Sisältöön sitemap
31.03.2021

Sijoitusasunnon ostaminen yhdessä toisen henkilön kanssa

Monilla on mielessä sijoitusasunnon ostaminen, mutta lompakko ei välttämättä asuntosijoittamisen alkutaipaleella ole tarpeeksi paksu. Mutta jos löisi hynttyyt yhteen kaverin tai anopin kanssa? Kaksi lompakkoa kun on enemmän kuin yksi. Asuntosijoittamisen yksi tärkeimpiä asioita on se, että asuntosijoittamisen ylipäätään aloittaa. Ensimmäisen sijoitusasunnon (linkki) ei ole pakko olla maailman tuottavin ja paras sijoitusasunto, mutta yleisimmät sudenkuopat kannattaa välttää ja on eduksi jos suunnilleen tietää mitä on tekemässä.

Ensimmäisten asuntojen ostaminen kimpassa kaverin, puolison tai vaikka anopin kanssa mahdollistaa sen että sijoitusasunnon pääsee ostamaan pienemmällä omalla pääomalla. Näin aloittamaan pääsee reilusti nopeammin kuin kerryttämällä tarvittavan määrää rahaa itse omaan lompakkoonsa. Kuvitellaan lähtötilanne: vapaita vakuuksia ei ole ja omarahoitusosuus pitää rahoittaa omista säästöistä. Esimerkiksi 50 000 euron asunto-osakkeeseen eli sijoitusasuntoon tarvittava 25-30% käsiraha on yhdelle henkilölle 12 500-15 000€, mutta kahdelle jaettuna vain 6500-7500€. Tämän esimerkin kautta ostamalla sijoitusasunnon kimpassa molemmat osapuolet pääsevät nopeammin kiinni uuteen sijoitusasuntoon ja näin käynnistämään asuntosijoitustoimintaa. Sen lisäksi, että oman pääoman tarve pienenee, on kimpassa asuntosijoittamisessa muitakin hyviä puolia:
  • jaettu riski
  • yhdessä tekemisen ilo
  • enemmän silmäpareja tekemässä analyysia ostettavasta kohteesta
  • erilaisten osaamisalueiden yhdistäminen

Kun ensimmäinen asunto on hankittu ja asuntosijoittamisen ensiaskeleet on otettu konkreettisesti, nälkä usein kasvaa syödessä ja sijoitustoiminta lähtee vääjäämättömästi kasvamaan.

Jaettu riski

Asuntosijoittamisen iloja ja suruja on mukavampi pohtia ja ratkoa yhdessä kuin yksin. 

Kaikessa sijoitustoiminnassa on aina riskejä, ja asuntosijoittamisen riskit, joista voit lukea enemmän ”Asuntosijoittamisen riskit” -blogikirjoituksessa, on monesti mukavampi jakaa toisen henkilön kanssa sen sijaan että kantaisit niitä yksin harteillasi. Sijoitusasuntoja ostaessa kimpassa toisen kanssa riskien realisoituessa niitä päästään yhdessä taklaamaan, ja sijoitusasunnon omistajat toimivat myös henkisenä tukena toisilleen.

Jaettu osaaminen ja eri osaamisalueet

Jos et tästä blogista mitään muuta muista ja lue, niin tämä kappale kannattaa lukea tarkasti.

Kenen kanssa sitä kannattaa sitten sijoittaa? Hyvä nyrkkisääntö yleensäkin bisneksessä on se, että työpari kannattaa valita sen mukaan kenen kanssa on mukava tehdä töitä, eikä sitä jonka kanssa on kiva käydä oluella tai kahvilla. Kahviseuraa on kaupunki kuin kaupunki pullollaan, mutta asuntosijoittamisen kumppani kannattaa valita siten, että miten teidän osaamiset ja intressit kohtaavat. Valitse se henkilö joka on valmis lähtemään näyttämään asuntoa pitkän työpäivän jälkeen potentiaalisille vuokralaisille, se jolta onnistuu yllättävät rautakauppakäynnit viikonloppuna ja jolta paperiasioiden ja vuokralaisilmoitusten täyttö hoituu oikeasti eikä vain puheissa.

Asuntosijoittaminen on lähtökohtaisesti pitkäjänteistä touhua, ellette ole nopeasti flippaamassa ostettavaa kohdetta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdessä samaan asuntoon sijoittaneina tulette tekemään paljon töitä yhdessä! Tästä syystä on erittäin tärkeää keskustella sijoittajakumppanin kanssa etukäteen, siitä miten töitä tullaan tekemään ja miten vastuualueet jaetaan.

Parhaimmillaan kumppanuus voi tarkoittaa sitä että sijoittavat kumppanit täydentävät toisiaan ja homma soljuu kuin vuolaana virtaava tunturipuro. Toinen hanskaa remonttiasiat ja on kiinnostunut nikkaroimaan ja pintaremontoimaan sijoitusasuntoja, kun toinen kumppani verkostoituu aktiivisesti ja etsii uusia kohteita ja vuokralaisia remontin alla oleviin sijoitusasuntoihin. Suosittelen vahvasti käymään kattavan keskustelun ja osaamiskartoituksen tulevan sijoituskumppanisi kanssa, jotta saatte parhaimman lopputuloksen sijoitustaipaleelle.

Pahimmassa tapauksessa kumppanuussuhde menee pahasti ristiin erimielisyyksien ja tekemättömien töiden syystä. Korostamme että hyvä kaveri voi olla huono työkumppani kun tärkeitä mutta ei niin miellyttäviä töitä tarvitsee välillä tehdä, mikäli niitä ei halua ulkoistaa ammattilaisille. Toisaalta jos haluat hyvän happotestin ystävyys/parisuhteelle niin pieniä projekteja kannattaa tehdä, mutta se onko se järkevää sijoitustoiminnan kannalta on eri asia. (Sijoitusasunnot.com ei suosittele ihmissuhteiden testausta asuntosijoittamisen alttarilla)

Työnjaon ja osaamisten lisäksi on tärkeää keskustella siitä, miten asuntosijoittamisen mahdollinen tuotto tullaan käyttämään. Käytetäänkö kassavirta, kasvanut vakuusarvo tai myyntivoitto uusiin urheiluautoihin, rantarolexeihin tai ulkomaanmatkoihin vai keskitytäänkö sijoitustoiminnan kasvattamiseen? Mikäli ette käy tätä keskustelua ennen sijoitustoiminnan alkua ja ylläpidä keskustelua sijoitustoiminnan tavoitteista niin olisi hyvin epätodennäköistä että ristiriitaisia tilanteita ei syntyisi.

Näin ollen on suositeltavaa keskustella taloudellisista tavoitteista ja ajatusmaailmasta, koska meillä kaikilla on omat ajatukset ja haaveet, mitä sijoitustoiminta voi meille mahdollistaa. Raha on valitettavasti yksi alue, josta pariskunnat riitelevät paljon, ja usein ongelmia ei ole kun tuottoja on vähän, mutta mikäli sijoitustoiminta rupeaa tuottamaan (joka on toivottavaa) on tärkeää että tuotoille on selkeät pelisäännöt, ettei onnistunut sijoitustoiminta tule erottavaksi tekijäksi yhdessä sijoittamiselle.

Jaettu osaaminen ja eri osaamisalueet

Asuntosijoittaminen yhdessä kaverin tai kumppanin kanssa sitoo teidät myös yhteen niin pitkäksi aikaa kunnes ostettu asunnot tai asunnot on myyty. Tämä tuo myös potentiaalisia ongelmatilanteita, joita ei aina tule mietittyä. Miten toimitaan, jos sijoituskumppani sairastuu vakavasti, kuolee tai joutuu avioeroon, jossa ei ole avioehtoa?

Mikäli sijoituskumppanit operoivat osakeyhtiön kautta on erittäin suositeltavaa että osakeyhtiön osakkaiden välille on tehty tarkasti tehty osakassopimus. Osakassopimuksessa määritellään toimenpiteet “ns” force majoure tilanteiden varalle, jossa jotain odottamatonta tapahtuu ja asiat on juridisesti sovittu paperille selkeästi.

Näin ollen olisi hyvä, mikäli sijoitat yksityishenkilönä toisen henkilön kanssa, niin on niinsanoitusta force majoure tilanteista edes keskusteltu, mutta vielä parempi jos asioista on jonkinlainen kirjallinen sopimus. Näin ollen mikäli pahin skenaario tapahtuisi, on sillekkin luotu suunnitelma jonka mukaan toimitaan.

Pankkisuhteet

Asuntoa ostaessa yhdessä pienentää tarvittavan pääoman määrää, mutta yksityishenkilöinä sijoittaessa pankkisuhteet saattavat tuoda esiin muutamia haasteita, jotka on hyvä käydä läpi etukäteen.

Kun haetaan rahoitusta asunnon ostamista varten kaikkein selkeintä on pankin panttausten kannalta että rahoitusta haetaan yhdestä pankista. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmilla ostajilla on hyvä olla sama pankki, jolloin ei tule eri pankkien välisistä panttauksesta säätöä. Toinen huomioitava asia on se ,että molempien kannattaa toimia joko yksityishenkilöinä pankkien suuntaan tai perustaa osakeyhtiö, jolle asunto ostetaan.

Se kuinka osakeyhtiötä lähdetään rahoittamaan on toinen asia, mutta siihenkin löytyy erilaisia ratkaisuja. On myös hyvä sopia etukäteen ottaako asunnon ostajat yhteisen lainan, vai erilliset lainat, jolle on sovittuna erikseen omat lyhennysohjelmat, korot jne. Näiden lisäksi yhteisen pankin ottaminen on järkevää, koska vuokranmaksua varten on syytä perustaa yhteinen vuokratili, jonne molemmilla on käyttöoikeus, josta voidaan ottaa automaattiset lyhennykset ja vastikkeet.

Asuntosijoittaminen kimpassa yhtiön kautta

Mikäli suunnittelette pidempää sijoitustaivalta, on hyvä myös miettiä yhtiön perustamista.

Mutta tiivistettynä pidemmässä juoksussa osakeyhtiön perustaminen on järkevää mikäli tavoitteena on hankkia isompi satsi asuntoja pitosalkkuun, esimerkiksi +10 asuntoa. Tämä siksi, koska kulujen ja verojen optimointi toimii osakeyhtiöllä järkevästi ja silloin osakeyhtiön omistajat eivät omista suoraan asuntoja vaan yrityksen osakkeita, joiden kanssa on helpompi pelata verrattuna asuntojen muuttaminen likvidiksi käteiseksi.

Yhteenveto asuntosijoittamisesta kimpassa

Asuntosijoittaminen yhdessä toisen kanssa mahdollistaa

  • useamman asunnon ostamisen salkkuun nopeammin kuin yksin
  • yksittäisen sijoittajan riski pienenee, kun se jakautuu useamman harteille
  • työtaakka pienenee
  • voitte hyödyntää toistenne erilaisia taustoja sekä osaamista

Kun otatte huomioon tässä artikkelissa mainitut asiat, niin asuntosijoittaminen yhdessä ystävän, puolison, anopin tai ventovieraan kanssa kulkee huomattavasti selkeämmin ja tuottoisammin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LIITY ASUNTOSIJOITTAJIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE JA SAAT ENSIMMÄISENÄ TIEDON UUSISTA SIJOITUSKOHTEISTA!

Liity postituslistalle

Liittymällä joukkoon mukaan saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme
  • Työkalut ja oppaat ilmaiseksi käyttöösi
  • Tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi