Kuinka varmistaa korkea vuokrausaste? Kaksi periaatetta, jotka toimivat
Vuokrausaste on yksi tärkeimmistä mittareista asuntosijoittajalle. Käytännössä 97–99 %:n vuokrausasteen pitäisi olla itsestäänselvyys jokaiselle vuokranantajalle. Silti monilla kiinteistöalan toimijoilla on tässä haasteita – varsinkin pörssilistatuilla yhtiöillä.
Mistä tämä johtuu? Ongelma on usein osaamisen puutteessa tai liian korkeaksi asetetussa vuokratasossa, joka taas juontaa juurensa liian kalliilla hankittuihin asuntoihin tai pörssiyhtiöiden tapauksessa sille, että pyritään keinotekoisesti ylläpitämään ylikorkeita tasearvoja.
Itse olen noudattanut kahta periaatetta, joiden ansiosta käyttöasteemme on pysynyt 98–100 %:ssa. Silloin vuokraustoiminta pyörii sujuvasti ja voin keskittyä muihin olennaisiin asioihin.
Osta asuntoja, joille on kysyntää
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta yllättävän moni kompastuu tähän kohtaan. Jos asuntoa ei saa vuokralle, sen arvo sijoituksena katoaa. Tietyillä alueilla, kuten pääkaupunkiseudulla, on edelleen tarjolla asuntoja, jotka ovat kalliita, tarjoavat matalan tuoton ja joiden vuokraus on haastavaa. Kannattaako näitä ostaa? Mielestäni ei. Tästä syystä keskitymme ostamaan asuntoja alueilta, joilla kysyntä on vahvaa ja vuokrausaste pysyy korkeana.
Vuokraustoiminta on taitolaji
Vuokraaminen on taito, joka kannattaa opetella, jos haluaa menestyä asuntosijoittajana. Keskusteluissa kuulee usein valittelua vuokramarkkinan haasteista, mutta todellisuudessa oikealla osaamisella ja järjestelmällisellä toiminnalla asuntojen vuokraaminen ei pitäisi olla ongelma. Hyvä tiimi, selkeä vuokrausprosessi ja realistinen vuokrataso takaavat sen, että asunnot menevät vuokralle ja pysyvät vuokrattuina.
Ostamme toisinaan kohteita, joissa on ostohetkellä heikko vuokrausaste. Päällimmäinen syy huonoon käyttöasteeseen on yleensä omistajassa, ei asunnoissa. Olemme pystyneet aina ratkomaan vuokrattavuuden haasteet ja saamaan asunnot täyteen vuokrattua. Tämä on hyvä tapa meidän kokonaisten talojen pelikentällä nostaa kohteen arvoa.
Yhteenvetona: Osta asuntoja, joilla on vuokrakysyntää, opettele vuokraamaan ne tehokkaasti ja anna muiden tuskailla vuokrausongelmiensa kanssa – kun taas sinä voit keskittyä tuottojen kerryttämiseen. 🚀

Kasvua kohti – Christian Carpelan tarina
Christian Carpelan on turkulainen nuori asuntosijoittaja, joka osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa jo 18-vuotiaana. Häntä kiehtoo asuntosijoittamisen konkreettisuus ja mahdollisuus vaikuttaa itse tuottoihin. – Lue asiakastarina.

”Pankki ei lähtenyt tähän mukaan” – Kun rahoitus on asuntosijoittajan jarru, tee siitä kilpailuetu
Rahoituksen saanti on kiristynyt, mutta samalla avautuu mahdollisuus erottautua muista. Ymmärtämällä pankkien ajattelutavan, kehittämällä omaa toimintaa ja vähentämällä riippuvuutta lainarahasta voi kääntää haastavan markkinan edukseen. Lue, miten rakentaa kilpailuetua tiukentuneessa rahoitusympäristössä.

Sijoitusasunnon kylpyhuoneen ehostaminen – raikkaampi ilme pienellä budjetilla
Sijoitusasunnon kylpyhuoneen ehostus onnistuu helposti ilman suurta remonttia. Katso vinkit, joilla parannat asunnon ilmettä edullisesti ja nostat vuokra- tai myyntiarvoa tehokkaasti.

Tykkäätkö maksaa muiden kylpyhuoneremontteja?
Korkea vuokratuotto vai vähäinen korjausvelka – kumpi on järkevämpi asuntosijoitus? Jokainen asuntosijoittaja päätyy saman kysymyksen äärelle: Pyrinkö maksimoimaan tuoton vai minimoimaan riskit ja hallinnointitarpeen?