Kesäkuukausien kuumat vuokrausmarkkinat: Näin vuokraat asuntosi huippuhintaan
”Hei! Olen muuttamassa kaupunkiin yliopistopaikan/ammattikorkeakoulupaikan johdosta. Etsin yksiötä tai kaksiota läheltä kampusta, voin maksaa vuokraa xx €/kk. Olen rauhallinen ja luotettava vuokralainen, en tupakoi ja luottotiedot ovat kunnossa.”
Ylläolevan kaltaisia viestejä alkaa tippua vuokra-asuntoja välittäville keskustelupalstoille hirmuisella tahdilla, kun yliopistot, ammattikorkeakoulut ja muut opinahjot ilmoittavat opiskelijavalinoistaan. Heinäkuun alun ja elokuun lopun väliin osuukin vuoden kuumin vuokra-asuntojen hakupiikki, jolloin vuokralaiset kilpailevat parhaista asunnoista ja vuokranantajat parhaista vuokralaisista.
Tämän lyhyen, kuukaudesta kahteen kuukauteen kestävän ikkunan aikana moni vuokralainen löytää itselleen uuden kodin, ja moni asuntosijoittaja itselleen uuden vuokralaisen.
Tässä aikaikkunassa asuntosijoittaja, jolla on opiskelijalle (tai kahdelle) sopiva asunto, voi hakea itselleen parempaa tuottoa tekemällä vuoden määräaikaisen sopimuksen opiskelijan kanssa tässä aikaikkunassa. Ahnehtimaan ei pidä lähteä, vaan fiksu asuntosijoittaja voi tässä vuokra-asuntojen kysyntäpiikissä tehdä sekä itsensä että vuokralaisensa kannalta hyvän diilin.
1. Varsinaisia opiskelija-asuntoja ei riitä läheskään joka vuosi kaikille halukkaille. Tähän kysyntään vapaarahoitteisten markkinoiden vuokra-asunnot vastaavat – kaikki kuitenkin tarvitsevat kodin itselleen.
2. Iso osa opiskelija-asunnoista on soluasuntoja. Valtaosa yhden hengen talouksista kuitenkin valitsee itselleen kymmenen kertaa kymmenestä yksiön, mikäli semmoinen on tarjolla.
3. Yllättävän pienet asunnotkin kelpaavat etenkin ensimmäisen vuoden opiskelijoille (sekä esimerkiksi soluasunnoista tarpeekseen saaneille). Tällöin asuntojen yhteydessä tulee olla asumista tukevia toimintoja ja tiloja, kuten esimerkiksi pyykkitupa ja aulatiloja, sekä lähialueella ravintolaa ja kauppaa.
Koska lähes jokainen yksin asuva opiskelija haluaa yksiön, ja tarve vuokrata yksiö nousee heti opiskelupaikan varmistuttua, on yksiöistä vähemmän tarjontaa kuin mitä niille on kysyntää heinä-elokuussa, jolloin potentiaaliset vuokralaiset ovat valmiita kilpailemaan asunnoista siinä missä vuokranantajatkin ovat valmiita kilpailemaan hyvistä vuokralaisista muina vuodenaikoina hiljaisen vuokrakysynnän aikana. Vuokralaisen kilpailuvaltteja voivat olla esimerkiksi halu sitoutua asuntoon vuodeksi tai maksaa siitä korkeampaa vuokraa.
Esimerkiksi asuntosijoittajia kiinnostavassa Jyväskylässä kuumimpaan sesonkiin kesällä tehtäviin vuokrasopimukseen saa karkeasti arvioiden noin 20-50 euroa enemmän vuokraa kuukaudessa kuin esimerkiksi joulukuussa. Tämä johtuu juurikin kasvaneesta kysynnästä. Kun kesäkuukausina ”annetaan vuokralle” ilmoitukseen tulee parikymmentä kyselyä ja näistä löytyy se kymmenen potentiaalista vuokralaista tutustumaan asuntoon, on talvikuukausina huomattavasti hiljaisempaa – ja vaikeampaa löytää sijoitusasuntoon asiansa hoitava vuokralainen.
Kun määräaikaisen sopimuksen tekee vuodeksi kerrallaan siten, että se päättyy seuraavan heinä- tai elokuun loppuun, pääsee asuntosijoittaja vuokralaisen vaihtuessa tarjoamaan asuntoa vuokralle aina parhaaseen sesonkiin. Asunto ei pääse tyhjenemään marraskuussa, eikä sijoittajan aikaa mene asunnon vuokraukseen kuin kerran vuodessa. Ja koska asuntoa markkinoidaan kuumimmalla mahdollisella hetkellä, ei tätä aikaa asunnon vuokraamiseen tuhraudu läheskään yhtä paljon kuin marraskuussa.
Ja tällä toimintatavalla on iso vaikutus myös sijoittajan saamalle tuotolle: 25 euroa enemmän vuokraa kuukaudessa yhdestä asunnosta on 300 euroa vuodessa.
Auta ja opasta uutta vuokralaista määräaikaisen sopimuksen kanssa
Mikäli lähdet toteuttamaan asuntosijoittamista ja vuokraustoimintaa tällä mallilla, suosittelemme lämpimästi käymään määräaikaisen vuokrasopimuksen lainalaisuuksia tarkasti vuokralaisen kanssa. Näin ennaltaehkäiset mahdollisia ongelmia tai haastavia tilanteita vuokrasuhteen edetessä.
Vuokralaisen kanssa kannattaa molempien yöunien vaalimiseksi käydä varuilta läpi se, mitä määräaikainen vuokrasopimus tarkoittaa. Etenkin se, että sitä ei kumpikaan osapuoli voi irtisanoa kesken sopimuskauden – ei vuokralainen eikä vuokranantaja. Etenkin kotoaan ensimmäistä kertaa pois muuttava nuori opiskelija ei todennäköisesti tunne AHVL:ää, eikä todennäköisesti tiedä sitäkään että vuokranantajan pitää maksaa vastiketta asunnosta ja lyhentää lainaa tiettynä päivänä, ja sen takia olisi ensiarvoisen tärkeää että vuokra maksetaan sovittuna päivänä.
Käykää vuokralaisen kanssa myös vähintään suullisestä läpi, että miten toimitaan jos asunnosta on päästävä muuttamaan kesken sopimuskauden. Elämä voi yllättää, esimerkiksi vuokralaisen opinnot voivat jäädä Kuopiossa kesken ja hän saa työpaikan Vaasasta, ja määräaikaista sopimusta olisi vielä kahdeksan kuukautta jäljellä. Tämän käytännön järjestelyihin on paljon vaihtoehtoja (esimerkiksi kuukauden vuokraa vastaava sopimussakko, lähtevä vuokralainen auttaa vahvasti uuden vuokralaisen löytämisessä ja asuntonäyttöjen pitämisessä tai lähtevä vuokralainen muuttaa aikaisemmin pois, jotta uusi vuokralainen pääsee muuttamaan nopeammin asuntoon), joista vuokranantaja voi vuokralaisen kanssa tapauskohtaisesti sopia.
Piditkö lukemastasi?
Tilaa uutiskirjeemme, ja pysyt askeleen edellä muita asuntosijoittaja. Voit halutessasi perua uutiskirjeen koska tahansa muutamalla painalluksella.
Lue seuraavaksi
Asuntorahastosijoittajilla on vielä yksi ikävä yllätys edessään
Asuntorahastoon sijoittamista ei voi sanoa kovin hyväksi sijoituskohteeksi. Kenenkään ei pitäisi päätyä muuhun lopputulokseen, jos laskee lukuja yhtään läpi. Silti asuntorahastoissa on kiinni pääomia yli 10 miljardia euroa, vielä toistaiseksi.
Vuosi 2024: Haastavan markkinan voittaminen ja katse tulevaisuuteen
Ensimmäisenä vuodesta 2024 tulee mieleen, että meitä ei missään kohtaa vaivannut se, että markkina oli haasteellisempi. Emme valittaneet olosuhteista, koska siitä ei ole koskaan mitään hyötyä, vaan keskityimme toimimaan optimaalisesti.
Uuden kohteen haltuunotto ja toimenpiteet ennen myyntiä
Ennen jokaisen kohteemme laittamista myyntiin, teemme pohjalle paljon työtä ennen kuin asuntoja voi edes asunto-osakkeina myydä ja ostaa. Tämä on monelle piensijoittajalle aika vieras asia, jonka vuoksi tässä kirjoituksessa on avattu perusasioita, jotka tähän prosessiin liittyy.