verran että vähän jopa hävettää.”
Mutta olemalla ahkera ja tekemällä kotiläksynsä, voi löytää erinomaisia diilejä.
Piditkö lukemastasi?
Tilaa uutiskirjeemme, ja pysyt askeleen edellä muita asuntosijoittaja. Voit halutessasi perua uutiskirjeen koska tahansa muutamalla painalluksella.

Hallittua salkun kasvattamista – Matias Ojalan tarina
Viidessä vuodessa yhdestä kodista viiteen sijoitusasuntoon ja ensimmäiseen flipattuun kohteeseen. Miten Matias ja hänen puolisonsa ovat onnistuneet laajentamaan salkkuaan? – Lue asiakastarina.

Kiinteistösijoittaminen: Miksi monilla kiinteistösijoittajilla on haasteita
Korkea vuokratuotto vai vähäinen korjausvelka – kumpi on järkevämpi asuntosijoitus? Jokainen asuntosijoittaja päätyy saman kysymyksen äärelle: Pyrinkö maksimoimaan tuoton vai minimoimaan riskit ja hallinnointitarpeen?

Korkea vuokratuotto vai vähäinen korjausvelka?
Korkea vuokratuotto vai vähäinen korjausvelka – kumpi on järkevämpi asuntosijoitus? Jokainen asuntosijoittaja päätyy saman kysymyksen äärelle: Pyrinkö maksimoimaan tuoton vai minimoimaan riskit ja hallinnointitarpeen?

Vuokramarkkinakatsaus 2025: vakautta ja kasvavia mahdollisuuksia
Suomen Vuokranantajat julkaisi 5.maaliskuuta 2025 yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa vuoden 2025 vuokra-asuntomarkkinakatsauksen, joka osoittaa vuokramarkkinan jatkaneen vakaata kehitystään vuoden alusta. Vuosi 2025 voi tarjota asuntosijoittajille kiinnostavia mahdollisuuksia, kun markkinoille palaa varovainen kasvu ja kysyntä säilyy vahvana.