Sisältöön sitemap
20.09.2021

Sisäpiiritiedon hyödyntäminen osakesijoittamisessa voi olla rikos, asuntosijoittamisessa siunaus

Omalla osaamisella ja itse hankitulla tiedolla voi tehdä markkinassa eron muihin

Jos tiedät jotain mitä markkina ei tiedä pörssiyhtiöstä (esimerkiksi saat jotain kautta tietoosi yhtiön X tilinpäätöksen sisällöstä ennen kuin tilinpäätös on julkinen) ja pystyt tällä tiedolla tekemään tuohta osakemarkkinoilla, voit syyllistyä rikokseen. Sisäpiiritiedon väärinkäytöstä säädetään arvopaperimarkkinalaissa, ja sitä valvoo Finanssivalvonta.  Väärinkäytöstä voi saada jopa linnareissun!

Asuntosijoittamisessa sen sijaan sijoittaja saa tietää kaikesta kaiken ja hyödyntää kaikkea käsiinsä saamaansa tietoa esimerkiksi tarjolla olevasta sijoitusasunnosta, sen yhtiöstä, vuokralaiskysynnästä ja alueen kehityksestä. Asuntosijoittajaa ei rankaista markkinoita enemmän tietämisestä samalla tavoin kuin arvopaperimarkkinoilla. Kun tiedät enemmän kuin markkina, muun muassa mahdollisuutesi ostaa sijoitusasunto alle markkinahinnan paranee huomattavasti.

Mitä tämmöiset asiat ovat, joita voisi nähdä asuntosijoittamisen sisäpiiritietona ja sen hyödyntämisenä?

Osta lisää asuntoja taloyhtiöstä, josta jo omistat asuntoja

Tunnet jo taloyhtiön, tiedät kuinka taloyhtiötä hoidetaan, tiedät alueen vuokra- ja vuokrakysynnän tason sekä tunnet alueen muutenkin. Hyvästä taloyhtiöstä useampien asuntojen omistaminen on sitä hyvää keskittämistä: tiedät, että tässä yhtiössä rahalle saa vastinetta ja asuntoon hyviä vuokralaisia.

Tämä on erinomainen esimerkki asuntosijoittajan konkreettisesta sisäpiirin tiedosta, mitä ei julkisesta markkinasta löydy.

Kun omistat yhtiöstä enemmän huoneistoja, nousee varmasti oma mielenkiinto pitää myös taloyhtiöstä huolta uudelle tasolle – ja asuntosijoittajana voit pitää huolta sijoituksistasi esimerkiksi osallistumalla taloyhtiön hallituksen toimintaan. Asuntojen hallinnointi helpottuu kun ne sijaitsevat samalla tontilla, ja tarvittaessa voit saada asuntoihin myös synergiaetuja remontoinnissa tai vuokravälityksessä.

Lue aina taloyhtiön paperit tarkasti, ja pidä kirjaa hyvin hoidetuista taloyhtiöistä

Tarkasta yhtiöjärjestyksestä ainakin se, että onko osakkeet ja neliöt jaettu samassa suhteessa asunnoille. Myös lunastuslausekkeet, yhtiön omistamat liiketilat ja mahdollisesti normaalista taloyhtiölaista poikkeavat yhtiön järjestyssäännöt käyvät ilmi yhtiöjärjestyksestä. Talousarviosta näet, miten hyvin yhtiössä osataan ennakoida tulevaa, millainen on yhtiön hoitokate ja minkä verran rahaa menee yhtiön asioiden hoitamiseen.

Aina, kun löydät hyvän yhtiön, laita se omalla seurantalistallesi. Voit esimerkiksi exceliin kirjata yhtiön tiedot ja merkinnät siitä, miksi kyseessä on mielestäsi hyvä taloyhtiö ja seuraa yhtiötä ja sen aluetta normaalia tarkemmin. Kun jatkossa yhtiöstä tulee tarjolle ostettava sijoitusasunto, sinulla on jo perustiedot hallussasi yhtiöstä, sen vuokratasosta ja vuokralaiskysynnästä, ja voit reagoida tarjouksen muodossa markkinoita nopeammin.

Voit soittaa taloyhtiön isännöitsijälle ja hallituksen puheenjohtajalle

Isännöitsijällä sekä taloyhtiön puheenjohtajalta löytyy usein paras tieto siitä, mitä on taloyhtiön papereiden tulosten takana: onko tulevat remontit merkattu viisivuotissuunnitelmaan tai PTS:ään oikeiden tarpeiden mukaisesti vaiko pelkästään näön vuoksi, ja ollaanko esimerkiksi papereissa mainittua viemäriremonttia tekemässä millä menetelmällä.

Isännöitsijät sekä taloyhtiöiden puheenjohtajat saavat nykyään paljon soittoja, sekä taloyhtiöiden osakkailta että potentiaalisilta asuntojen ostajilta. Ette uskokaan, kuinka monta kymmentä puhelua lähtee käyntiin kun Oikotielle pamahtaa yliopistokaupungista sijoittajia houkutteleva yksiö tarjolle. Kun soitat esimerkiksi isännöitsijälle, valmistaudu soittoosi hyvin äläkä menetä yöuniasi, jos hän ei vastaakaan. Mieti, mitä haluat kysyä mitä papereista ei suoraan näe ja mitä arvoa se tieto tuo sinulle. Valmistautumalla maksimoit sen, että saat vastauksia sinua askarruttaviin asioihin, mutta osoitat samalla kunnioittavasi isännöitsijän aikaa.

Seuraa aluekehitystä mikro- ja makrotasolla

Kaupungit kehittyvät eri vauhtia ja eri suuntiin, mutta niin kehittyvät alueetkin kaupunkien sisällä. Kun huhut Kemiin suunnitellusta biotehtaasta ottivat tuulta purjeisiinsa, sijoittajat tulivat Kemin markkinoille ryminällä ja ostivat sijoitusasuntoja niin keskustasta kuin alueelta, jonne mahdollinen tehdas rakennettaisi (lue Lapin Kansan juttu aiheesta). Arvopaperimarkkinoilla ei juhli osakesijoittaja, joka saa haltuunsa tiedon uuden tehtaan rakentamisesta ennen kuin se on julkista tietoa, vaan tiedosta hyötyy asuntosijoittaja. Asuntosijoittajan tiedonhankintaa ja hankitun tiedon hyödyntämistä ei mikään laki rajoita.

Asuinalueiden kehitykseen vaikuttavat mm. uusien liikenneyhteyksien rakentaminen, palveluiden tulo tai lähteminen sekä esimerkiksi luonnonalueiden kunnostaminen. Esimerkiksi Raide-Jokeri on nostanut tuotto-odotuksia Helsingissä, ja Jyväskylässä on mielenkiintoista seurata Tourujoen kunnostuksen vaikutusta alueen hinta- ja vuokratasoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi