Asuntorahastot kriisissä – mutta onko sillä asuntosijoittajalle mitään väliä?
Viime aikoina asuntorahastot ovat ajautuneet ongelmiin ja niillä on myyntipaineita lunastusten kattamiseksi. Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta uskon, että yksittäisen asuntosijoittajan kannalta sillä tuskin on mitään merkitystä. Rahastojen asunnot eivät päädy yksittäin markkinoille, vaan ne myydään kokonaisina kerrostaloina esim. Sijoitusasunnot.comille tai suurina portfolioina toimijoille, joilla on kykyä käyttää nykyistä tilannetta hyödyksi.
Kun markkina oli kuumana ja rahastot ostivat aggressiivisesti kokonaisia kerrostaloja, ei se näkynyt juuri pienen asuntosijoittajan arjessa, eikä näy nytkään, kun myyntejä jossain kohtaa tulee tapahtumaan. Isojen pelureiden markkina on oma maailmansa, eikä sillä ole juurikaan tekemistä yksittäisten asuntokauppojen kanssa.
Asuntosijoittajat pelästyvät liikaa jokaista pientäkin rasahdusta
Olemme huomanneet, että jos ulkona paistaa aurinko, asuntokauppa piristyy. Jos sataa, ostajia on liikkeellä vähemmän. En muuten sanoisi tämän havainnon perusteella, että asuntomarkkina olisi kovin tehokas.
Aina, kun jotain melko pientäkin tapahtuu, liian moni asuntosijoittaja säikähtää heti ja muuttaa toimintaansa. Tämä on täysin tarpeetonta. Tiedosta se, että kaikenlaisia uutisia tulee koko loppuelämäsi ajan, mutta niistä ei kannata juurikaan välittää. Asuntosijoittaminen on pitkän aikavälin peli, jossa ratkaisee aivan muut asiat kuin päivittäinen uutisointi.
Rahastojen myynnit vaikuttavatkin asuntosijoittajan pitkän aikavälin menestykseen lähinnä yhtä paljon kuin se, että millainen sää on huomenna.
Katse isossa kuvassa – asuntosijoittamisen tulevaisuus on vahva
Päivittäisten markkinahälyjen sijaan sijoittajien pitäisi keskittyä siihen, mikä oikeasti merkitsee. Pitkän aikavälin näkymät ovat hyvät. Korot ovat laskeneet, niiden ennustetaan laskevan lisää, Suomen talouskasvu näyttää positiiviselta, asuntojen hintojen ennustetaan nousevan vuonna 2025 ja vuokramarkkina paranee kasvukeskuksissa. Tällaiset asiat ratkaisevat, ei hetkellinen paniikkiuutisointi.
P.S. Tässä kuussa on tarkoitus ostaa viisi uutta kohdetta. Antaa rahastojen elää omaa elämäänsä ja keskitytään mieluummin uusien kohteiden ostoihin.

Korkea vuokratuotto vai vähäinen korjausvelka?
Korkea vuokratuotto vai vähäinen korjausvelka – kumpi on järkevämpi asuntosijoitus? Jokainen asuntosijoittaja päätyy saman kysymyksen äärelle: Pyrinkö maksimoimaan tuoton vai minimoimaan riskit ja hallinnointitarpeen?

Vuokramarkkinakatsaus 2025: vakautta ja kasvavia mahdollisuuksia
Suomen Vuokranantajat julkaisi 5.maaliskuuta 2025 yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa vuoden 2025 vuokra-asuntomarkkinakatsauksen, joka osoittaa vuokramarkkinan jatkaneen vakaata kehitystään vuoden alusta. Vuosi 2025 voi tarjota asuntosijoittajille kiinnostavia mahdollisuuksia, kun markkinoille palaa varovainen kasvu ja kysyntä säilyy vahvana.

Kuinka varmistaa korkea vuokrausaste? Kaksi periaatetta, jotka toimivat
Vuokrausaste on yksi tärkeimmistä mittareista asuntosijoittajalle. Käytännössä 97–99 %:n vuokrausasteen pitäisi olla itsestäänselvyys jokaiselle vuokranantajalle. Silti monilla kiinteistöalan toimijoilla on tässä haasteita – jopa pörssilistatuilla yhtiöillä.

Oikotie ja Etuovi ovat täynnä miinoja – älä astu niihin!
Jos ostaisit kasan pörssiosakkeita heittämällä tikkaa, saisit todennäköisesti indeksin mukaisen tuoton. Mutta jos ostat asuntoja Oikotieltä samalla taktiikalla, petyt pahasti. Suurin osa myynnissä olevista asunnoista ei ole hyviä sijoituksia.