Kasvua kohti – Christian Carpelan tarina
Christian Carpelan on turkulainen nuori asuntosijoittaja, joka kiinnostui sijoittamisesta jo lukioikäisenä. Aluksi osakkeet tuntuivat houkuttelevilta, mutta pian häntä alkoi kiehtoa asuntosijoittaminen. Erityisesti siksi, että asuntosijoittamisessa voi itse vaikuttaa enemmän sijoitustuottoihin ja valita tarkemmin, mihin rahansa laittaa. Myös konkreettisuus ja vakaampi tuotto-odotus vetivät puoleensa.
”Olen henkilönä järjestelmällinen ja analyyttinen. Huomasin, että asunnot sopivat omiin ominaisuuksiini hyvin,” Carpelan kuvailee.
Ensimmäisen sijoitusasuntonsa hän hankki 18-vuotiaana. Kauppa rahoitettiin myyntitöistä saaduilla tuloilla ja sijoitus toteutettiin jo olemassa olevan yrityksen kautta, jonka kautta hän oli tehnyt työtä jo ennen asuntosijoittamisen aloittamista. Yrityksen hyödyntäminen tuntui luontevalta, sillä tavoitteena on rakentaa sijoitustoimintaa ajan myötä laajemmaksi.
Ensiasunto Sijoitusasunnot.comin kautta – sujuvaa ja turvallista etänä
Christianin asuntosijoittamisen ensiaskeleet alkoivat vuonna 2023, kun hän hankki ensimmäisen sijoitusasuntonsa Jyväskylän Toritieltä Sijoitusasunnot.comin kautta. Kyseessä oli täysin remontoitu yksiö muuttovoittoiselta alueelta – juuri sellainen kohde, joka vastasi hänen sijoituskriteereitään. Kaupanteko sujui mutkattomasti ja kokonaan etänä Turusta käsin, mikä oli Christianille tärkeä etu.
”Varausjärjestelmä toimi hyvin ja sain valittua itselleni sopivan kohteen helposti. Kaupat sujui mutkattomasti, vaikka en ollut paikan päällä,” hän kertoo.
Kokemus oli niin positiivinen, että vuotta myöhemmin hän osti toisen samanlaisen asunnon samasta taloyhtiöstä – jälleen Sijoitusasunnot.comin kautta. Kaupankäynti heidän kanssaan oli Christianin mukaan sujuvaa ja vaivatonta myös toisella kerralla. Erityisen hyödylliseksi hän koki kohteisiin sisältyneen tuottotakuun, joka tarjosi tärkeää turvaa sijoittamisen alkuvaiheessa.
”Se helpotti paljon, kun ei tarvinnut heti miettiä vuokralaisen etsimistä.” Christian kertoo.
Tuottotakuu takasi asuntoihin vuokralaisen täyden hallinnan ensimmäisen vuoden ajaksi, mikä teki etähallinnoinnista huomattavasti helpompaa.
Vuokralainen – pitkäaikaisen sijoituksen kulmakivi
Christian näkee hyvän vuokralaisen merkityksen suurena osana asuntosijoittamisen onnistumista. Hänen mukaansa tärkeintä on, että vuokralainen maksaa ajallaan, viihtyy asunnossa ja pitää siitä huolta.
“Jos vuokralaisella on kaikki hyvin, niin vuokranantajallakin on. Silloin asiat sujuvat.”
Hän ei pidä vuokrankorotuksia itseisarvona, vaan painottaa pitkäaikaisia vuokrasuhteita ja hyvää yhteistyötä. Tärkeitä asioita ovat myös vuokralaisen tavoitettavuus ja nopea reagointi mahdollisiin ongelmatilanteisiin.
Sijoituskohteen valinta – selkeä strategia
Christianilla on selkeät kriteerit eri tyyppisille sijoituskohteille. Pitokohteissa hän arvostaa hyviä sijainteja isoissa tai kasvavissa kaupungeissa, mutta asunnon ei tarvitse sijaita ydinkeskustassa. Riittää, että kulkuyhteydet ovat kunnossa ja alueella on kysyntää. Tärkeää on myös, että suurimmat remontit on tehty, jotta isompia yllätyksiä ei ole heti luvassa.
“Asunnon ei tarvitse olla mikään luksus, kunhan se on siisti ja siellä on hyvä asua – sellainen, mihin vuokralainen mielellään jää.”
Christianin pitokohteen kriteerit:
- Hyvä alue
- Iso kaupunki, muuttovoittoinen
- Asunnon ei tarvitse olla ydinkeskustassa, mutta hyvät kulkuyhteydet tulee olla
- Kysytty kohde, hyvä vuokramarkkina -> uusi vuokralainen löytyy tarvittaessa
- Asunnon isot remontit tulisi olla tehtynä (esimerkiksi kylpyhuone), ettei tule yllätyksiä sen suhteen
- Siisti asunto, joka hoitaa asukkaan tarpeet ja siellä on viihtyisä olla
Flippikohteita hän etsii erityisesti Turun alueelta, josta hänellä on hyvä paikallistuntemus. Niissä tärkeintä on mahdollisuus vaikuttaa asunnon arvoon esimerkiksi pintaremontilla. Hän painottaa myös taloyhtiön ja rakenteiden kuntoa: “Jos löytyy yksittäinen huonompikuntoinen asunto hyvästä talosta, niin se on tosi hyvä lähtökohta. Remonttitaustaa mulla ei ole, mutta tekemällä oppii.”
Christianin flippikohteen kriteerit:
- Lähellä omaa sijaintia
- Mahdollisuutta omalla panoksella vaikuttaa asunnon arvoon
- Rakenteelliset asiat kunnossa, hyvä taloyhtiö
- Asunnon tulee sijaita hyvällä alueella ja sieltä löytyisi yksittäinen vähän huonommassa kunnossa oleva asunto, jonka voisi remontoida.
Katse tulevaisuuteen – suunnitelmallista kasvua
Christianin tulevaisuuden tavoitteet keskittyvät asuntosalkun strategiseen kasvattamiseen. Lähivuosien aikana hän aikoo hankkia lisää pitokohteita sekä laajentaa sijoitustoimintaansa entistä suunnitelmallisemmin. Samalla hän on alkanut perehtyä myös flippaukseen ja etsii Turun seudulta yksiöitä ja kaksioita, joissa on potentiaalia arvonnousuun pintaremontin avulla.
”Tässä vaiheessa tärkeintä on oppia ja jos samalla saa vähän voittoa, niin se on iso bonus,” hän kuvailee.
Vaikka remontointitaustaa ei vielä ole, Carpelan aikoo opetella käytännön kautta. Hän hyödyntää LKV-koulutustaan arvioidessaan kohteiden markkinapotentiaalia ja hintatasoa, myös hänen paikallistuntemuksensa auttaa tunnistamaan oikeat mahdollisuudet. Tulevaisuudessa häntä kiinnostavat myös laajemmat hankkeet, kuten isompien kokonaisuuksien tai jopa kokonaisen talon ostaminen. Yrityksen kautta toimiminen antaa siihen vankan pohjan ja mahdollistaa hallitun kasvun.

Vuokrankorottaminen – Millä perusteella voi korottaa vuokraa?
Pidä sijoitusasuntosi vuokra ajan tasalla – tiedä, milloin ja miten vuokraa voi korottaa oikein.

Älä syytä säätä, jos tuulipuvussa tulee kylmä
Kaikkien asuntosijoittajien ja asuntosijoittajiksi aikovien olisi syytä ottaa tästä tapauksesta opikseen.

Kasvua kohti – Christian Carpelan tarina
Christian Carpelan on turkulainen nuori asuntosijoittaja, joka osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa jo 18-vuotiaana. Häntä kiehtoo asuntosijoittamisen konkreettisuus ja mahdollisuus vaikuttaa itse tuottoihin. – Lue asiakastarina.

”Pankki ei lähtenyt tähän mukaan” – Kun rahoitus on asuntosijoittajan jarru, tee siitä kilpailuetu
Rahoituksen saanti on kiristynyt, mutta samalla avautuu mahdollisuus erottautua muista. Ymmärtämällä pankkien ajattelutavan, kehittämällä omaa toimintaa ja vähentämällä riippuvuutta lainarahasta voi kääntää haastavan markkinan edukseen. Lue, miten rakentaa kilpailuetua tiukentuneessa rahoitusympäristössä.