Opas vuokrailmoituksen kuvien valokuvaamiseen ja kuvien editointiin nykyaikaisella kännykällä
Vaikka kännyköiden kamerat ovat kehittyneet hirmuisin harppauksin kymmenen vuoden aikana, niiden polttoväli ei ole tahtonut olla tarpeeksi laaja asuntojen valokuvaamiseen. Viime vuosina tähänkin on saatu kehitystä: tarjolla on puhelimen kameran päälle kiinnitettäviä linssejä, sekä kännyköitä, joissa on useampi kamera erilaisia tilanteita varten.
Keskityn tässä tekstissä sijoitusasuntojen valokuvaamiseen kännykällä, josta löytyy laajakulmainen kamera. Käymme myös läpi, kuinka voit editoida kännykällä valokuvistasi sellaiset, että asuntosi varmasti erottuu vuokramarkkinoilla.
Järjestelmäkamerat peittoavat yhä kännykkäkamerat niin ominaisuuksissa kuin kuvanlaadussa. Kännykällä valokuvaamisessa on kuitenkin isoja etuja asuntosijoittajalle: käyttö on helppoa, puhelin kulkee käytännössä aina mukana, ja valmiit kuvat on helppo siirtää niin omiin arkistoihin kuin vuokrailmoituksiinkin. Niinpä mikäli asuntosijoittajalla ei ole harrastuneisuutta valokuvaamiseen tai intoa syventyä järjestelmäkameran käyttöön tarkemmin, on nykyaikaisella kännykällä valokuvien ottaminen oikein hyvä valinta.
Millainen kamerakännykkä kannattaa hankkia asuntojen valokuvakseen?
Ensin kännyköissä oli yksi kamera takana, sitten yksi takana ja toinen edessä, ja nykyään on saatavilla kännykkämalleja, joissa voi olla jopa viisi kameraa kännykän takana! Määrä ei kuitenkaan välttämättä korvaa laatua, sillä kamerajärjestelmiä on erilaisia: joissakin kännyköissä useampi kamera ei välttämättä tarkoita, että siinä olisi lyhyt polttoväli – toisin sanoen, että sillä voisi ottaa laajakulmaisia kuvia. On mahdollista, että kännykässä on normaalin kameran lisäksi esimerkiksi yökuvaukseen tai makrokuvaukseen suunniteltu kamera.
Jotta kännykällä saisi parhaiten juuri asunnon vuokrausta edistäviä valokuvia, on oleellista, että siitä löytyy laajakulmakamera. Laajakulmakamera löytyy jo useasta kännykästä, jossa on takana kolmoiskamera. Laajakulmakameralla kameran kuvakulma laajenee, eli käytännössä kameran zoomiksi tulee 0,5 kännykän normaaliin kameraan nähden. Tämän kaltainen kamera löytyy esimerkiksi omasta Samsung S20 FE -puhelimestani.
Kolme linssiä puhelimen takana: yksi laajakulma, yksi ”normaalilinssi” ja yksi telelinssi.
Näkymä kameran laajalla linssillä
Näkymä kameran normaalilla linssillä. Ero on huomattava.
Polttovälillä tarkoitetaan sitä, miten laaja tai kapea kameran tai objektiivin kuvakulma on, ja kuinka paljon se suurentaa kuvaa. Polttoväliä mitataan kameroissa millimetreissä. Pienempi polttovälilukema (esimerkiksi 23mm) tarkoittaa laajempaa kuvaa ja vähemmän suurrennosta, ja isompi polttovälilukema (esimerkiksi 85mm) taas kapeampaa kuvakulmaa ja isompaa suurrennosta, eli zoomia. Polttovälin vaikutusta kuvaan voi tarkastella esimerkiksi tästä Nikonin hienosta simulaattorista.
Lyhyt polttoväli eli laajakulmakuva on asuntosijoittajan sekä vuokra-asuntoa etsivän ystävä, sillä laajakulmakuvaan saadaan asunnosta enemmän tietoa. Keittiö saadaan kokonaisena, kaappeineen ja mahdollisine tiskikoneineen kuvaan, samoin kuin esimerkiksi wc:n kaappitila ja mahdollinen pyykinpesukoneen paikka. Näin potentiaaliset vuokralaiset saavat helposti tarvittavan tiedon asunnosta kuvista. Hyvät ja erottuvat kuvat antavat myös vuokranantajasta asiallisen kuvan vuokralaiselle.
Asunnon valokuvaaminen kännykällä käytännössä
Yksi: Puhdista kameran linssi
Kännykän kameran linssiin jää helposti sormenjälkiä, vesi- tai hikipisaroita, ruoantähteitä ja ties mitä muuta. Pyyhkäise pari kertaa linssiä mikrokuituliinalla tai vaikka (puhtaan) paidan helmalla. Ero likaisen ja puhtaan linssin välillä on huomattava!
Kaksi: Ota kuvat päivänvalossa
Auringonvalo toimii asuntokuvissa loistavasti. Avaa siis verhot auki ja päästä valo asuntoon niin näet, miten hienosti se tuo asunnon pinnat eloon.
Kolme: Laita asunnon valot joko kiinni tai päälle, tilanteesta riippuen
Monet parhaista asuntojen myynti-ilmoitusten kuvista on otettu siten, että asunnon valaisimet on kiinni, jolloin asuntoon tuo valoa vain auringon valo. Toisaalta on myös paljon valokuvia, missä asuntojen valot on jätetty päälle, tai osa valoista on päällä. Kysymykseen ”laitanko kattovalon/jalkalampun päälle vai kiinni valokuvauksen ajaksi” ei ole yhtä tai oikeaa vastausta. Monesti valokuvan valkotasapainon saa luonnollisemmaksi ja tasapainoisemmaksi, jos kuvataan valot kiinni. Mutta meillä Suomessa valoisa aika on rajallinen, ja esimerkiksi pesuhuoneissa ei monesti ole ikkunoita, voi valoja pitää päällä kuvauksen ajan.
En näkisi että sillä on hirveää eroa asunnon vuokrattavuuden suhteen, onko valokuvat otettu pelkästään vallitsevalla valolla vai myös keinovalot päällä. Nyrkkisääntönä pitäisin kuitenkin sitä, että mikäli valoa on käytettävissä, niin jätä keittiön, olohuoneen ja makuuhuoneiden valaisimet kiinni. WC:ssä, vaatehuoneessa, pesutiloissa ja saunassa valot kannattaa kytkeä päälle. Mikäli tiloissa on valaisimet, jotka antavat kellertävää valoa, voidaan keltaisuutta säätää kylmemmäksi editointivaiheessa.
Monesti asuntosijoittaja ottaa valokuvat asunnostaan silloin kun se on tyhjänä vuokralaisesta ja huonekaluista. Silloin siellä ei välttämättä ole edes kattovalaisimia, eikä välttämättä sähköjäkään. Tällöin kannattaa varata kuvaukselle aurinkoinen päivä, tai esimerkiksi ottaa mukaan akkukäyttöinen työmaavalo.
On myös syytä muistaa, että nyt ei puhuta asuntojen myynti-ilmoitusten valokuvien kuvaamisesta, vaan vuokrausta varten otettavista valokuvista.
Neljä: Ota kuvat vyötärön korkeudelta
Silmien tason sijaan ota kuvat asunnosta vyötärön korkeudelta. Vaikka ei heti alkuun uskoisi, niin tältä korkeudelta saat luonnollisimman kuvakulman asuntoosi. Samalla saat sopivassa suhteessa valokuvaan sekä kattoa, että lattiaa. Kun otat valokuvia keittiöstä tai wc:stä tai muista tiloista, missä on kiintokalusteita, ota kuvat siltä korkeudelta, että työtasot ovat näkyvissä.
Viisi: Ota valokuvat kamera vaakatasossa
Asuntojen vuokraussivut on suunniteltu vaakakuville. Pystykuvat jättävät reunoille tyhjän tilan ja monesti pystykuvan rajauksesta tulee tämän johdosta vääristävä.
Etenkin asunnon ”pääkuvan” eli sen, joka on ilmoituksen profiilikuva ja joka näkyy asuntoja selatessa hakutuloksissa on syytä olla vaakatasossa. Mikäli se on kuvattu pystyssä eikä tämän johdosta anna parasta mahdollista kuvaa asunnostasi, potentiaalinen vuokralainen ei välttämättä edes klikkaa ilmoitustasi auki. Ensivaikutelma on hyvin tärkeä.
Suosittelen lämpimästi ottamaan vaakakuvia vuokrakohteesta, vaikka huone olisikin muutoin parempi pystykuvalle.
Kuusi: Pidä seinät ja pystylinjat suorina, käytä ristikkoa apuna
Yksi yksinkertaisimmista tavoista saada oma sijoitusasunto erottumaan muista vuokrailmoituksista on pitää valokuvissa pystylinjat suorassa. Tässä on oiva apu avata oman kännykkäkameran asetukset, ja sieltä ottaa ruudukko käyttöön. Näin näet heti kuvaa ottaessasi, kuinka suorassa saat seinät pysymään.
Laajakulmalla kuvattaessa linjat monesti menettävät suoruuttaan, ja kuviin tulee kännykkäkamerasta riippuen isompi tai pienempi kalansilmäefekti. Tästä ei pidä huolestua, se voidaan korjata editointivaiheessa.
Ristikon eli gridin saa päälle kameran asetuksista. Kuvakaappaus Androidin vakiokamerasta.
Seitsemän: Jos pitää zoomata, käytä jalkojasi tai vaihda takakameraa
Normaalisti kännykässä zoomaaminen on toteutettu täysin kameran ohjelmistolla, eikä linssin optiikalla. Tämän johdosta kännykän zoomin käyttäminen heikentää kuvanlaatua huomattavasti. Joten mikäli haluat zoomata tai rajata kuvaa, niin käytä jalkojasi: liiku eteenpäin ja taaksepäin. Näin kuvan laatu ei kärsi.
Kuvien editointi kännykällä
Huonoa kuvaa ei kuvankäsittely pelasta. Pienellä editoinnilla voi kuitenkin asunnon hyviä puolia korostaa entisestään. Editoinnit kannattaa pitää suhteellisen maltillisina ja keskittyä asioiden korostamiseen sen sijaan, että lähtisi kunnolla säveltämään ja räjäyttämään pottia kaikella mahdollisella HDR-editoinnilla ja kohinanpoiston pixelinviilaamisella.
Henkilökohtaisesti käytän asuntokuvien muokkaamiseen kännykällä kahta ohjelmaa: SKRWT ja Snapseed. Ja monesti pärjään pelkällä Snapseedillä. Molemmat ohjelmat on saatavilla sekä Androidille että IOS-järjestelmille. SKRWT maksaa pari euroa, Snapseed on ilmainen työkalu. Suosittelen tämän tekstin lisäksi tsekkaamaan linkkaamani kattavan käyttöoppaan YouTubesta.
SKRWT:llä on minun käsissä vain yksi tehtävä, ja tässä se on tajuttoman hyvä: sillä saa perspektiivin korjattua loistavasti. Mikäli seinät eivät menneet valokuvausvaiheessa täysin suoraan (ei ne kuitenkaan koskaan mene täysin suoraan vaikka kuinka yrittäisi), niin SKRWT:llä ne on kätevä säätää kohdilleen.
Muuta en tällä apilla kuviin teekään.
Snapseedissä sitten voikin tehdä kaiken muun – ja itseasiassa Snapseedissäkin on toimiva perspektiivinkorjaustyökalu. Olen itse kuitenkin tykännyt SKRWT:n työkalusta enemmän, ja siinä on erinomainen linssivääristymän poisto, ja siksi käytän sitä.
Käydään seuraavaksi läpi kuvakaappauksien kera normaali editoinnin kulku läpi.
SKRWT
Kun editoin kuvia, säädän ensin SKRWT:llä perspektiivin kohdilleen.
Valittuasi kuvan jota haluat editoida, tarvittavat työkalut löytyvät alapalkista. Kun valitset työkalun, esimerkiksi kääntötyökalun, aukeaa alas säätörulla, jota rullaamalla saat säätöjä tehtyä.
Aloitan korjaamalla laajakulmakuvista linssivääristymän pois. Kuten aiemmin mainitsin, etenkin laajakulmakuvia otettaessa kuviin tulee monesti kalansilmävääristymää. Tällä säätimellä se saadaan korjattua. Sen jälkeen käännän pyöritys-työkalulla kuvan suoraan. Kun se on tehty, varmistan perspektiivityökaluilla, että pystylinjat ovat suorassa.
Muuta en tällä appilla kuviin teekään. Loput hoituvat Snapseedillä.
Kuva 1: Alkunäkymä SKRWT:ssä, kun olen valinnut kuvan jota haluan editoida
Kuva 2: linssivääristymän korjaus
Kuva 3: horisontin suoritus, eli työtasot ja muut suoraan
Kuva 4: pystylinjojen eli seinien suoritus
Ennen ja jälkeen perspektiivin korjauksen.
Snapseed
Tähän olohuonekuvaan halusin lisätä kirkkauttaa sisäkattoon sekä kulmaan, jossa on ovi makuuhuoneeseen. Tämä onnistuu nostamalla kirkkautta ”Kuvan säätö” työkalulla aivan kuten aiemmin. Tämän jälkeen painamme oikeassa yläkulmassa olevaa ikonia, jossa on nuoli kahden nelikulmion päällä, jolloin aukeaa valikko mistä valitsemme ”Näytä muokkaukset.”
Näytä muokkaukset -osiosta valitsemme viimeisenä tehdyn ”Kuvan säätö” -muokkauksen, ja painamme keskimmäistä ikonia, missä on pensseli nelikulmion sisällä. Nyt voimme piirtämällä valita, missä kohtaa kuvaa äsken tekemämme säädöt näkyvät. Klikkaamalla alapalkissa olevaa silmäikonia, toistuu punaisella värillä ne osiot, minne olemme vaikutuksen maalanneet. Nuolilla voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon muokkauksesta halutaan tuoda lopulliseen kuvaan.
Ennen ja jälkeen kuvat
Yhteenveto
Nykyaikaisilla kännyköillä pystyy hyvin ottamaan sijoitusasunnon vuokrailmoitusta varten valokuvat ja editoimaan ne. Homma ei ole vaikeaa, kun muistaa muutamat kikat. Kunnon järjestelmäkamera osaavissa käsissä on yhä ykkönen kuvanlaadussa, mutta mikäli etsit ketterää tapaa hoitaa kuvaukset itse, kannattaa laajakulmalinssillä varustellulle kännykälle antaa mahdollisuus.
Mikäli sinulla sinulla herää kysyttävää aiheesta, kysy alla kommenttiosioissa tai ole meihin suoraan yhteydessä. Autamme mielellämme parhaamme mukaan.
Vastaa
Lue seuraavaksi
Vinkkejä sijoituslainan neuvotteluun pankissa
Sijoittajan suhde pankkiin tai pankkeihin on tärkeässä roolissa. Listasimme tärkeimmät seikat, joilla olet vahvoilla neuvottelupöydän ääressä.
Vuokratuottolaskuri: Sijoitusasunnon vuokratuoton laskeminen
Vuokratuottolaskuri on asuntosijoittajan tärkeimpiä työkaluja. Sen avulla voi nopeasti ja helposti laskea kohteen vuokratuoton eli sijoituskohteen kannattavuuden ja vertailla eri kohteita keskenään.
Kelan asumismenojen ylärajat ja niiden vaikutukset asuntojen vuokraustoimintaan
Kelan asumismenojen ylärajat ovat herättäneet keskustelua ja niiden vaikutukset näkyvät tällä hetkellä vuokramarkkinoilla. Tässä blogitekstissä käsitellään lyhyesti, mitä asumismenojen ylärajat tarkoittavat, miten ne vaihtelevat eri kaupungeissa sekä miten ne vaikuttavat vuokrattavuuteen ja vuokrankorotuksiin. Kelan tuet eivät kosketa kaikkia vuokralaisia, mutta ylärajoista ja niiden vaikutuksista on silti hyödyllistä olla tietoinen.
Toisaalta ammattilainen on helppo tilata kohteeseen. Kuvat ovat varmasti hyvät ja erottuvuus markkinoilla kuvien kautta parempi. Ammattilaiset laskuttaa sen 100-200€/keikka niin ei kovin paha hinta siitä mielenrauhasta.
Kiitos Tero kommentistasi! Ammattilainen on aina ammattilainen ja peittoaa harrastelijan yhdeksän kertaa kymmenestä. Hyvä pointti.
Hyvä artikkeli tärkeästä asiasta. Liian iso osa portaaleissa näkyvistä kuvista on huonoja.
Yksi vaihtoehto on käyttää ammattimaista kuvankäsittelijää. Heikommistakin kuvista saa hyvät, jos niissä on riittävästi informaatiota, eli pikseleitä. Picmiller on kotimainen palvelu, josta saa alkuun 3 ilmaista kuvanmuokkausta, eikä sittenkään maksa kovin paljon suhteessa sijoitusasunnon tarpeisiin. Aika monet kiinteistövälittäjät ja jopa valokuvaajat käyttää jo palvelua.
Disclaimer: olen osaomistaja. https://www.picmiller.com/
Kiitos Jaakko kommentistasi. Tolkulta vaikuttava palvelu tuo ammattimainen kuvankäsittely! 🙂
Kiitos. Erittäin havainnollistavat ohjeet oleellisesta asiasta.
Millaisia muita vaatimuksia asettaisit kameralle kuin tuon laajakulman? Mitä puhelinkameran arvoja pidät tärkeänä, ja mitä ne pitäisi vähimmillään olla hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi?
Kiitos Ari kommenteistasi! Muita vaatimuksia henkilökohtaisesti en puhelinkameralle itse laittaisi kuin laajakulman. Megapikselien määrällä ei ole väliä, koska kuvia ei kauheasti cropata eikä niistä ole tarkoitus tehdä isoja printtejä, eikä suosittujen puhelinkameroiden sensorien koossa ole tähdellisiä eroja puhelinmallien välillä, eikä mistään taida löytyä mekaanista suljinta. Sensorien pikselien koossa on eroja, mutta ei mitään ratkaisevaa asunnon vuokrattavuuden suhteen.
Mikäli ehdottomasti haluaa asuntojen valokuvausta varten hankkia kännykän ja valita parasta mahdollista rautaa sitä varten, niin puhelinkamera jossa on iso sensori (1/1.3″ tai isompi) ja sensorissa yli 2.0 micronin pikselikoko on se mitä itse lähtisin hakemaan. Erilaiset kuvaustilat, ohjelmisto-ominaisuudet, syvyyttä mittaavat anturit ja aukkoluvut eivät ole asuntoja kännykällä kuvattaessa tärkeitä.
Itse puhelimelle sitten voi antaa enemmän vaatimuksia. (käyttöjärjestelmä, fyysinen koko jne.)
Kiitos! Erittäin havainnollinen ohje editointiin. Vaikka luulin tuntevani Snapseedin jo ennenkin niin olen näköjään käyttänyt siitä vain osaa toiminnoista. Srkwt on uusi tuttavuus mutta otan senkin käyttöön. Tästä oli todellakin hyötyä.
Kiitos Jorma kommenteista! Snapseedissä etenkin tuo ”brush tool” on hienosti piilotettu. Mukava kuulla että tästä oli hyötyä!