Lataa ilmainen vuokrasopimuspohja
Lataa vuokrasopimuspohja ilmaiseksi
Painiketta painettuasi siirryt toiseen näkymään, josta voit ladata ilmaisen materiaalin. Liityt samalla sähköpostikirjeemme tilaajaksi. Sitä kautta saat kaikki työkalumme käyttöösi sekä ensimmäisenä tiedon uusista, myytävistä sijoitusasunnoistamme.
Emme koskaan luovuta tietojasi kolmansille osapuolille, ja voit aina halutessasi poistua helposti listaltamme.
Lataa ilmainen vuokrasopimuspohja ja laita asunto vuokralle!
Olemme laatineet ammattimaisen ja lakimiehen tarkistaman ilmaisen vuokrasopimuspohjan. Huolella tehty asuinhuoneiston vuokrasopimuspohja turvaa asemasi vuokranantajana paremmin kuin mikään muu näkemämme vuokrasopimus.
Saat ladattua vuokrasopimuspohjamme ilmaiseksi liittymällä tällä lomakkeella sähköpostilistallemme.
Esikatsele ilmaisia vuokrasopimuspohjiamme
Olemme laatineen vuokrasopimuspohjat niin määräaikaiseen vuokraukseen kuin toistaiseksi voimassaolevaankin asuinhuoneiston vuokraukseen, sekä suomen että englannin kielellä. Saat kaikki nämä asuinhuoneiston vuokrasopimuspohjat muokattavina dokumentteina painamalla täyttämällä ylläolevan lomakkeen.
Alla olevasta painikkeesta voit esikatsella vuokrasopimuspohjaa.
Materiaaleissa myös lisätietoa, vinkkejä ja valmiita vaihtoehtoisia pykäliä
Latamaalla vuokrasopimuspohjan, saat samalla pääsyn materiaalipankkiimme, jossa on lisätietoa, vinkkejä ja valmiiksi kirjoitettuja vaihtoehtoisia pykäliä, joita vuokrasopimukseen voi ottaa mukaan koskien esim. lemmikkieläimiä, maksusitoumusta tai henkilötakausta.
Nämä esimerkit helpottavat vuokrasopimuksen tekemistä erilaisiin tilanteisiin.
Ehdot sopimuspohjan käyttämiseen:
*Nämä malliasiakirjat on tarkoitettu ainoastaan toimimaan esimerkkinä ja auttamaan Asiakkaitamme heidän omien asiakirjojen laadinnassa. Sijoitusasunnot.com ei vastaa malliasiakirjojen oikeellisuudesta, virheettömyydestä, puutteettomuudesta eikä soveltuvuudesta Asiakkaan käyttöön. Asiakas vastaa itse malliasiakirjojen käytöstä ja niiden muokkaamisesta sopimaan omaan tarkoitukseensa. Sijoitusasunnot.com ei vastaa miltään osin malliasiakirjojen käyttämisestä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista tai niiden aiheuttamista riitatilanteista Asiakkaan ja Asiakkaan sopimuskumppanin välillä.
Vuokrasopimuksen ehtojen tarkastelu
Alla on käsitelty tarkemmin vuokrasopimuksen tärkeimpiä ehtoja, jotka olemme ottaneet huomioon vuokrasopimuspohjassamme. Kerromme myös mitä ehtoja itse käytämme ja oman kokemuksen kautta kertyneen näkemyksen eri pykäliin. Numerointi on yhtäläinen sopimuspohjan kanssa. Alla käsiteltyihin asioihin löydät valmiit tekstit lataamalla vuokrasopimuksen lisäosan.
3. Vuokrauskohde
Vuokralaisen (yksinomaisessa) käytössä olevista tiloista voi mainita tässä sopimuksen kohdassa esim. varastokoppi, kerhohuone ja pesutila.
Jos on sovittu että asuntoon tehdään muutoksia, kannattaa ne kirjata sopimukseen. Muutoksia voi olla esim. uuden jääkaapin ostaminen, seinien maalaus tai laminaatin asentaminen. Olemme myös tehneet vuokralaisten kanssa sopimuksia, että maksamme remonttitarvikkeet ja vuokralainen on tekee remontin asuntoon. Jos remontti tehdään hyvin, on tämä vuokranantajalle hyvä sopimus, koska työvoimasta ei tarvitse maksaa. Lisäksi asunnon arvo todennäköisesti nousee ja vuokralaiset viihtyvät asunnossa pitkään, koska ovat kiinnostuneita laittamaan sen hyvään kuntoon.
Erityisen tarkka vuokranantaja voi ottaa myös valokuvia huoneistosta, jotta asunnon kunnosta saadaan selvyys sillä hetkellä, kun asunto luovutetaan vuokralaiselle. Valokuvat ovat erinomaista todistusaineistoa, jos myöhemmin tulee kiistaa onko asunnon kuluminen ollut normaalia vai ei. Jos asunnon kuluminen ei ole ollut vain normaalia kulumista, on vuokralaisella velvollisuus korvata vahingot vuokranantajalle.
Mielestämme valokuvien ottaminen on ihan hyvä idea erityisesti hyväkuntoisiin asuntoihin, mutta se vaatii jonkin verran vaivaa. Meillä on melko vähän erityisen hyväkuntoisia asuntoja eikä meillä ole tullut koskaan kiistaa normaalin kulumisen kanssa, joten emme ole ottaneet kuvien ottamista omaan käytäntöömme.
Huoneistosta voi laatia myös tarkastusraportin, johon vuokralaisen kanssa käydään yhdessä läpi asunnon kunto. Tarkastusraportti laitetaan vuokrasopimuksen liitteeksi.
4. Vuokrausaika
Hyvän vuokratavan mukaan vuokrasopimus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa voidaan kuitenkin sopia vuokrasopimuksen ensimäinen mahdollinen irtisanomispäivä esimerkiksi 11 kuukauden päähän.
Määräaikainen sopimus päättyy sopimuksen päättymispäivänä, jos sopimusta ei uusita.
Lähtökohtaisesti suosittelemme tekemään vuokralaisen kanssa aina vuoden määräaikaisen sopimuksen, joka umpeutuu silloin, kun vuokralaisia on helpoin löytää eli usein heinä-, elo- tai syyskuun aikana. Henkilökohtaisesti sisällytämme vuokrasopimukseen pykälän, joka mahdollistaa määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen, mutta tässä tapauksessa vuokralainen joutuu maksamaan yhden kuukauden vuokraa vastaavan sakon. Jos vuokralainen lähtee sopimuskauden aikana ja tilalle saa heti uuden vuokralaisen, saa vuokranantaja yhden kuukauden vuokran ylimääräistä. Sopimussakko voi olla myös esim. 2 kuukauden vuokraa vastaava summa. Pykälä on myös vuokralaiselle hyvä, koska elämäntilanteen muuttuessa asunnosta pääsee melko pienellä vahingolla eroon.
Sopimusteksti toistaiseksi voimassa olevaan vuokrasopimukseen löytyy lisäinfo -tiedostosta, johon on myös sisällytetty mukaan sakko sopimusrikkomuksesta. Tällöin toistaiseksi voimassa oleva sopimus on muuten samanlainen kuin määräaikainen sopimuskin, mutta se jatkuu sovitun sakkopäivämäärän jälkeen toistaiseksi voimassa niin kauan kuin toinen osapuoli irtisanoo sopimuksen. Huono puoli vuokranantajalle on se, että irtisanominen voi tapahtua huonoon aikaan ja tilalle ei välttämättä löydy heti hyvää vuokralaista. Hyvä puoli on se, että ei tarvitse muistaa uusia sopimusta.
5. Muuttopäivä
Suosittelemme jättämään sopimuskohdan muuttopäivän osalta kuten se on sopimuksessa. Jos muuttopäivä on sovittu AHVL:n mukaan, niin muuttopäivä on kuun ensimmäinen arkipäivä, jolloin muuttopäivä saattaa venyä kuun alusta riippuen viikonlopusta ja/tai pyhäpäivistä, tämä saattaa tuoda ongelmia, jos uusi vuokralainen haluaa muuttaa uuteen asuntoon kuukauden ensimmäisenä päivänä.
7. Vakuus
Vuokrasopimuksessa kannattaa käyttää ehdottomasti termiä ”vakuus” eikä ”vuokravakuus” tai ”takuuvuokra”, koska takuuvuokralla ja vuokravakuudella saa kattaa vain maksamattomia vuokria eikä asunnolle aiheutuneita vahinkoja.
Monesti vakuutena käytetään myös maksusitoumusta ja joskus myös henkilötakausta, joihin löytyy valmiit sopimustekstit sekä henkilötakaukseen hyödyllinen lomake ladattavasta lisäinfoa -tiedostosta.
8. Vuokran korottaminen
Vuokrankorotukseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Vuokran voi sitoa esimerkiksi elinkustannusindeksiin, jolloin vuokranantajan on tarkistettava ja laskettava Tilastokeskuksen sivuilta saatavan tiedon mukaan vuokrankorotus. Muita korotusvaihtoehtoja ovat mm. 2-4% vuosittainen korotus, kiinteä X euron korotus tai näiden yhdistelmä, jota itse käytämme sopimuksessamme (elinkustannusindeksi TAI kiinteä korotus). Vaikka sopimuksessa olisikin pykälä vuokrankorotuksesta, ei se välttämättä tarkoita sitä, että vuokraa kannattaisi korottaa. Usein on järkevämpää koittaa pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta kuin saada maksimaalista vuokraa. Vuokralaisen vaihtuminen kun aiheuttaa aina lisää kuluja ja päänvaivaa.
10. Muut ehdot
Vuokrasopimuksessamme on muissa ehdoissa lukuisia eri pykäliä, joilla pyritään turvaamaan vuokranantajan asemaa ongelmatapauksissa. Ehdot liittyvät mm. tupakointiin, avaimiin, vakuutuksiin, edelleenvuokraukseen ja siivoukseen. Voit oman harkintasi mukaan jättää pykälät sopimukseen tai poistaa osan.
Jos vuokrasopimuspohjassa ei erikseen kielletä tupakointia tai lemmikkejä, ovat ne lähtökohtaisesti sallittuja. Lemmikkien salliminen kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti. Tupakointi on hyvä kieltää aina.
Ota nämä asiat huomioon kun teet vuokrasopimusta Kelan asiakkaalle
”Emme vuokraa asuntoja Kelan asiakkaille, emmekä kansanpukuihin pukeutuneille!” ”Ei Kelan asiakkaille!”, on teksti, jota näkee vuokrailmoituksissa silloin tällöin. Toki tällä saattaa joissain harvoissa tapauksissa välttää ongelmia, mutta linjauksena tämä on melko rankka.
Opiskelijat, alanvaihtajat, sairastuneet, osa-aikatyöntekijät, varusmiehet, työssäkäyvät yksinhuoltajat. Tässä joitakin esimerkkejä Kelan asiakkaista. Kaikki suomalaiset ovat jossain vaiheessa elämäänsä väistämättä Kelan asiakkaita, joten ”Ei Kelan asiakkaille” on äärimmäisen huono teksti kirjoittaa vuokrailmoitukseen.
Suuri osa vuokra-asuntoa etsivistä henkilöistä saa toimeentulonsa joko kokonaan tai osittain Kansaneläkelaitokselta Kelalta. Kela on vuokranmaksajana äärimmäisen luotettava ja oikein
hyödynnettynä Kelan asiakkaista voit saada erinomaisia vuokralaisia pitkäksi aikaa. Kelan tukiviidakosta löytyy hurja määrä erilaisia sääntöjä ja toimintatapoja, joiden mukaan tukia ja vakuuksia myönnetään. Vuokralaiskandidaatit eivät monesti itsekään näitä sääntöjä tiedä, joten he saattavat muuttohuumassaan luvata vakuuden tai vuokrasuhteen aloituksen, vaikka siihen ei resursseja olisi. Vuokranantajana sinun on hyvä tietää muutamia perusjuttuja, jotta osaat reagoida ja tarvittaessa avittaa asukasta Kela-asioissa.
Olen vuokraustoiminnassa törmännyt monesti tilanteisiin, joissa Kelan tukiviidakon tuntemuksesta olisi ollut paljon hyötyä. Päätin kasata kirjoitukseen muutamia vinkkejä, joista toivottavasti on hyötyä sinulle asuntoja vuokratessa!
Vuokravakuus
1. Vakuuden hakeminen
Vuokravakuutta haettaessa vuokralaisen tulee toimittaa Kelaan asuntotarjous, josta ilmenee seuraavat tiedot:
- vuokrattava asunto
- vuokralainen tai vuokralaiset
- vuokranantaja
- vuokran määrä
- se, mille ajalle vuokrasopimus on tehty
- vuokravakuuden määrä.
Asuntotarjoukseksi kelpaa siis vaikkapa sähköpostiviesti, josta yllämainitut asiat selviävät. Vakuuden hakemiseksi ei siis tarvitse olla allekirjoitettua vuokrasopimusta. Pelkillä
yllämainituilla tiedoilla vuokralainen saa haettua päätöksen vakuuden myöntämiselle.
2. Vakuuden myöntäminen
Kela myöntää vakuudet osana perustoimeentulotukea (tämän myönsi ennen sosiaalitoimisto, eli ”sossu”). Vakuuden saadakseen, asiakkaalla tulee olla toimeentulotuen
tarve, eli talouden tulee olla alijäämäinen tai lähellä sitä. Mikäli asiakkaalla on sellainen taloudellinen tilanne, että hän ei muuten pärjää, Kela auttaa asunnonsaannista tällä
tavalla.
Jotta vakuus voidaan myöntää, tulee asiakkaalla lähtökohtaisesti olla tarve muuttamiselle. Muuttaminen mukavuussyistä ei ole perusteltu syy vakuuden myöntämiselle. Jokaisessa kaupungissa on Kelan määrittelemät ”Kohtuullisten asumismenojen rajat”, joiden mukaan tukia ja vakuuksia myönnetään. Tämä tarkoittaa sitä, että jotta vakuus voidaan
myöntää, tulee asumiskustannusten olla kussakin kaupungissa Kelan määrittämän rajan alle. Tukea voidaan myös asuntoihin, jotka ovat tämän rajan yläpuolella, mutta vakuutta ei lähtökohtaisesti näihin hyväksytä. Lista kohtuullisista asumismenoista eri kaupungeissa on nähtävillä Kelan sivuilla.
Muuttotarvevaatimus nousi erikoisesti esille tapauksessa, jossa vuokralaisemme Kelan asiakas oli muuttamassa edullisempaan asuntoon, mutta vakuutta ei myönnetty. Syynä oli se, että nykyinenkin vuokra-asunto oli alle kohtuullisten asumismenojen rajan, joten muuttaminen hienoon remontoituun asuntoomme, olisi perustunut mukavuustekijöihin,
vaikka olikin vuokraltaan edullisempi. Vakuus hoidettiin muulla tavalla ja hänestä saatiin hyvä vuokralainen.
On hyvä ottaa huomioon, että vaikka vuokralaiskandidaatin edellisen asunnon vakuuden maksusitoumus olisi jouduttu realisoimaan, voi vuokralainen saada silti uuden.
3. Vakuuden määrä
Kelan myöntäessä vakuuden, on samantekevää, onko vakuus määrältään 1 vai 2 kuukauden vuokran suuruinen. 3 kuukauden vuokraa vastaava vakuus myönnetään
vain poikkeustapauksissa. Mielestäni kannattaa miettiä vakuuskäytäntöä siltä kantilta, että jos vaadit vuokrailmoituksessa 2 kuukauden suuruista vakuutta, esimerkiksi
1400 euroa, karsit todennäköisesti pois osan vakuutensa rahalla maksavista vuokralaiskandidaateista. Juuri työuransa aloittaneelle nuorelle 1400 euroa voi olla erittäin
suuri raha, mutta vakuuden tullessa Kelasta, on samantekevää, vaaditaanko vakuutta 400 vai 1400 euroa.
4. Maksusitoumuksena vai rahana
Kelan myöntämä vakuus toimitetaan lähtökohtaisesti aina kirjallisena maksusitoumuksena. Vuokranantajan pyytäessä vakuus voidaan kuitenkin myöntää myös rahana suoraan
vuokranantajan tilille. Nähdäkseni ei ole kuitenkaan suurta merkitystä saako vakuuden rahana vai maksusitoumuksena. Mikäli vakuus realisoidaan, tulee Kelalle tehdä molemmissa vaihtoehdoissa tarkat selvitykset ja hakemukset realisoinnista. Lopputulos on sama, oli vakuus otettu vastaan sitten rahana tai maksusitoumuksena. Jos et saa rahoja realisoitua maksusitoumuksesta, et saa niitä pitää myöskään rahavakuudesta. Tarkasta tämä!
5. Maksusitoumuksen vastaanottaminen
Maksusitoumukset toimitetaan lähtökohtaisesti asiakkaalle paperisena postissa. Asiakkaan pyytäessä maksusitoumus voidaan kuitenkin toimittaa myös suoraan vuokranantajalle
suojattuna sähköpostina. Näkisin sähköisen maksusitoumuksen helpoimpana ja nopeimpana vaihtoehtona, joten ehkäpä kannattaa vuokralaiselle tällaista vaihtoehtoa ehdottaa.
6. Maksusitoumuksen voimassaolo
Myönnetty maksusitoumus on voimassa saman ajan kuin vuokrasopimuskin. Mikäli päätät esimerkiksi tehdä vuokralaiselle alkuun 3 kuukauden määräaikaisen vuokrasopimuksen, jolla
testaat hänen maksuhalua ja -kykyä, on maksusitoumus voimassa vain kyseisen vuokrasopimuksen ajan. Jos jatkat vuokrasopimusta uudella sopimuksella, tulee maksusitoumushakemus
tehdä uudestaan. Jos asunnon omistaja vaihtuu vuokrasuhteen aikana, jatkuu maksusitoumuksen voimassaolo, mutta jos vuokrasopimukseen tehdään muutoksia (esimerkiksi
vuokrasopimuksen kestoa muutetaan), tulee maksusitoumus hakea uudestaan.
7. Maksusitoumuksen realisointi
Mikäli asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu, voit joutua realisoimaan vakuuden. Vakuuden realisointi on mahdollista vasta sen jälkeen, kun vuokrasuhde on päättynyt ja
vuokralainen on muuttanut pois. Vakuutta realisoitaessa tulee Kelalle tehdä tarkka selvitys tapauksesta. Tarkemmat ohjeet tähän löydät Kelan sivuilta. Vaatimus tulee toimittaa 3 kuukauden kuluessa siitä, kun vuokrasuhde on päättynyt. Mikäli realisointivaatimus toimitetaan 3 kuukauden jälkeen, se hylätään.
Kelan vuokravakuus vuokrasopimuspohjassa
Mikäli vuokravakuus tulee suoraan Kelalta vuokranantajalle, ei sitä tarvitse erikseen mainita vuokrasopimuksessa. Se toimii periaatteessa samoin kuin normaali rahavakuus. Erona normaaliin rahavakuuteen on toki se, että vakuutta ei saa palauttaa vuokralaisella ja mikäli vakuutta ei palauteta kokonaisuudessaa, pitää siitä tehdä selvitys Kelalle.
Jos taas vuokravakuus tulee maksutitoumuksena, kannattaa se mainita vuokrasopimuksen kohdassa ”vakuus”.
Maksut suoraan vuokranantajan tilille
Mikäli vuokralainen ei maksa vuokraa, voit pyytää Kelaa maksamaan tuet suoraan omalle tilillesi.
Asumistuen osalta maksujen laiminlyöntiä pitää olla tapahtunut 2 kuukauden ajan, jonka jälkeen maksut voidaan kääntää ilman asiakkaan suostumusta suoraa tilillesi. Toimeentulotuen osalta laiminlyönniksi riittää 1 kuukausi, jonka jälkeen saat rahat pyytämällä suoraa tilillesi. Tästä asiasta ei tarvitse mainita erikseen vuokrasopimuksessa.
Kiitoksia hyvästä pohjasta
Kiitos kehuista!
Hei. Löytyykö englanninkielistä pohjaa.
Moikka! Meiltä löytyy pohjat englanniksi sekä määräaikaiselle että toistaiseksi voimassaoleville vuokrasopimuksille, molemmat voi vapaasti ladata sähköpostilistalle liittymisen jälkeen.
/Hei
Löytyykö vuokrasompimus pohjaa ruotsin kielellä ?’
Moikka! Valitettavasti ruotsinkielistä pohjaa meillä ei ole tarjota.
Hyviä pointteja!
[…] jälkeen kun vuokralainen löytyi, välittäjä hoiti osana palvelua kaikki tarvittavat paperit. Vuokrasopparit tulivat heidän kauttaan, joskin kävimme sen vielä yhdessä läpi ennen vuokralaiselle […]
Kiitos hyvästä vuokrasopimuspohjasta!
Kiitos, mukava olla avuksi!
Hei Marketta!
Suurista lähetysmääristämme johtuen sähköpostimme saattavat joutua roskapostiin, joten kannattaa tarkistaa kaikki sähköpostikansiot!
Mitä tulisi ottaa huomioon vuokrasopimuksessa yhteisötalossa asuvien kohdalla.
Esim. iso okt, 9 sopimusta, jossa yhteisissä tiloissa vuokranantajan hankkimat kalusteet, astiat, koneet. Lähinä pohdin yhteisvastuullisuutta pihakunnostuksista ja kiinteisöön tai irtaimistoon kohdistuvista vahingoista.
Terve,
Hyviä pointteja perusteluineen.
Sidoin vuokrat aikaisemmin elinkustannusindeksiin ja vaihtoehtoisesti minimiprosenttikorotukseen. Elinkustannusindeksin madellessa lähes muuttumattomana jää prosenttikorotuksesta joillekin vuokralaisille paha maku ja ajatus, että ”vuokraisäntä rikastuu taas vuokralaisen pienistä rahoista”. Olen loiventanut tätä kertomalla vuokrankorotuskirjeessä, miten hoitovastikkeet ja mahdolliset muut kulut ovat lisääntyneet ja yleensähän nämä korotukset ovat suurempia kuin vuokrankorotukset mutta tulevat usein hyppäyksin muutaman vuoden välein.
Nyt sidon kaikki uudet vuokrasopimukset asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksiin. Jo nimensä puolesta tämä kertoo paremmin vuokralaiselle, mistä on kyse. Lisäksi korotukset vastaavat paremmin todellista kustannusten nousua eivätkä täten kalva vuokratuottoa pitkässä juoksussa.
Olen saanut toistaiseksi tästä hyviä kommentteja muilta sijoittajilta ja isännöitsijöiltä.
Terve Harri,
Tuo on hyvä tapa, että ilmoittaa vuokrankorotuskirjeessä perustelut vuokran nostamiselle.
Katsoin juuri Tilastokeskuksen sivuilta asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksiä ja vertasin sitä vuokrien nousuun. Nopealla silmäyksellä näytti siltä, että indeksi nousee hitaammin kuin vuokrat. Näin ollen jos vuokralainen asuu asunnossa pitkään, voi vuokra jäädä markkinahinnan alapuolelle. Täytyy myös ottaa huomioon, että asuinkerrostalon ylläpidon kustannusindeksi kertoo yleisestä kustannustason muutoksesta, joten toteutuneet kustannukset voivat olla vuokranantajan omistamassa taloyhtiössä paljon suuremmatkin tai hyvässä lykyssä toisinpäin.