Sisältöön sitemap
11.07.2025

”Kaikkien lemmikkien kieltäminen vuokrailmoituksessa – onko kilpikonna kuitenkin ok?”

Kuvittele tämä: Saat vihdoin täydelliseltä vuokralaiskandidaatilta viestin koskien asuntoasi, jota uhkaa tyhjä kuukausi kun sopivaa vuokralaista ei ole meinannut löytyä edellisen vuokralaisen ilmoitettua muutostaan toiselle paikkakunnale.

Omalla palkallaan vuokransa maksava, siistin oloinen, pitkäaikaista kotia etsivä nuori nainen. Kaikki vaikuttaa täydelliseltä, kunnes hän mainitsee sivulauseessa: ”Minulla on muuten pieni kilpikonna, mutta se on tottunut kerrostaloasuja, ei pidä minkäänlaista ääntä mikä kuuluisi asunnon ulkopuolelle ja Kalle-kilpparini pysyy aina koko ajan terraariossa.”

Yhtäkkiä huomaat miettiväsi, että voinko vuokranantajana kieltää tuonkin? Pitääkö muka lemmikit aina sallia vuokralaisille? Entä jos sattuu joku vahinko ja joudun maksumieheksi?

Vuokranantajana lemmikkien salliminen tai kieltäminen ei ole vain yksittäinen rastiruutuun-valinta. Se on päätös, joka voi vaikuttaa niin hakijamäärään, vuokralaisen laatuun kuin sijoituksesi tuottopotentiaaliin.

Tässä blogissa pureudumme siihen, mitä laki sanoo lemmikeistä vuokra-asunnoissa, mitä strategisia vaikutuksia lemmikkirajoituksilla voi olla ja miten asuntosijoittaja voi linjata asian fiksusti ilman, että vuokralaismarkkina tarpeettomasti kapenee.

1. Laki ja käytäntö – saako vuokranantaja kieltää lemmikit?

Vuokranantajalla on oikeus päättää, saako hänen omistamassaan asunnossa pitää lemmikkejä. Laki ei velvoita sallimaan niitä. Tämä koskee kaikkia lemmikkieläimiä, kuten koiria, kissoja, jyrsijöitä, akvaarioita ja terraarioita.

Poikkeuksen muodostavat avustajaeläimet, kuten opaskoirat. Niiden kieltämistä ei sallita edes vuokrasopimuksella, sillä kyseessä on lailla turvattu oikeus henkilölle, joka tarvitsee eläimen avukseen jokapäiväisessä elämässä. Opaskoiraa ei juridisesti käsitellä lemmikkinä vaan avustajana. Muiden lemmikkien kohdalla vuokranantaja voi vapaasti määritellä, mitä sallitaan ja mitä ei.

Jos vuokralainen esimerkiksi sokeutuu vuokrasuhteen aikana, hänellä on oikeus pitää omassa kodissaan mukanaan opaskoiraa, vaikka vuokrasopimuksessa olisi alun perin ollut lemmikkikielto. Avustajaeläimen kohdalla lemmikkikielto ei päde, koska kyseessä ei ole mitenkään tavanomainen lemmikki, vaan henkilön toimintakykyä ja arkea välttämättömästi tukeva apuväline, jonka käyttöön on lailla turvattu oikeus.

Vaikka laki sallii lemmikkien kieltämisen, käytännössä päätös vaikuttaa myös siihen, miten asunto houkuttelee vuokralaisia. Tiukasti muotoiltu kielto voi kaventaa asuntoon hakijoiden määrää huomattavasti. Monilla hyvillä vuokralaisehdokkailla on lemmikki ja esimerkiksi yksiössä asuva koira tai kissan kanssa muuttava opiskelijapariskunta saattaa muuten olla kaikin puolin erinomainen valinta.

On hyvä muistaa, että lemmikkien mahdollisesti aiheuttamat vahingot ovat aina vuokralaisen vastuulla. Siksi asiasta kannattaa sopia selkeästi jo vuokrasopimusta laadittaessa. Sopimukseen on hyvä kirjata ehto, että lemmikkien aiheuttamaa kulumista ei pidetä tavanomaisena asumisen kulumisena, vaan vuokralainen vastaa niistä erikseen.

📌 Nosto: Lemmikkien pitäminen ei ole asumisen perusoikeus, mutta ehdoton kielto voi karsia hyviä hakijoita.

2. Strateginen näkökulma: mihin kaikkeen lemmikkikielto vaikuttaa?

Lemmikkikielto ei ole vain henkilökohtainen valinta, vaan sillä on myös strategisia vaikutuksia sijoitusasunnon tuottoon ja riskeihin. Vuokranantajan kannattaa miettiä, millaisia vaikutuksia ehdoton kielto tai joustava linja lemmikkeihin voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä.
Ensimmäinen ja usein aliarvioitu vaikutus liittyy hakijamäärään. Monilla vuokralaisehdokkailla on lemmikki ja lemmikkien kieltäminen rajaa automaattisesti pois ison osan potentiaalisista vuokralaisista, myös sellaiset joilla on esimerkiksi akvaario tai terraarioeläin. Se voi pidentää vuokrausaikaa ja johtaa tyhjiin kuukausiin. Riski kasvaa erityisesti silloin, kun alueella on paljon kilpailevia vuokra-asuntoja tai asunto ei erotu edukseen muulla tavalla.

 

Sallimalla ainakin kiltit ja sisäsiistit lemmikit et karsi suoraan kaikkia potentiaalisia vuokralaisehdokkaita, joilla on lemmikkejä, ja voit tehdä päätöksen vuokralaisvalinnasta tapauskohtaisesti. Näin me itse ilmoitamme monesti omissa vuokrailmoituksissamme sallivamme kiltit ja sisäsiistit lemmikit.

Toinen näkökulma liittyy asunnon kuntoon ja huoltoon. On totta, että lemmikit voivat joskus aiheuttaa pintojen kulumista tai vaatia tavallista perusteellisempaa siivousta vuokrasuhteen päättyessä. Toisaalta myös lemmikittömät vuokralaiset voivat jättää jälkiä asuntoon, tärkeämpää kuin lemmikin olemassaolo on vuokralaisen yleinen huolellisuus. Keskeistä onkin se, hallitaanko mahdollisia riskejä ennakolta selkeillä sopimusehdoilla vai torjutaanko ne kokonaan, mikä voi samalla supistaa potentiaalisten vuokralaisten joukkoa.

Totta kai on tilanteita, joissa lemmikkikielto voi olla perusteltu. Esimerkiksi jos vuokranantaja tai hänen perheenjäsenensä on allerginen tai asunto halutaan pitää allergiavapaana tulevia vuokralaisia varten, lemmikkien kieltäminen voi olla täysin ymmärrettävää. Tällöin kyse ei ole asenteista tai tarpeettomasta rajaamisesta, vaan konkreettisesta terveydellisestä syystä tai tietoisesta linjauksesta, joka voi palvella tiettyä vuokralaisten kohderyhmää.

3. Käytännön rajanveto

Lemmikkikielto ei ole kaikki tai ei mitään -päätös. Käytännössä vuokranantaja voi rajata lemmikkejä tapauskohtaisesti ja miettiä, mitkä eläimet aiheuttavat todellista riskiä juuri kyseiseen asuntoon. Yksiön omistaja kerrostalossa voi ajatella tilannetta eri tavalla kuin kolmion vuokraaja rivitalossa.

Useimmat vuokranantajat suhtautuvat varauksella koiriin ja kissoihin, etenkin jos kyseessä on uusi tai juuri remontoitu asunto. Riski kynsimisistä, hajuhaitoista tai melusta on todellinen. Mutta toisaalta vuokralainen voi olla vastuullinen eläimenomistaja, joka käy lenkillä kolme kertaa päivässä ja pitää kodistaan erinomaista huolta.

Pienemmät lemmikit, kuten hamsterit, undulaatit tai kilpikonnat, herättävät vähemmän huolta. Niistä aiheutuvat riskit ovat yleensä rajallisia ja helposti hallittavissa. Näissä tapauksissa vuokranantaja voi harkita sallivansa lemmikin tietyin ehdoin, esimerkiksi siten että terraario ei saa aiheuttaa vesivahingon riskiä tai että asuminen tarkastetaan huolellisesti vuokrasuhteen päättyessä.

Allergiariskit ovat todellinen peruste rajoituksille, jos asunnossa on tarkoitus myöhemmin majoittaa esimerkiksi perheenjäseniä tai jos sijoittaja haluaa säilyttää kohteen mahdollisimman allergiavapaana. Tällöin kielto voi olla perusteltu, mutta sekin kannattaa selkeästi vuokrailmoituksessa.

Sijoittajan kannattaa miettiä, missä tilanteissa hän on valmis neuvottelemaan. On eri asia sanoa ilmoituksessa ”lemmikit eivät ole sallittuja” kuin ”lemmikeistä sovitaan tapauskohtaisesti”. Toinen jättää oven raolle, toinen sulkee sen kokonaan.

Miten me toimimme ja miksi

Me Sijoitusasunnot.comilla sallimme kiltit ja sisäsiistit lemmikit vuokra-asunnoissamme. Lemmikit ovat monelle tärkeä osa elämää ja usein yhtä kiinteä osa kotia kuin kuka tahansa muu perheenjäsen. Sen sijaan, että sulkisimme ovet kaikilta eläimiltä, haluamme varmistaa, että vuokrasuhde toimii hyvin molempien osapuolten kannalta.

Kirjaamme aina vuokrasopimukseen ehdon, jonka mukaan lemmikkien aiheuttamaa kulumista ei katsota normaaliksi elämisen jäljeksi. Tämä tarkoittaa, että vuokralainen on vastuussa mahdollisista lemmikin aiheuttamista vahingoista ja asia on selkeästi sovittu jo sopimusta tehdessä.

Meille tärkeintä on luottamus, avoimuus ja ennakoitavuus. Kun asiat on kirjattu selkeästi ja vuokralaisen kanssa on käyty keskustelu jo ennen muuttoa, vältetään väärinkäsitykset ja yllätykset. Näin syntyy reilu vuokrasuhde, jossa kaikki tietävät, missä mennään myös kilpikonnat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi