Vuokralainen vaihtuu – toimi fiksusti ja säästä rahaa
Vuokralaisen vaihtuminen asunnossa on osa vuokraustoimintaa. Harvoin kukaan asuu ikuisesti yhdessä vuokra-asunnossa, joten jokaisen asuntosijoittajan on syytä varautua vuokralaisen vaihtumiseen.
Syitä vuokralaisen vaihtumiseen voi olla äärettömästi, mutta koko prosessi näyttäytyy asunnon omistajalle loppuviimein melko samanlaisena; asukas muuttaa kamppeensa pois ja poistuu. Samalla vaihtuvan vuokralaisen tilalle etsitään uusi vuokralainen. Lopuksi asuntosijoittajan tulee vielä hoitaa mahdollinen jälkipyykki, jos asioita ei ole hoidettu ajallaan ja fiksusti.
Vuokranantaja voi välttyä turhalta stressiltä vuokralaisen vaihtuessa tekemällä muutamia pieniä asioita, jotka eivät paljoa vaivaa vaadi, mutta tuottavat arvoa sitäkin enemmän.
Silti nämä asiat jäävät monesti tekemättä.
Ennakointi ja muutama viesti asukkaan suuntaan kuun vaihteessa saattaa tarkoittaa satojen eurojen säästöä sekä stressittömämpää elämää asuntosijoittajalle.
Ajantasaiset kuvat asunnosta
Vuokralaisen vaihtuessa poismuuttavan vuokralaisen tulee siivota asunto asialliseen kuntoon ja viedä roskat pois asunnosta. Ohjeet ja pelisäännöt siivouksen suhteen on hyvä antaa vuokralaiselle jo vuokrasuhteen alkaessa niin epäselvyyksiä ei pääse syntymään. Tyypillisesti loppusiivouksessa lattiat putsataan, keittiökaapit ja jääkaappi sekä pakastin puhdistetaan ja kylpyhuone pestään. Esimerkiksi ikkunoiden pesemistä ei voida suoraan velvoittaa vuokralaiselta loppusiivouksessa ellei asiasta ole erikseen sovittu.
Tarkkaa lattioiden pesua tai pesuhuoneen seinien kuurausta tärkeämpää on isossa kuvassa se, että vuokralainen siirtää kamppeensa pois ja tyhjentää asunnon sovitussa ajassa antaen tilaa uusille vuokratulon lähteille.
Vuokralaisella on vastuu huolehtia asunnosta ja sen kunnosta vuokrasuhteen aikana. Vuokralaisella myös velvollisuus huolehtia asunnossa olevista laitteista ja järjestelmistä, kuten ilmastointilaitteista, lämmitysjärjestelmistä, liesistä ja jääkaapeista. Loppusiivouksen jälkeen onkin hyvä joko itse kaivaa kamera esille tai vaihtoehtoisesti pyytää muuta tahoa dokumentoimaan asunnon kunto. Ideaalitilanteessa vuokranantaja voisi vuokralaisen kanssa kiertää asunnon läpi ja katsoa, että kaikki on sovitussa kunnossa.
Loppusiivouksen jälkeen tehty asunnon kuvaus tai videointi auttaa mahdollisissa korvausasioissa. Kuvista on myös apua asunnon seuraavassa vuokrauksessa ja näin tulee taltioitua ajantasainen tieto paikkojen kunnosta ja puhtaudesta. Jos dokunmentointia ei ole, on mahdotonta puuttua mahdollisiin laiminlyönteihin esimerkiksi useita vuosia kestäneiden vuokrasuhteiden jälkeen.
Vesimittarin lukemat talteen
Vedenkulutuksen seuranta on tärkeää, sillä vuokranantaja maksaa yleensä kuukausiakin jälkikäteen taloyhtiölle vesimaksujen tasauksen asunnoissa, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit. Vesiasia on erityisen tärkeä ja rahan arvoinen, koska vuokranantaja on viimekädessä vastuussa asunnossa käytetyn veden maksamisesta yhtiölle.
Jos vesimittareita ei ole luettu juuri muuttopäivänä, voi olla vaikeaa tietää tarkkaa vedenkulutusta eli toisin sanoen sitä euromäärää, jonka lähtevä vuokralainen on velvollinen maksamaan vuokranantajalle.
Kannattaakin pyytää vuokralaista lukemaan vesimittarin lähtiessään ja pyytää ottamaan mittarin lukemista kuva. Näin isännöinniltä myöhemmin tuleva vesilasku on mahdollista täsmätä juuri oikean vuokralaisen maksettavaksi.
Asunnosta pois muuttavalle vuokralaiselle onkin hyvä kertoa, että veden tasauslasku tulee myöhemmin, kun tiedot täsmentyvät. Näin ei pääse syntymään kiistoja siitä, kenen kuluttamasta vedestä maksua peritään tai onko pyydetty maksu ylipäätään aiheellinen. Vesilaskuista saattaa muodostua satojen eurojen summia, joten tässäkin kannattaa olla hereillä.
Toki asiassa on kyse kummankin osapuolen oikeusturvasta. Säästeliään vuokralaisen tapauksessa veden ennakkomaksut ovat saattaneet kattaa hyvin kulutuksen ja näin vuokranantajan pitää tilittää liikamaksu takaisin kyseiselle vuokralaiselle.
Juttele lähtevän vuokralaisesi kanssa!
Juttelu vuokralaisen kanssa auttaa varautumaan erilaisiin tilanteisiin – se on erinomainen, aina toimiva tapa.
Asuntosijoittajan listaan huolehdittavista asioista mahtuu asunnon tarkistamisen lisäksi vuokralaisen luottotietojen ja taustojen varmistamista, vuokrasopimuksen rustaamista, avainten hallintaa ja paljon muuta. Keskusteluyhteyttä kannattaakin vaalia vuokrasuhteen kaikissa vaiheissa.
Asuntosijoittajan arkeen kuuluu se tosiasia, että vuokralaisen vaihtuminen on osa vuokraustoimintaa. Se voi olla stressaavaa, mutta on tärkeää käsitellä asia huolellisesti, jotta voit minimoida mahdolliset riskit ja maksimoida tuotot. Rahavirrat ja tuotot kun vuokraustoiminnasta tulevat vuokralaisen maksusuorituksista eli vuokrasta, saunasta, netti- ja autopaikkamaksuista ja esimerkiksi vesimaksuista. Riskit taas muodostuvat näiden suoritusten laiminlyönneistä sekä muun muassa siitä, että kämppää ei pidetä asiallisessa kunnossa ja sen arvo pääsee laskemaan.
Kommunikoimalla ajoissa ja avoimesti vuokralaisen suuntaan pysyt kärryillä mikä tilanne milloinkin on. Näin pääset mm. aloittamaan vuokralaisen etsinnän ajoissa siten, että tyhjiltä kuukausilta vältytään. Videona tai kuvia taltioitu asunnon katselmointi ennen ja jälkeen vuokrasuhteen auttaa mahdollisissa kiistatilanteissa, jos jotain isompaa rikkoontuu ja korvausasioista pitää käydä keskusteluja. Vesimittarien omatoiminen lukeminen auttaa myös täsmäämään vesimaksut juuri oikeille henkilöille.
Dokumentointi ja tarkkaavaisuus auttaa säästämään vuokranantajan aikaa, vaivaa ja rahaa, ja välttämään mahdolliset ylimääräiset kustannukset. Vuokranantajan ja vuokralaisen vastuut ja velvollisuudet on myös hyvä olla selvillä, jotta vuokrasuhde sujuu kitkattomasti ja molempien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet on turvattu.
Piditkö lukemastasi?
Tilaa uutiskirjeemme, ja pysyt askeleen edellä muita asuntosijoittaja. Voit halutessasi perua uutiskirjeen koska tahansa muutamalla painalluksella.
Asuntorahastosijoittajilla on vielä yksi ikävä yllätys edessään
Asuntorahastoon sijoittamista ei voi sanoa kovin hyväksi sijoituskohteeksi. Kenenkään ei pitäisi päätyä muuhun lopputulokseen, jos laskee lukuja yhtään läpi. Silti asuntorahastoissa on kiinni pääomia yli 10 miljardia euroa, vielä toistaiseksi.
Vuosi 2024: Haastavan markkinan voittaminen ja katse tulevaisuuteen
Ensimmäisenä vuodesta 2024 tulee mieleen, että meitä ei missään kohtaa vaivannut se, että markkina oli haasteellisempi. Emme valittaneet olosuhteista, koska siitä ei ole koskaan mitään hyötyä, vaan keskityimme toimimaan optimaalisesti.
Uuden kohteen haltuunotto ja toimenpiteet ennen myyntiä
Ennen jokaisen kohteemme laittamista myyntiin, teemme pohjalle paljon työtä ennen kuin asuntoja voi edes asunto-osakkeina myydä ja ostaa. Tämä on monelle piensijoittajalle aika vieras asia, jonka vuoksi tässä kirjoituksessa on avattu perusasioita, jotka tähän prosessiin liittyy.
Ostimme ison asuntoportfolion yhteistyössä Sibvest Oy:n kanssa
Sijoitusasunnot.com Group Oy ja Sibvest Oy ostivat yhteistyössä Majakkalahden Kiinteistöt Oy:n 185 asunnon portfolion. Ostetut kohteet sijaitsevat Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Rovaniemelle. Kaupat petaavat vauhdikasta starttia molempien yritysten alkuvuoteen.